Suntem în plin post al Paștelui. Unii l-au ținut pe tot, alții, doar 2-3 zile pe săptămână și plănuiesc să postească integral doar ultima săptămână. Postul este bun și pentru sănătate, nu doar pentru suflet. Condiția este să mâncăm ce trebuie. Aici, cei care postesc din motive religioase au multe de învățat de la cei pentru care postul a devenit stil de viață strict din dorința de a fi mai sănătoși. Nu puțini sunt credincioșii care postesc consumând lucruri nocive pentru organism. Care sunt acestea? Iată un top 3 produse nesănătoase de post pe care le găsim pe rafturile tuturor magazinelor, care ne sunt la îndemână și accesibile, dar la care ar trebui să renunțăm dacă vrem ca postul să reprezinte și o cură de sănătate. Îți spun și cu ce le poți înlocui.
Margarina
Ea este regină la raftul cu produse nesănătoase de post. Margarina este, potrivit specialiștilor, un amestec de grăsimi super procesate și nocive. Când mănânci margarină, e ca și cum ai mânca un ulei în care ai tot prăjit cartofi și pui vreo lună de zile. Atât de sănătos! Plus că are minimum 4-5 E-uri și foarte multă sare. Crește colesterolul, amplifică procesele inflamatorii din organism și nu conține nimic hrănitor în afară de niște urme de vitamine artificiale adăugate pentru a da bine pe etichetă.
În caz că nu știai, margarina îngrașă enorm de mult pentru că este o grăsime sintetică pe care organismul nu o poate arde.
Totuși, este foarte cumpărată pentru că, deși mai scumpă și ea în ultima vreme, rămâne un produs accesibil (cantitate mare la un preț mic) și perfect pentru un mic dejun rapid sau pentru a ține locul untului dintr-o prăjitură de post.
Ce alternative avem la margarină? Dacă vorbim de produs de întins pe pâine dimineața, neapărat trebuie să încerci acest unt de arahide. După prima felie, nu vei mai vrea să auzi de margarină. Conține doar grăsimi sănătoase nesaturate și este o bună sursă de proteine. La capitolul ingrediente pentru prăjituri de post, margarina poate fi înlocuită cu un ulei bun de cocos.
Pasta vegetală de post
Pe locul doi stă pateul de post. La fel ca fratele lui de dulce, pateul de post este plin de aditivi periculoși de care sigur corpul tău nu are nevoie. Prea multe E-uri și mai nimic sănătos în el. Degeaba e din soia, care ni se spune că ne face bine. Ceea ce conțin pastele vegetale ieftine din comerț este de fapt un rest de soia care mai este și modificată genetic și la care se adaugă coloranți artificiali cancerigeni și monoglutamatul de sodiu care ne îngrașă.
Ce consumăm în locul lui? Fie cumpărăm o pastă vegetală naturală, chiar bio, care să fie lipsită de toate substanțele nocive menționate, dacă vrem un produs finit, doar de întins pe pâine, fie ne facem propriul pateu de casă. Putem face din fasole, din avocado și nuci, linte și leurdă, etc. De departe, cel mai bun este humusul. În comerț este mai scump, dar îl poți face în casă. Este foarte simplu și ai nevoie doar de năut, ulei de măsline, suc de lămâie, sare, condimente și tahini. Tahini este de fapt această pastă de susan.
Poți face un pate și fără tahini, dar acela nu este humus și gustul n-o să-ți placă la fel de mult ca atunci când papilele tale gustative dau de aroma de susan prăjit. Plus că un tahini bun este sursă importantă de calciu, minerale și vitamine.
Mezelurile de post
Ca și compoziție, poate că sunt cele mai rele, dar le-am pus pe locul trei în acest top cu produse nesănătoase de post pentru că mi se pare că nu sunt așa căutate ca primele două. Când a auzit bunica prima dată de cârnați și salam de post, a crezut că e o glumă. Ar fi fost bine să fie. Aceste mezeluri sunt o glumă proastă în materie de nutriție. Sunt bombe calorice, toxice, cu nimic natural și hrănitor în ele. Sunt pline de chimicale, E-uri, coloranți și arome artificiale, unele chiar de natură animală, deci aveți toate șansele să nici nu fie de post.
Bine ar fi ca, măcar în postul Paștelui, când piața abundă de bunătăți sănătoase, să preferăm mâncarea proaspătă, dând la o parte acest tip de preparate. Deși au la bază soia, majoritatea nu sunt deloc sănătoase, ne îngrașă și nu țin de foame. Mai bine îți iei proteina dintr-o mazăre cu soia homemade. Sau niște paste delicioase cu soia și sos roșu. Sau unele cu leurdă și soia. Poți să-ți faci în casă un burger vegetal din ciuperci, chiar și mici sau cârnăciori de post.
Dacă nu ai timp să gătești sau ai poftă de un crenvurst, măcar alege cu grijă aceste mezeluri vegetale. Există și producători care folosesc soia nemodificată genetic și strict ingrediente naturale ca agenți de îngroșare, conservare și colorare. Totuși, trebuie să știi că acestea sunt mai scumpe și s-ar putea să fii, cel puțin la început, dezamăgit puțin de gust. Gustul preparatelor naturale diferă mult de al celor pline de chimicale.
Alege să postești sănătos! Evită aceste produse nesănătoase de post. Te îngrașă, te pot îmbolnăvi și nu sunt hrana de care ai nevoie. Pot fi înlocuite fie cu preparate de același tip din comerț, dar cu ingrediente mai atent alese (în cazul pateului și al mezelurilor), fie cu ceva gătit de tine. Niciun pate din magazine nu cred că poate bate gustul și beneficiile unui humus făcut în casă. Niciun cornuleț de post de la raft nu va fi mai bun și mai sănătos decât cel făcut de tine din ingrediente simple, ca pe vremea bunicii.
Sincer nu ma atrage nici un produs din cele enumerate mai sus.Recunosc însă că în urma cu multi ani margarina era nelipsita din compoziția prăjiturilor mele însă pe măsură ce am mai căpătat experienta și am mai înaintat în vârstă am început și sa schimb în bine obiceiurile nesănătoase
Eu nu țin post și nici nu mănânc asa ceva.
Nu țin post, dar mulțumim pentru informații.
Mezeluri de post nu consum niciodată. Margarină si pateu am folosit de vreo două ori postul acesta, la drept vorbind, însă nu abuzez de ele.
Acum există variante sănătoase, hrănitoare, gustoase.
Eu găteam mult în perioada de post tocmai pentru a evita sa cumpăr din comert.