Mai greuț pe perioada verii, dar merg mai departe și cu cititul. Am terminat și al treilea volum din seria Cele șapte surori, semnată de Lucinda Riley, și sunt gata să vă povestesc despre cea de-a treia soră, Star. Atât cât îmi aduc și eu aminte din ea, că am dat-o gata de vreo săptămână și, între timp m-am pierdut deja în Povestea lui Cece. Tare greu cu saga asta de familie, pe bune!
Ar trebui să știți deja povestea cadru, dar o reiau pe scurt: avem de-a face cu șase surori, toate adoptate de un navigator pe nume Pa Salt. Tatăl lor tocmai a murit și, pe lângă bunurile materiale, ele au primit moștenire și indicii și coordonate care să le ajute să-și descopere originile și poveștile familiilor lor.
Cele șapte surori. Povestea lui Star – scurt rezumat
Star este sora-umbră. Umbra lui Cece. Cele două sunt de nedespărțit până la momentul morții lui Pa Salt. Pare că Cece o conduce din toate punctele de vedere și că Star nu poate trăi fără ea. Doar pare. Volumul acesta ne va arăta că lucrurile stau altfel…
Odată cu pierderea tatălui adoptiv și cu primirea indiciilor privind trecutul ei, Star decide că este momentul să se desprindă puțin de sora ei. Se ocupă mai mult de pasiunile ei, gătitul și scrisul, ba chiar decide că trebuie să afle cine este cu adevărat. E mai mult decât sora lui Cece. Este fiica cuiva și trebuie să afle a cui.
Pașii nu o poartă departe de Londra, orașul în care locuiește. Prima oprire, un anticariat în care primește de lucru. Primele extra-indicii despre trecutul ei le primește de la Orlando, angajatorul ei. Soarta face ca verișoara acestuia să aibă nevoie de cineva care să stea cu fiul ei câteva zile și Star să accepte provocarea alături de Orlando. Casa în care ajunge o atrage ca un magnet. Acolo îl cunoaște și pe fratele lui Orlando, Mouse, un tip greu de suportat, dar care o va ajuta să dezlege misterele care o copleșesc.
Povestea începe de demult, cu peste 100 de ani înainte, cu două surori, Flora și Aurelia. Aurelia este prezentată societății londoneze în vederea măritișului, iar Flora este dată de o parte de către părinții ei. Nu o deranjează asta prea mult, pentru că ea oricum nu vrea să se mărite. Totuși, se îndrăgostește de Archie, un tip pe care îl știa din copilărie. Și el o iubește pe ea, dar și Aurelia este îndrăgostită de el. Flora se retrage în favoarea surorii sale. Ani mai târziu, Aurelia a murit și Archie îi cere Florei să vină să locuiască la moșia lui pentru a avea grijă de fetița pe care Aurelia a lăsat-o în urmă.
Ce se întâmplă de aici încolo te las pe tine să descoperi. Mi-e și greu să redau tot arborele genealogic gândit de Lucinda Riley și e mai bine așa. Care este legătura dintre Flora și Star? Cum se termină povestea Florei? Ce va face Flora după ce va afla totul despre trecutul familiei sale? Cum va reacționa Cece la toate astea? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vei afla răspunsurile dacă ai răbdare până la capăt.
Cele șapte surori. Povestea lui Star – gânduri de după
Și după acest volum mă declar amețită total, ca și după primele două. O carte lungă, cu multe personaje în care te pierzi, mai ales pe final, când generațiile recente se succed cu o viteză uluitoare pentru a ajunge mai repede la adevărul de care Star are nevoie.
Povestea este încurcată, dar frumoasă. Când zic asta, mă refer la povestea din trecut. Bine, nici cea a lui Star nu m-a lăsat rece (este mai verosimilă și mai ușor de digerat decât a lui Ally, din punctul meu de vedere, fiind, de fapt, primul dintre volume în care nu pot spune că povestea din prezent mă plictisește), dar viața Florei, cea mai lungă parte a cărții, este cea care m-a cucerit. Chiar dacă totul începe cu o poveste de dragoste, nu e deloc genul de carte în care toată lumea se lasă condusă de sentimente. Ba, dimpotrivă.
Am pătruns în lumea aristocrației britanice din epoca eduardiană, i-am aflat principiile după care se ghida la vremea la care Flora își începea drumul prin viață și nu mi-a plăcut. Ciudată epocă asta cu scosul fetelor la expoziție în vederea măritișului, dar tare interesante poveștile secrete de la curțile regilor! Stați numai să aflați cine este de fapt tatăl Florei!
Cartea cere timp și concentrare. Poate și acesta este unul dintre motivele pentru care am citit mai puțin vara asta. Lucinda Riley construiește personaje unice pe care le plasează în povești complexe, pe alocuri greu de urmărit. Ficțiunea istorică și saga de familie dansează dansul unei lecturi aproape perfecte. Din păcate, prea lentă pe alocuri, pe final, povestea devine prea grăbită. La fel ca și în cazul primelor două volume ale seriei. Acesta mi se pare cel mai mare minus.
Parțial, finalul e previzibil, în sensul că Lucinda Riley urmează aceeași rețetă: personajul principal își află liniștea odată cu descoperirea trecutului familiei și a motivelor pentru care a ajuns să fie adoptat, se stabilește într-un nou loc, se îndrăgostește și începe o nouă etapă de viață. Aș zice că abia de aici încep poveștile surorilor. Ceea ce nu e previzibil însă deloc este ce se întâmplă generațiilor anterioare. Acolo ai parte de multe surprize.
Povestea lui Star este preferata mea, de până acum. Mi se pare cea mai asumată și mai curajoasă. Pleacă să-și descopere trecutul cu dorința clar exprimată de a face asta, nu-și spune că va merge să sape puțin, doar ca să fugă de ceva, ca surorile ei Maia și Ally. Nu cade ca o muscă leșinată în brațele primului venit (deși în final se îndrăgostește și ea), este suficient de puternică să se depărteze de Cece și să-și ia viața în propriile mâini. E mult mai mult decât o umbră.
Următorul volum este Povestea lui Cece. Am scris despre el aici.
O carte interesanta,mulțumim pentru recomandare!