Pe așa călduri, dormitul la temperaturi de peste 25-26 de grade sau mai mult poate fi o adevărată provocare pentru cei mai mulți dintre noi. Noroc că există aerul condiționat! Dar este bine să dormim cu aerul condiționat pornit? Dormitul cu cu acest aparat pornit poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje, în funcție de preferințele și nevoile fiecărei persoane. pe timp de caniculă, aerul condiționat devine un aliat de nădejde. Este minunat să poți seta temperatura la un nivel confortabil pentru somn și să te bucuri de o atmosferă răcoroasă și plăcută în camera ta. Poți adormi mai ușor și dormi fără întreruperi din cauza căldurii sufocante. Iată câteva aspecte de luat în considerare!
Avantaje
Temperatura optimă. Aerul condiționat poate menține o temperatură confortabilă în cameră, ceea ce poate facilita un somn mai odihnitor în timpul verii sau în perioadele caniculare. Se știe că cel mai bine ne odihnim pe la vreo 20 de grade. De asemenea, aerul condiționat poate ajuta și la menținerea unei temperaturi corespunzătoare în timpul iernii, oferind astfel o atmosferă plăcută și confortabilă în orice anotimp.
Reducerea umidității. Aerul condiționat poate ajuta în mod eficient la scăderea nivelului de umiditate din cameră, ceea ce poate fi extrem de benefic pentru persoanele care suferă de alergii sau astm. Prin controlul nivelului de umiditate, aerul condiționat asigură un mediu mai sănătos și mai confortabil în locuință. Este important de menționat că umiditatea excesivă poate favoriza dezvoltarea mucegaiului și a acarienilor, agenți cauzatori de alergii și afecțiuni respiratorii. De aceea, utilizarea aerului condiționat este deosebit de utilă, deoarece reduce riscurile asociate cu nivelele ridicate de umiditate în interiorul locuințelor.
Când dormim cu aerul condiționat pornit, aerul din încăpere are temperatura și nivelul de umiditate optime, nu mai transpiri, nu mai riști să te deshidratezi, nu te mai trezești de câteva ori pe noapte pentru a bea apă și a urina.
Dezavantaje
Uscarea aerului. Aerul condiționat poate usca aerul din cameră, ceea ce poate duce la disconfort și la uscarea pielii și a căilor respiratorii. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să folosiți un umidificator sau să mențineți o hidratare adecvată. În plus, este important să aveți în vedere că nivelele scăzute de umiditate pot afecta și sănătatea ochilor (nu toți dormim cu ochii perfect închiși), putând provoca disconfort, uscăciune sau iritații oculare. Pentru a preveni aceste simptome, puteți folosi picături de ochi hidratante sau să faceți pauze regulate de la ecranele de calculator sau televizor, pentru a vă menține ochii hidratați și sănătoși.
Schimbările bruște de temperatură. Dacă dormim cu aerul condiționat pornit la o temperatură foarte scăzută, putem experimenta schimbări bruște de temperatură atunci când ieșim din cameră, ceea ce poate fi neplăcut și poate afecta somnul. Aceste fluctuații de temperatură pot perturba echilibrul termic al corpului și pot provoca disconfort. Este important să mențineți o temperatură constantă în încăpere și să nu reglați aerul condiționat la extreme. Încercați să ajustați treptat temperatura pentru a evita contrastul brusc între exterior și interior, dintre o încăpere și alta.
Consumul de energie. Utilizarea aerului condiționat pe timpul nopții poate duce la un consum mai mare de energie electrică, ceea ce poate afecta factura de energie electrică. În loc să folosim aerul condiționat în mod excesiv, putem căuta alternative mai sustenabile, cum ar fi folosirea ventilatoarelor sau optimizarea izolației casei pentru a menține temperaturile confortabile.
Poluarea fonică. Pentru persoanele care au dificultăți în a adormi în medii zgomotoase, aerul condiționat, în ciuda faptului că asigură răcoare pe timpul nopții, s-ar putea să nu fie potrivit pentru acestea. De obicei, majoritatea aparatelor de aer condiționat ieftine de pe piață au un nivel ridicat de zgomot. Prin urmare, este important să alegeți cu grijă unitatea internă pentru a vă asigura un somn liniștit și odihnitor. Cele mai silențioase aparate, cu nivel de zgomot sub 25dB, le găsiți aici.
Nici medicii nu se pot pune toți de acord asupra acestui aspect. Unii spun că este bine să dormim cu aerul condiționat pornit, alții sunt împotriva acestui lucru sau ne sfătuiesc măcar să fim atenți la temperatura setată și să nu lăsam aparatul să funcționeze toată noaptea.
Poate apărea paralizia facială din cauza aerului condiționat? Da. Este una dintre puținele afecțiuni care pot fi puse direct în legătură cu frigul/curentul. În rest, amigdalite, otite, conjunctivite și altele sunt provocate nu de curent, ci de aerul condiționat prost sau deloc igienizat și întreținut. Dormim cu aerul condiționat pornit dacă știm că riscăm astfel de paralizii? Se poate menține aerul pornit, dar se va dormi într-o altă încăpere, în care acesta nu bate direct, dar reușește să scadă temperatura cu 2-3 grade.
Din punct de vedere al obținerii confortului termic și a reducerii umidității din aer, aparatul de aer condiționat este bijuterie. Pentru cei foarte sensibili, utilizarea sa neîntreruptă, 24/24h, poate duce la probleme de piele, probleme respiratorii, probleme articulare și musculare. Nu puțini sunt cei care, după o noapte dormită în bătaia aerului condiționat se trezesc cu răgușeală sau cu anumite părți ale corpului înțepenite.
Cum putem preveni aceste probleme? Prin setarea unei temperaturi rezonabile și programarea aparatului, astfel încât să nu dormim toată noaptea într-un aer mult prea rece. Dacă pornim aerul la ora 22:00 și îl programăm să se oprească pe la ora 1:00, vom avea suficientă răcoare până dimineața, fără a exagera. Ajută mult și un astfel de deflector pentru aerul condiționat.
Multumesc pentru sfaturi .