Azi, în Joia Mare, se dă startul la gătit preparate pentru masa de Paști: ouă roșii, cozonaci, pască, drob. Nu știu în ce ordine le luați voi, dar eu joia fac ouăle. Așa știu de la bunica: ouăle se vopsesc joia. Pentru vineri, am în plan drobul și cozonacul, iar pasca și friptura le las pe sâmbătă, ca să fie proaspete. Cam asta vom avea noi pe masă. Nu mă complic. Doar preparatele de bază, ca în copilărie.
Dacă vă place drobul și vreți unul bun, atunci musai să-l faceți în casă. Nu este o rețetă de care să vă temeți, chiar și începători fiind. Eu îl fac singură de vreo 17 ani. Uneori, din organe de miel, alteori din organe de porc sau de pui. Se poate face chiar și drob din ciuperci sau din pește. Vezi pagina cu rețete drob! Acolo ai cantitățile exacte și modul de preparare pentru toate aceste tipuri de drob. Ține cont și de sfaturile de mai jos și vei avea parte de un drob reușit.
Fără sare la fiert
Dacă ești tentat să pui sare în apa în care fierbi organele, în ideea că așa vor fi mai gustoase, abține-te! Sarea întărește organele. Nici când preparăm ficăței de pui la tigaie sau ficat de porc pe grill nu punem sare decât la sfârșit.
Organe fierte pe rând sau separat
După cum ai văzut deja în rețetele de drob spre care te-am trimis, pentru acest preparat se folosesc mai multe tipuri de organe: ficat, inimă, plămân, rinichi. Este complet greșit să le pui pe toate odată la fiert și să le oferi același timp de fierbere. Inima trebuie fiartă ceva mai mult, în vreme ce ficatul, rinichii și plămânul se gătesc mai repede. Un ficat fiert prea mult își pierde textura și gustul.
Ouăle bătute
Un mic truc pentru ca drobul să iasă mai pufos, mai aerat, este să bați ouăle înainte de a le adăuga în compoziție. Anul trecut am făcut pentru prima dată așa și mi-a plăcut mult rezultatul. Unele persoane bat separat albușurile și încorporează apoi gălbenușurile. Eu am bătut ouăle întregi. Folosește ouă proaspete pentru un rezultat mai bun! Acestea se bat mai repede și spumează mai mult.
Fără exagerări cu mărunțitul
Un alt secret pentru un drob reușit este să nu mărunțești prea tare organele. Se pot da prin robot, dar cu grijă, să nu le toace prea mărunt. Unele persoane le preferă tocate manual, bucăți mai mari, altele, date prin mașina de tocat cu sită mare. Depinde de preferințele fiecăruia. Ideea este să nu le faci pastă. Atunci nu vei mai avea drob, ci mai degrabă un pate.
Doar condimentele clasice
Ce condimente folosești la drob? Dacă ai mai mâncat vreun drob cu un anumit tip de condiment și ți-a plăcut, îl poți adăuga. Altfel, ar fi bine să nu folosești prea multe condimente. Unele gospodine pun de toate: ghimbir, nucșoară, cimbru, boia de ardei, coriandru, etc. La drobul din organe eu aș recomanda doar condimentele clasice, sare și piper. Simplu și sigur! Ai deja verdețurile care îi dau un super gust.
Verdeața trasă la tigaie
Dacă tot am pomenit de verdețuri, am câteva sfaturi și pentru pregătirea lor. Spălați ceapa, usturoiul, pătrunjelul și mărarul cu o zi înainte, ca să aibă timp să se zvânte. Când le preparați, tocați-le mărunt, cu cuțitul și căliți-le câteva minute în puțin ulei, cu sare, înainte de a le adăuga în compoziția drobului. Puse crude, ele își lasă multă apă care afectează textura preparatului. Prin călire, o parte din acea apă se evaporă.
Prapurul
Am ajuns și la final. Compoziția pentru drob este gata de pus în forme. Punem hârtie de copt? Ungem cu unt? Punem pesmet ca să nu se lipească? Sunt fel și fel de variante. Cel mai bine este să folosiți prapurul (membrana care îmbracă organele) de miel sau porc. Acesta se pune pe fundul și pereții tăvii (chiar și deasupra, dacă vă place, mai ales că face drobul și mai aspectuos) și previne lipirea drobului de tavă, dar dă și un gust mai bun preparatului. În lipsa lui, cel mai sigur este să folosiți hârtia de copt pe care o ungeți cu puțin unt.
Nu este deloc greu să obții un drob reușit de casă. Ai nevoie de ingrediente de calitate, proaspete, de puțin timp și ceva atenție. Obții un produs proaspăt, care știi exact ce conține și cum a fost gătit. Dacă nu ai sau nu îți plac plămânii sau rinichii, se poate și fără: folosești doar inimă/pipote și inimi și ficat, la care mai adaugi o mână de carne tocată. Te provoc să încerci, chiar dacă nu ai mai făcut până acum.
Soțului meu îi place drobul, eu nu prea sunt fan, dar pentru el as incerca această rețetă.
Multumim pentru sfaturi.
Content de nota 10 😉