Ce faci când te doare ceva? Dai fuga la medic sau la farmacie pentru niște medicamente care să te scape de dureri sau să le diminueze. Funcționează pentru ceva timp, apoi durerile revin chiar mai intense. Alte investigații, alți medici. Nu de puține ori, drumul duce spre sala de operații. Intervențiile nu sunt mereu absolut necesare. Sunt cazuri în care pot și ar fi bine să fie evitate. Din păcate, nu toți medicii chirurgi sunt dispuși să lase pacienții pe mâna altor colegi și se grăbesc să taie. Asta le e meseria și asta trebuie să facă. Ai ajuns la ei, te operează. Ca la magazin. Ai intrat până acum în vreun magazin, să probezi ceva și să-ți spună vânzătoarea că nu-ți vine bine și că n-ar fi rău să mai cauți? Nu. Ea trebuie să-și vândă marfa. Chirurgul, serviciile.
Sunt subiectivă, desigur.
Mama a trecut printr-o operație de protezare a șoldului. A regretat ulterior decizia de a fi acceptat prea ușor varianta chirurgiei. Avea coxartroză. Dureri mari de șold. Înainte de operație, a încercat să țină sub control durerea doar cu medicamente prescrise de medicul de familie și suplimente. N-a mers niciodată la recuperare. Poate ar fi ajutat-o. Dacă te confrunți cu aceeași problemă, vezi articolul coxartroza, pentru detalii despre cum te pot ajuta terapia manuală și kinetoterapia!
Altcineva apropiat mie s-a grăbit, la fel, la operație pe coloană. Avea dureri mari și a crezut că așa va scăpa de ele. Ghinion! După două operații, are dureri la fel de mari. Diagnosticul? Hernie de disc. Persoana în cauză are sub 50 de ani. Acum, e pensionată pe caz de boală și regretă faptul că de la medicamente a sărit direct la chirurgie și nu a luat în serios fiziokineterapia. După două ședințe de exerciții a renunțat. În materialul despre hernia de disc lombară sunt prezentate mult mai multe tipuri de proceduri care ar fi trebuit încercate.
Sfatul meu de nespecialist este să ceri mereu o a doua părere (nu tot unui chirurg, ci mai degrabă unui fizioterapeut) și să nu privești operația ca pe unica și cea mai sigură metodă de a scăpa de dureri. Poate fi ce trebuie la acest moment sau nu. Uite doar șase motive pentru care s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție!
1. Nu este întotdeauna singura variantă
Din cele două cazuri despre care ți-am povestit cred că devine clar că operația trebuie să fie ultima variantă de tratament la care să apelezi. Abia când ai epuizat toate celelalte metode de tratament și nu au dat rezultate, te programezi pentru operație. Câtă vreme ai alte opțiuni care ajută, folosește-le!
2. Nu îți garantează nimic
O operație impune multe riscuri și nici nu ești niciodată 100% sigur de rezultat. Adică poți să te operezi și tot să nu scapi de durerile șold, de coloană, de picior, etc. Sunt și cazuri mai rele, când starea pacientului chiar se agravează în urma unei operații. Nu ai nici o garanție că după operație vei fi mai bine.
3. Riscuri mari
Nu contează că ai cel mai bun medic, care a făcut operația asta de mii de ori până acum. Fiecare organism este unic și reacționează în felul său. La o operație pe coloană, pot fi lezați nervii. La alta, anestezia poate merge prost. Poate apărea o hemoragie, un stop cardiac, un accident vascular cerebral. Sunt riscuri la care merită să te expui doar dacă operația a rămas singura opțiune.
4. Durată mare de recuperare
Mulți dintre pacienții cu afecțiuni care le dau dureri de oase, mușchi, articulații aleg să se trateze cu medicamente, dar și masaje, exerciții fizice, kinetoterapie, fiziokinetoterapie și au rezultate foarte bune. În cazul lor, operația poate fi amânată. Mai ales dacă vorbim despre persoane active, care au un job, copii de crescut, o operație care poate fi evitată trebuie evitată. Timpul de recuperare după o operație pe coloană sau la șold este de luni de zile. La terapie poți merge văzându-ți în continuare de viață în condiții bune.
5. Costuri mari
Ce dacă ai asigurare medicală? Când ajungi în spital, e nevoie de bani. Pornind de la banala mâncare, pe care s-ar putea nevoie să ți-o asiguri singur (cea din spital este imposibilă de multe ori), medicamente și pansamente pe care trebuie să ți le cumperi singur și mergând până la atențiile care încă se poartă, inclusiv la liftieri. E mai ieftin și mai rentabil să faci terapie.
6. Rezultate temporare
Și acesta este un risc pe care ți-l asumi. Poți fi printre norocoșii care cu rezultate bune după operație, dar ele să fie doar de moment. La mulți pacienți, durerile revin după câteva luni de la operație. Fie în același loc, fie în altul. Unele reparații durează, altele, nu.
Nu putem nega minunile pe care chirurgia modernă le face posibile în zilele noastre. Nu putem acuza toți chirurgii că vor să opereze cu orice preț. Nu încape îndoială că în multe cazuri operațiile sunt absolut necesare și salvatoare. Când ai doar dureri de oase, îți permiți să mai aștepți puțin. Când ai niște pietre la fiere sau o problemă la inimă, chirurgia este salvarea, clar. Asta nu înseamnă că o operație este varianta cea mai bună de tratament pentru oricine oricând. Unele afecțiuni pot fi tratate/ținute sub control și altfel. Asta trebuie să reții.
Eu și soțul meu avem hernie de disc dar nu am fost de acord sa ne operam.
decizia asta nu se ia de pe net, ci cu medicul in fata. Dar daca mergem direct la chirurg, ghici ce o sa zica….?
Kineto este vital din momentul instalarii durerii cronice. Si nu doar o runda de sedinte, ci exercitii facut specializat si repetat acasa zilnic. Eu trec anual pe la medicul de familie pt trimitere la medic specialist si kineto, e partial compensata de casa de asigurari, am schimbat deja 3 kineto, fiecare diferita (si buna in felul ei): cu una am exersat cateva sedinte doar cum sa stau pe scaun /ma aplec etc sa nu pun presiune pe coloana, invatat exercitii de relaxare/extensie ce le repet seara de seara inainte de culcare pt coloana, invatat exercitii sa remuscularizez spatele, etc. Nu toti kineto sunt super, dar sunt multi cu entuziasm, unii specializati fix pe coloana.
Cu care medic? Poate ai tu noroc de medici buni? Eu si ai mei nu am avut. De data asta nu intru in polemici.