Suntem mereu pe fugă, știu. Știu că este mult mai tentant să ne luăm un burger în drum spre casă, să comandăm o pizza în weekend sau să ne luăm mâncare gătită din supermarket de la raionul gastro. Și eu o fac, dar foarte rar. În rest, prefer să gătesc acasă, cu riscul de a petrece ceva din puținul meu timp liber în bucătărie. Câteodată, acel ceva înseamnă o jumătate de oră, alteori, chiar și două ore. Din punctul meu de vedere, ai multe motive să gătești acasă și să renunți la a mai comanda mâncare preparată.
Economisești
Acum vreo doi ani, cumpăram și noi mai des pizza (preferata noastră). Anul asta am comandat doar de două ori. Asta, în primul rând, pentru că pizza s-a scumpit foarte tare. Nu știu cum vi se pare vouă, dar mie mi se pare super mult să dau 50 de lei pe o pizza medie pe care abia dacă s-au aruncat 3 felii de mozzarella și două de bacon. În banii ăștia pot să-mi fac cel puțin două pizza mari, să aibă și soțul ce să-și ia la pachet a doua zi.
Și să nu-mi spuneți că pizza de casă nu poate fi ca cea din comerț, că vă contrazic. Un blat bun și temperatura potrivită sunt cheile. Pizza se coace puțin, dar la temperatură mare. Eu o țin 8-9 minute la 220 de grade. Cât despre cum poți obține un blat bun de pizza, vezi pagina rețete pizza! Ai și niște ponturi la final.
Te ferești de ingrediente nocive
Ai citit vreodată eticheta prăjiturilor din comerț? Te invit să o lecturezi, dacă nu ai făcut-o până acum. Și mie îmi plac și aș minți să spun că nu mi le cumpăr niciodată. Sunt momente când cedez tentației, dar, de cele mai multe ori, când îmi aduc aminte cât de lungă este lista ingredientelor pentru un amărât de ecler, câte dintre ele sunt E-uri clare și de câte dintre ele bunica nici nu a auzit, reușesc să trec de raionul de cofetărie fără să comand. Păi, uite la aceste rețete ecleruri ce scurtă este de lista de ingrediente!
Ca să nu mai zic cât de scump este la magazin un ecler cu fistic, preferatul meu (aveți pe pagina recomandată rețeta). Noi suntem șase la masă… Mai ieftin și mai sigur, cu prepararea lor în casă.
Controlezi mai bine numărul caloriilor
Dacă numărul caloriilor consumate zilnic te preocupă, uite încă un argument pro gătit în casă! Poți să-ți satisfaci multe pofte, cu un aport caloric mai mic decât cel al produselor gata preparate, atât de simplu de comandat. Niște aripioare picante făcute în casă, la cuptor, doar unse cu ulei, sunt delicioase și îngrașă mult mai puțin decât cele prăjite în baie de ulei la fast-food. La fel, și în cazul unei shaorma de casă cu cartofii făcuți la cuptor, nu prăjiți.
Este mai sănătos
Orice medic îți poate spune că este mai sănătos să gătești acasă în loc să comanzi mâncare. Chit că aripioarele acelea despre care aminteam mai sus sunt prăjite, nu preparate la cuptor, tot sunt mai sănătoase decât cele de la fast-food, acolo unde se prăjesc tone în același ulei ars peste care se adaugă mereu altul. În plus, am stabilit deja că mâncarea de casă nu conține acele chimicale periculoase pentru sănătate. Chiar și o banală salată de varză va fi diferită și mai sănătoasă când este preparată de noi.
Știi cât de proaspete sunt ingredientele
Merită să punem și asta pe lista cu motive să gătești acasă. Prospețimea contează atât pentru gust, cât și pentru sănătate. Nu ai nici o garanție, când cumperi mâncare, că e proaspătă sau că ingredientele au fost proaspete. Este atât de ușor să acoperi gusturi neplăcute cu niște sosuri, cu puțin usturoi sau ardei iute. O pizza cu ciuperci și pui proaspăt este și mai gustoasă, și mai sănătoasă decât una preparată cu ciuperci conservate sau tocate de ieri și cu un pui care a fost recongelat sau marinat pentru a ascunde ceva.
Folosești ingrediente de calitate
La fel de importantă este și calitatea ingredientelor dintr-un preparat. Există fel și fel de sortimente de cașcaval pe care le poți pune o pizza. Tu vei alege unul bun, cu gust. Pizzeria s-ar putea să nu gândească la fel. Unul mai ieftin va aduce profit mai mare. Sigur că nu întotdeauna prețul este o garanție a calității, dar ca idee, când gătești pentru tine ești mai atent ce cumperi. Că tot ziceam de ecleruri, frișcă folosesc și cei de la cofetărie, frișcă folosesc și eu. Diferența este că ei aleg una vegetală, cu E-uri, mai rapid de bătut, mai stabilă, îndulcită cu te-miri-ce, în vreme ce eu optez pentru una naturală.
Te relaxezi
Pentru unii s-ar putea să sune haios, dar pe mine chiar mă relaxează gătitul, chiar și în acele zile în care sunt super aglomerată. O pauză de la munca mea la calculator îmi face bine, mă deconectează, mă ajută să scap de o doză mare de stres și chiar simt că mă face mai creativă. Când gătim în familie, e și mai bine. Relaxarea vine la pachet cu socializare, comunicare, distracție.
Ai o mâncare fix pe gustul tău și pentru nevoile tale
Gusturile tale tu le știi cel mai bine. La fel, și nevoile. Gătind acasă, ești sigur că preparatul tău nu va fi prea acru, prea dulce sau prea sărat. S-ar putea să fie vorba de o condiție medicală (diabet, tensiune, boli renale), care nu îți permite să faci anumite excese, sau strict de gust. Unora le place pizza cu mult salam, altora, nu. Unora le plac cartofii la cuptor mai usturoiați, alții îi preferă dulci.
Nu ai suficient motive să gătești acasă? Ai control total asupra a ce conține mâncarea ta, ai gustul perfect pentru tine, ai costuri mai mici. Îți poți face timp pentru asta, crede-mă! Faptul că nu știi să gătești nu este o scuză. Nimeni nu s-a născut învățat și toți am pornit de undeva. Există rețete, atât scrise, cât și video, care să te ajute. Satisfacția de a pune pe masă ceva gătit de tine este enormă, iar beneficiile pentru sănătate sunt notabile.
Eu gătesc aproape zilnic ,doar don an în Paști mai comand câte un pui rotisor dacă nu am timp sa fac ceva când am musafiri.
Mie chiar imi place sa gatesc acasa, pot controla aromele dupa bunul meu plac și al sotului, am ingrediente de calitate si chiar ma relaxeaza.