Legumele sunt recomandate de toată lumea. Indiferent că sunt din Turcia, Spania sau România, legumele rămân legume și vin cu o serie de nutrienți de care organismul nostru are mare nevoie. Din păcate, prin procesul de gătire, o bună parte din vitaminele și mineralele din fructe și legume se pierd. Cel mai bine este să fie consumate crude, dar nu tuturor și nu mereu ne plac sub această formă. Unii au probleme cu stomacul și nu le tolerează crude. Dacă sunt respectate câteva reguli, ele își pot păstra mare parte din acești nutrienți chiar și după ce au fost preparate termic. Iată 6 sfaturi pentru tine, dacă vrei legume gătite corect, cu un aport mai mare de vitamine și minerale!
Prepară-le la temperatură mică
Cu cât mai mică temperatura la care sunt gătite, cu atât mai sănătoase vor fi legumele pe care le pui pe masă. Cele mai bune sunt cele preparate la aburi, dar poți avea și tocănițe de legume bogate în nutrienți dacă folosești un slowcooker sau un multicooker care are și program pentru gătire lentă. Astfel, legumele nu sunt expuse la temperaturi foarte mari care să distrugă tot ce este mai hrănitor din ele.
Si nu vei găti doar legume în acest tip de aparat. Poți prepara aproape orice în el: ciorbe, fripturi, prăjituri, la temperaturi mai mari sau mai mici, pentru timp mai îndelungat sau mai scurt, în funcție de nevoi, disponibilitate și preferințe. Ține loc de oală sub presiune, tigaie pentru sotat, aparat de gătit la aburi și chiar cuptor cu microunde. Cât costă un astfel de aparat? Vezi multicooker preț!
Gătește-le mai rapid
O bună metodă de prepare pare a fi la tigaie, la foc iute, pentru scurt timp. Atenție: fără ulei! Prin gătire în ulei, nu doar că nu vor mai fi la fel de hrănitoare, dar pot deveni chiar nocive. Se pot găti la tigaie sau wok, la foc mare, cu puțină apă, în loc de ulei. Sigur că mult mai gustoase și mai arătoase vor fi cele preparate pe un astfel de grătar electric. Gătește-le cât mai puțin! Legumele nu trebuie să se înmoaie ca pentru piure.
Taie-le în bucăți mari
Vrei legume gătite corect? Ar fi bine să nu le toci/tai prea mărunt. Cu cât mai mari bucățile de legume gătite, indiferent e metoda folosită pentru procesare, cu atât mai bine își vor păstra nutrienții, dar și aspectul. Un ardei gras se poate face pe grătar tăiat doar în două, pe lung, nu în fâșii. Merge și întreg. Feliile de dovlecel să fie cât mai groase! Ciupercile și morcovii, dacă alegi unele de dimensiuni potrivite, pot fi puse întregi pe grătar. Sunt mai puțin expuse la căldură și mai hrănitoare.
Nu le curăța sau curăță-le cât mai puțin
Un alt sfat ar fi să gătești legumele, pe cât posibil, cu coajă. Ni se atrage mereu atenția că ciupercile nu trebuie curățate. Dovleceii, bine spălați, nu necesită îndepărtarea cojii. Și morcovii se pot spăla, fără a fi decojiți. Uneori, chiar și cartofii. Coaja legumelor conține ea însăși vitamine și minerale (potrivit experților, aici avem chiar cea mai mare concentrație de nutrienți) și reține mai bine nutrienții la interior pe timpul expunerii la căldură.
Atenție la apă!
Poate un cartof cu pământ uscat pe el are nevoie să stea puțin la înmuiat în apă și apoi frecat sub jet, dar ar trebui avut grijă ca majoritatea legumelor să fie spălate și puse imediat la scurs sau gătite, nu lăsate în apă. O parte din vitaminele conținute de acestea sunt hidrosolubile chiar și în apă rece. Una este să le speli în 10-15 minute, alta este să le lași în apă cu orele. Evident că pregătirea legumelor pentru gătit de cu seara și păstrarea lor în apă este la fel de greșită.
Și atunci când le gătim este bine să folosim o cantitate cât mai mică de apă. În vreme ce unii nutrienți se distrug prin gătire, alții pur și simplu se pierd în apa în care fierbem legumele. Dacă le fierbem pentru supă, nu e bai pentru că rămân acolo. Dacă le fierbem să le pasăm copilului sau să facem o salată, atunci trebuie avut grijă să le fierbem într-o cantitate uriașă de apă pe care apoi o vom arunca.
Consumă-le cât mai repede
Nu este de ajuns să ai legume gătite corect. Depinde și cât de repede le consumi sau cum le păstrezi. Studiile au dovedit să legumele gătite de 2-3 zile sunt mult mai sărace în vitamina C decât cele consumate în ziua în care au fost preparate. Se pare că simplul contact cu aerul se face vinovat de treaba asta.
Legumele sunt sănătoase doar dacă sunt corect preparate și depozitate, atât înainte, cât și după gătire. Există mult persoane care țin legumele la temperatura din bucătărie motivând că oricum nu se strică. Poate că nu își modifică aspectul, dar pe interior, prin expunerea la temperatura prea mare, au de suferit. Legumele trebuie ținute le frigider și nu pentru foarte mult timp!
Multumim pentru sfaturi.
Super interesante sfaturi !!!