In termeni medicali se numește hemoragie postcoitală și se referă la sângerările vaginale apărute în timp sau după terminarea actului sexual, sângerări care nu au legătură cu perioada menstruală. Te confrunți cu această problemă și nu știi ce o poate provoca? Trebuie să știi că aproximativ 1 din 12 femei au sângerare după contactul sexual. Aceasta poate avea mai multe cauze. În unele cazuri, ea poate trăda afecțiuni care trebuie cât mai repede investigate și tratate. Așadar, haideți să vedem ce ar putea sta la baza acestor sângerări și cum putem scăpa de ele!
Atrofia vaginală
Sună rău, dar nu este grav. Este o condiție fizică specifică femeilor intrate la menopauză sau care se apropie de vârsta la care aceasta se instalează. Se manifestă prin uscăciune vaginală, mâncărimi, usturime, toate date de schimbările hormonale care au loc în această etapă. Contactul sexual provoacă durere și sângerare în acest caz. Ele pot fi evitate prin utilizarea unui lubrifiant. Tratamentul medicamentos pe bază de estrogen ajută, dar trebuie luat numai la recomandarea medicului și strict pe perioada pe care a fost prescris.
Endometrioza
O a doua problemă care ar putea duce la sângerare după contactul sexual este endometrioza. Dacă ai durere mari și în perioada menstruală, acesta s-ar putea să fie cazul tău. Ce dă aceste dureri? Vezi articolul endometrioza pentru a înțelege exact cu ce te confrunți, ce analize trebuie să faci și cum se tratează. Endometrioza nu dă doar dureri și sângerare, ci poate duce și la infertilitate și evolua spre un cancer endometrial. Depistată din timp, se tratează cu terapie hormonală sau chirurgical.
Infecții cu transmitere sexuală
Sângerările vaginale din timpul și de după actul sexual ar putea la fel de bine să fie provocate și de o infecție cu transmitere sexuală. Dacă știi că ai avut, nu neapărat recent, contacte sexuale neprotejate (fără prezervativ) cu partener/i de ocazie, despre a căror stare de sănătate nu știi mai nimic, trebuie investigat și acest aspect. Mai ales dacă ai și alte simptome precum dureri în zona genitală, secreții dubioase, mâncărimi, urinare frecventă. Poate fi vorba de gonoree, trichomoniaza sau chiar sifilis.
Polipii
Nu îi putem exclude nici pe ei de pe lista potențialilor provocatori ai sângerărilor postcoitale. Polipii sunt niște excrescențe ale țesuturilor moi. La nivelul aparatului reproducător ei pot apărea pe colul uterin sau în uter. Majoritatea sunt benigni, dar unii pot evolua spre o formă de cancer. Pot trece de la sine sau pot necesita intervenție chirurgicală. Analizele și un medic bun vor stabili ce este de făcut.
Cancerul de col uterin
Este cancerul cu cea mai mare rată de mortalitate la femei, în România, cel care, de cele mai multe ori, este depistat prea târziu pentru a mai răspunde la tratament. O sângerare post act sexual poate trăda și un astfel de cancer. Nu neapărat. Nu trebuie să ne gândim la ce este mai rău, dar nu putem ignora această posibilitate.
O sângerare după contactul sexual nu este normală și nu trebuie ignorată. Soluția nu o reprezintă abstinența sau învinovățirea partenerului. Sigur că ea poate fi generată și de o traumă locală, de o partidă de sex prea agresivă, de pildă, dar în majoritatea cazurilor, cauza trebuie căutată în altă parte. În funcție de vârstă, simptome asociate și istoric medical, medicul va decide cu ce investigații trebuie pornit la drum. Oricare dintre probleme de mai sus se poate trata, chiar și cancerul. Nu trebuie evitate controalele de teama celui mai rău dintre diagnosticele posibile.
Foarte util articolul tau ! sper sa il citeasca cat mai multe fete !!
Mulțumim pentru informații.
M-am confruntat când și când cu această problemă însă nu am fost încă la medic. Nu mă gândeam că problemele ar putea fi așa grave…Am vrut de curând, pentru că mi-a întârziat menstruația foarte mult și urinez frecvent, mijlocul mă doare…chiar m-ai pus pe gânduri!