Creativitatea copiilor nu are limite. Tocmai de aceea, de multe ori, ei nu se pot limita la a și-o manifesta cu ajutor instrumentelor convenționale. De ce ar fi suficient să deseneze pe o foaie de hârtie, când un întreg perete, alb și trist, poate fi îmbunătățit cu imaginația, dexteritatea și creioanele lor colorare? Mulți copii o fac. Nu este nimic în neregulă cu al tău, dacă încearcă asta. Însă puțini părinți sunt dispuși să accepte exersarea talentelor pe pereți. Cu răbdare, tact și alternative, se poate trece și peste această perioadă. Ce ar putea fi mai tentant pentru el? Copilul desenează pe pereți pentru că e distractiv și diferit. Nu-i putem oferi ceva mai distractiv de atât?
Desenatul pe o tablă de scris
Dacă tot le place desenatul în poziție verticală (care se pare că este și încurajat de specialiștii care spun că această poziție îi ajută să-și formeze mai bine mâna), puteți încerca genul acesta de tablă de scris. Se poate opta pentru una neagră, pe care să poată desena cu ajutorul cretei, sau pentru una magnetică, pe care o veți utiliza mult timp de acum încolo. Pe aceasta din urmă se pot pune litere și cifre magnetice mai târziu, ușurând astfel procesul de învățare. Este o investiție pe termen lung.
Planșe care să-l ajute să contureze mai multe forme
Se pare că un perete stimulează mai bine imaginația decât o foaie albă. Atunci, hai să nu le mai oferim foi albe pe care să așteptăm să deseneze, ci planșe educative adecvate vârstei lor, care să îi incite și să-i determine să le folosească în detrimentul peretelui. Găsiți pe internet și printați fișe de desenat prin unirea punctelor sau a numerelor, dacă cel mic cunoaște deja cifrele! Investiți într-o imprimantă laser pe care o va folosi și mai târziu, la școală, și puteți imprima pana la 1000 de fișe cu un astfel de toner compatibil care costă cât o carte de colorat.
Lipirea planșelor de desenat pe perete
Cu atât mai mult o să-i placă să deseneze și să coloreze pe fișele printate dacă i le prinzi pe perete. Cel mai simplu mod în care poți face asta este cu ajutorul a mici bucățele de hârtie dublu adezivă. Poți tapeta astfel unul-doi pereți, până la înălțimea la care ajunge piciul. Astfel, după ce perioada artă pe perete trece, le dai jos fără a fi nevoie să renovezi.
Suport de perete pentru rolă de hârtie
Unele dintre tablele de scris spre care am făcut trimitere mai sus au inclus astfel de suport pentru rola de hârtie pe care copilul să poată desena, dar așa ceva se poate monta și direct pe perete. Este foarte practic. Copilul își trage din rolă câtă hârtie îi trebuie, hârtia stă perfect întinsă pe perete și, la final, rupeți bucata cu minunea zilei și o puneți la păstrat.
Stickere tablă de scris
Există și opțiunea lipirii pe perete sau pereți, până la înălțimea la care ajung copiii, a unor stickere autocolante tip tablă de scris. Acestea pot fi albe sau negre și pe ele se poate desena cu cretă sau cu markere speciale care pot fi șterse, suprafața devenind astfel reutilizabilă.
Desenele pe asfalt
O altă soluție este să-i scoatem cât mai des pe cei mici în parcuri și locuri de joacă unde să-și poată manifesta creativitatea pe asfalt. Ce poate fi mai tentant decât decorarea unui perete, dacă nu decorarea unui trotuar care să poată fi admirat de toți trecătorii? Dacă-și mai găsește și un tovarăș de activitate, cu care să se ia la întrecere în ale desenatului, cu atât mai bine.
Vopsirea unui perete cu vopsea specială
Se numește vopsea cu efect de tablă de scris, nu este foarte scumpă și nici greu de aplicat. La asta poți apela dacă celelalte metode nu funcționează, semn că al tău copil a ales să mâzgălească pe pereți pentru că doar ei sunt suficient de mari să-i poată cuprinde toate ideile. O găsești în toate magazinele de specialitate.
Permisiunea de a desena doar cu anumite instrumente
Există și cazul în care copilul alege peretele nu pentru că nu are spațiu sau i se pare mai distractiv, ci pentru că știe că așa îți câștigă atenția. În acest caz, cel mai bine este să-l lași să-și facă numărul, punând anumite limite, cum ar fi utilizarea doar unui anumit tip de instrumente. Cumperi niște creioane lavabile și îi spui că doar acelea sunt destinate desenatului pe pereți.
Nu e chiar un capăt de lume când copilul desenează pe pereți, știu. Se poate rezolva cu o zugrăveală, după câteva luni, când mai crește și îi trece. Asta dacă micul artist nu a lucrat cu markere și carioci care să pătrundă adânc în tencuială sau rigips, să apară alte provocări! Totuși, oricât de mult am vrea să încurajăm creativitatea și să cultivăm talentul artistic, poate ar fi mai bine să punem niște limite și să oferim alte soluții. Unul dintre motive ar fi că nu vrem să ne trezim cu ei desenând prin casele rudelor, ale prietenilor sau prin camerele de hotel unde ne cazăm în vacanță.
Foarte utila aceasta tabla de scris.