Iubesc cărțile și iubesc să citesc. Uneori, mai mult, alteori, mai puțin, în funcție de cum am timp. Pentru mine, cititul este mai mult decât relaxare. Este terapie, este parte din activitățile care mă ajută să-mi gestionez sau să previn atacurile de panică. De mulți ani îmi doresc un colț de lectură în toată puterea cuvântului, un loc al meu, unde să mă bucur, în liniște și într-un decor special, de poveștile pe care aleg să le citesc. Mi-am creat unul mini momentan. E bine și așa, dar… lipsesc unele lucruri. De ce cred eu că ai nevoie neapărat pentru a construi un colțișor dedicat lecturii? În afară de cărți, desigur.
Spațiu
Este primul. Dacă nu ai loc pentru așa ceva, degeaba visezi. Eu am făcut ce s-a putut în spațiul de care dispun la acest moment. Cu cât ai mai mult loc, cu atât mai aerisită, mai primitoare și mai relaxantă va fi zona pentru citit.
Liniște
Nu știu cum sunt alții, dar eu nu mă pot bucura pe deplin de lectură dacă nu am parte de liniște. Nu o liniște absolută, dar… cât de cât. De aceea am și am ales ca loc pentru colțul de lectură dormitorul. Este camera cea mai bine izolată fonic din casă. Sufrageria este mai spațioasă, dar aș fi avut parte de mai mult zgomot.
Lumină
Cel mai bun loc pentru lectură mi se pare în imediata apropiere a unei ferestre, acolo unde ziua poți citi la lumină naturală, chiar și iarna. Oricât am zice că folosim nu știu ce tip de becuri, lumina artificială rămâne artificială și dăunează. Evident că, pentru cititul pe timp de noapte, este nevoie și de o sursă de lumină. La acest capitol, aș opta pentru o aplică, tot din dorința de a economisi spațiu, deși știu că ar arăta mai bine un lampadar.
O bibliotecă
Nu trebuie să fie foarte mare. Eu nu țin neapărat să-mi păstrez cărțile deja citite. Pe majoritatea le dau mai departe după ce mă bucur de ele. De ce să nu le citească și altcineva și să adune praf în raft? Nu înseamnă că nu le-am oprit pe cele care mi-au plăcut cel mai mult sau că nu am nevoie de bibliotecă pentru cele aflate în așteptare. Este nevoie fie de o bibliotecă, fie de câteva polițe.
Un fotoliu confortabil
Acum am un scaun-fotoliu. E comod și el, dar visez la un fotoliu mai pufos, extensibil. Vreau să-l pot întinde când vreau să mă relaxez, să fie super confortabil și benefic picioarelor mele care uneori dau semne de oboseală, dar să-l pot strânge la nevoie, să nu-mi ocupe mult spațiu. Am găsit printre aceste fotolii cel puțin trei modele care-mi plac la nebunie. Să fie cel din catifea roz, cel alb din piele ecologică sau unul din stofă gri? Sau să optez pentru un fotoliu cu taburet? Mă hotărăsc la momentul potrivit.
Un covor pufos
Căldură la propriu, dar și la figurat trebuie să emane un colț de lectură. Nu ar putea lipsi din cadru un covor pufos, așezat la baza fotoliului, în care să-mi afund picioarele ca într-un covor de iarbă. Ar merge de minune unul din lână. Modelul acesta gri, imitație pavaj cu piatră, mi se pare magic. Îl găsiți la secțiunea covoare dacă vă place, alături de alte peste 900 de modele, numai dacă vorbim de covoare din lână.
O măsuță
Pe ce-ți pui telefonul? Pe ce pui cartea când iei o pauză? Cum ai putea citi fără ochelari, dacă porți, sau fără un ceai sau o limonadă? Ai nevoie de o măsuță suport pentru ele. Aici știu sigur că aș opta pentru o masă rotundă, cu un picior, care să nu ocupe mult loc.
Plante
Nu doar pentru că dau bine în peisaj, ci mai ales pentru starea de bine pe care o induc și doza de oxigen pe care ne-o oferă, plantele mi se par și ele esențiale într-un colț de lectură. În funcție de spațiu și preferințe, putem avea o plantă mai mare, în genul unui ficus sau al unui Yucca, sau 2-3 mai mici, așezate pe polițe, pe măsuță sau pe un suport special pentru ghivece.
Perne, pernuțe și chiar o pătură, pentru iarnă
Dacă ați ales un fotoliu fără pernă, mai mult ca sigur veți avea nevoie de una. Nu poți sta să citești zeci de minute sau chiar 2-3 ore (când îți permiți acest lux) în aceeași poziție. Te mai muți, te mai sucești și niște perne de susținere ar fi de mare folos, pe lângă rolul lor decorativ. Pentru zilele reci, mai pune pe listă și o pătură călduroasă!
Alte elemente decorative
Nu am avea un colț de lectură complet dacă nu l-am și decora pe măsură. Avem deja plantele și pernele, dar putem mai mult. Un perete gol nu inspiră. Pune pe el un tablou preferat, poate chiar unul cu un mesaj motivațional. Adaugă o vază cu flori și lumânări parfumate pe măsuța de lectură și alte 2-3 obiecte de decor pe polițele unde stau cărțile.
Cam așa văd eu colțișorul meu dedicat lecturii, locul în care mi-ar plăcea să dau pagină după pagină, cel în care experiența cititului ar fi una completă. Sunt curioasă dacă tu ai sau nu un astfel de loc al tău pentru citit și cum l-ai decorat.
Și eu am un colțișor unde stau și citesc.