S-a scumpit uleiul. Știu că știi și mai știu și că Facebook-ul este plin de viteji care se bat cu pumnii în piept că pe ei nu-i afectează scumpirea uleiului, că ei nu folosesc. Unii gătesc, dar o fac la cuptor, la grătar sau la abur. Alții cumpără mâncare preparată. Pe aceștia din urmă, scumpirea îi va afecta curând, că-și dau seama sau nu. Am ajuns să fim puși la zid ăștia de consumăm ulei. La ce ne trebuie? De ce folosim mai mult de o sticlă pe an? Nu că ar fi nevoie să dau explicații, dar să știți că unii ne facem pofta de KFC, odată sau de două ori pe an, acasă. Tot noi, păcătoșii și marii consumatori de ulei, mai facem și câte o gogoașă din când în când. Apoi, evident că mai ardem și la candelă, ca să ne ierte Dumnezeu pentru risipă. Acum e clar?
Nu doar uleiul s-a scumpit. Asta e clar. Cel mai mult ne sperie majorările de preț la carburanți, dar și aici vitejii patriei se hlizesc și o țin pe-a lor, ba că ei merg pe jos sau cu bicicleta, ba că sunt pe gaz sau conduc mașini electrice. Consumator direct de benzină/motorină sau nu, scumpirile din acest sector tot te afectează. O amărâtă de ceapă, ca să ajungă la piață, unde tu te duci pe jos, are nevoie de combustibil pentru a fi transportată acolo, așa că devine mai scumpă.
Pâinea, carnea, legumele, fructele, toate s-a scumpit și se scumpesc de la o zi la alta. Dar cui îi pasă? Românii nu consumă ulei, nu consumă pâine, nu cumpără fructe. Ei cumpără covrigi și McDonalds’. Astea nu se scumpesc, că nu conțin ulei, nu au nevoie de făină… în mintea unora. Cartofii de la Mc sunt prăjiți în apă de la robinet, să știți! Ah, și să nu uit de veganii care sunt fericiți că ei mănâncă ștevie și urzici! Vedeți că se scumpesc și astea. Dacă nu din cauza costurilor de transport, atunci din cauză că oferta nu mai este așa bogată ca în alți ani. Vă spun din surse sigure și verificate de mine la cules de ștevie și urzici că nu se mai găsesc așa ușor. Clima le-a rărit considerabil.
Dar, să revenim la ulei! E ceva ce nu pricep: cum calculează posturile TV procentele când vine vorba de scumpiri. Nu mi-a plăcut mie matematica în mod deosebit, dar până în clasa a 8-a am mâncat-o pe pâine. Nu mai am idee cum să extrag un radical sau ce să fac cu o funcție, dar să-l calculez pe Y când el reprezintă 30% din X încă mai știu. Sau asta îmi place să cred.
Acum câteva luni, o sticlă de ulei de floarea soarelui costa 6 lei. Apare nenea reporterul pe ecran și îmi spune că uleiul s-a scumpit cu 25% în ultimul an. Ceva dă cu virgulă. 25% din 6 lei, vine 1,5 lei, deci aceeași sticlă de ulei ar trebui să o găsesc acum la raft cu 7,5 lei, ceea ce este departe de adevăr. Prețul ei este de 10 lei la ora actuală. De unde scoate presa cifrele astea? Am primit aceeași informație pe mai multe posturi TV. Toate, cu aceeași placă: în ultimul an. Dragilor, în ultimele 12 luni, prețul acestui produs a crescut cu mai mult de 50%.
În multe cazuri, prețul unui litru de ulei este dublu în martie 2022 față de martie 2021. Amărâtul de Winny, marcă proprie Cora, costa până în 5 lei anul trecut. Acum se apropie de nivelul de 9 lei. Scumpirea este de… 25%, clar!
Cum să mai am încredere în ceva din ce văd sau aud la știri? Cum să ne mai mirăm că oamenii au ajuns să vadă conspirații peste tot și să se informeze de oriunde altundeva decât din știrile oficiale? Poate nu calculează reporterul. Poate el redă niște cifre care i-au venit de undeva. Dar nu mai verificăm și noi ce dăm pe post? Ori memoria le e scurtă și nu mai știu prețurile de acum un an, ori matematica lor e mai proastă decât ar trebui.
Din păcate este foarte scump.
Păi cine nu gătește, că-i face mămica, zice că nu-i trebuie. Țin minte când era uleiul cu 4.3 lei, și n-am luat mult. A venit pandemia și am zis mersi că îl iau cu 6. Și iarăși n-am luat mult. Acum în Cora e 8 deja ..
Cu banii pe două sticle luate ieri, azi apuci să iei una .. și din păcate la volum se cunoaște (când folosești mult).
ulei mai am stoc, iau o data pe an de la tata lui Dimitrios da’ degeaba iti zic, ca nu il cunosti 🙂 . Altfel ca o parere personala, uleiul de floarea soarelui e bun doar de candela, niciun caz de tratat tremic si mancat (adicalea prajit, tras la tigaie si ce mai facem) dar il folosesc la maioneze asa ca la o sticla pe an cat cumpar, nu ma doare.
Dar cumparam 15-20kg de legume si fructe saptamanal si acolo ma ustura rau la buget. Chit ca iau de la piata si producatorii locali dar cum ei aduc cu masina la piata, totul se resimte. Cum tin in excel cheltuielile saptamanale, pot zice ca in ultimii 10 ani cresterea a fost nesemnificativa, dar ce a crescut in ultimile luni a surclasat ultimii 10 ani. Se pare ca industria ingrasamintelor chimice europeana e dominata de germania si materia prima e…gazul natural, si asta nu poate fi produs nici de reactoare sau fotovoltaice. Asa ca pretul e cum este.
Altfel, de cate ori aud cate o persoana ca se vaicareste ca aia scump/foamete/stocuri etc, invit la plimbare cu mine sa umblem cate o sacosa de urzici si leurda si untisor din ce am cules duminicile astea. 27 km mers pe jos bonus, cumva fitness si mancare. No, putina lume a zis ca mai vrea cu mine :))) – dar na, am izolat si niste padurici unde sunt iepuri salbatici, bio zic.