Era o vreme când singurul lucru care conta atunci când cumpăram ceva din domeniul vestimentar era aspectul. Îmi plăcea, luam. Nu de puține ori, acel lucru ajungea să fie purtat doar de câteva ori, apoi abandonat pentru că se dovedea a nu fi tocmai ce-mi trebuia. Cu încălțămintea cred că am pățit-o cel mai des. Am învățat din mers și după multe alegeri greșite care sunt detaliile la care trebuie neapărat să fiu atentă când cumpăr ceva de încălțat. Uite, de exemplu, ce verific când îmi aleg încălțămintea de iarnă!
Să fie impermeabilă
Acesta este primul aspect de analizat. Nu îmi mai cumpăr niciodată încălțăminte pentru sezonul rece din materiale permeabile sau incapabile să-mi țină de cald la picioare. Evit pielea întoarsă, indiferent că este naturală sau nu. Chiar dacă ar fi tratată cum trebuie și nu ar reține umezeala, mi se pare că este un material greu de întreținut, deși arată bine.
Exclus să-mi aleg pentru iarnă ceva din material textil! Făceam asta în adolescență, din dorința de a mă alinia la standardele colegilor. Dacă ei erau în pantofi sport din plasă, doar nu era să vin eu cu ghete din piele, nu? De-aș fi avut atunci mintea de-acum, nu mi-ar fi păsat nici dacă purtau sandale.
Să fie îmblănită
Nu aș zice că sunt cea mai friguroasă persoană din lume, dar am totuși o circulație periferică deficitară, deci picioarele mele sunt mai mereu reci. Prin urmare, pentru iarnă, mai mereu îmi aleg produse din categoria ghete îmblănite damă. Stratul acela interior de blăniță ajută mult.
Dacă aveți și voi această problemă, pe lângă achiziționarea unor ghete sau cizme sau îmblănite, sfatul meu ar fi să fiți atenți și la forma și mărimea încălțămintei. Evitați modele prea înguste (cu vârf ascuțit, de pildă) sau foarte fixe pe picior. Tot ce strânge, într-un fel sau altul, blochează circulația. În plus, și șosetele fac diferența. Alege materiale călduroase, de iarnă, dar să nu fie prea groase!
Să nu alunece
Al treilea lucru la care mă uit când îmi aleg încălțămintea de iarnă este talpa. Nu cnotează că-n ultimii ani nu mai avem ierni cu zăpadă, ca pe vremuri. Pot apărea porțiuni de gheață, pot fi zile cu polei, pot aluneca atunci când am talpa udă și intru pe gresia dintr-un magazin. Nu mi-a plăcut niciodată patinajul, cu atât mai puțin cel practicat în ghete. Prin urmare, talpa ghetelor mele de iarnă trebuie să fie antiderapantă, nu foarte groasă (îmi place să simt pământul sub picioare), flexibilă, ușoară, nu prea tare.
Să se închidă ușor
Aici cred că e o chestie care ține mai mult de piticii de pe creier decât de necesitate. Nu suport în general să închid șireturi la încălțăminte. Prefer modelele elastice în care pur și simplu îți bagi picioarele, la propriu, și ai plecat, sau un fermoar sau un arici. Să nu văd zece mii de rânduri de șireturi sau curele de închis. Arată super bine în poze încălțămintea asta, nimic de zis, dar nu se pupă cu lipsa mea de răbdare. Dacă are dublă închidere (șiret și fermoar), atunci, da!
Să fie pe stilul meu
Ador ghetele sau cizmele acela finuțe, cu toc, cât mai înalte. Poftesc adesea la o pereche de botine elegante, cu toc gros, fără platformă. Privirea îmi rămâne mult timp ațintită asupra unor bocanci cu talpa aceea mai înaltă. Le ziceam tractoare, când eram în liceu. Și am purtat atunci. Acum, deși îmi plac, nu mi se mai potrivesc. Nici chestiile prea elegante. Nu am la ce le purta sau le-aș purta maxim o dată pe an. Rămân la o pereche de ghete sport sau casual.
Pentru mine, tendințele nu sunt așa de importante. Aleg încălțămintea de iarnă care mi se potrivește mie, nu pe care o recomandă revistele.
Înainte de orice, mă asigur că se potrivește garderobei mele. Nu mă apuc să dau refresh hainelor din dulap de dragul unor ghete sau cizme. Or fi frumoase cele roșii sau galbele, cu toc sau platformă, dar dacă nu am la ce să le port…
Apoi, musai ca ce port să fie confortabil. Confortul îl analizez din trei puncte de vedere: fizic, termic și psihic. Nu râdeți! Din punct de vedere fizic, ghetele alese trebuie să fie potrivite formei piciorului meu, să nu-mi țină degetele înghesuite sau să-mi tortureze tălpile. La capitolul confort termic, să nu simt umezeală sau frig! Și, pentru confortul meu psihic, fără mecanisme de închidere complicate!
Când faci shopping pe banii părinților sau când tot ce te interesează este aspectul unui produs, lucrurile sunt mult mai simple. Când în joc sunt banii tăi, spațiul depozitare limitat și confortul înainte de toate, trebuie să fii puțin mai atent la ce cumperi, nu?
Multumim pentru informatii.