Durerea în gât este o problemă medicală pe cât de frecventă, pe atât de supărătoare. Din fericire, nu orice durere în gât trebuie dusă la medic. Majoritatea se tratează acasă, fie cu leacuri băbești și remedii naturiste, fie cu medicamente care se eliberează fără prescripție medicală. Avem multe ajutoare în acest sens, așa că ar trebui să scăpăm repede de acest disconfort. Însă putem facem greșeli care să agraveze durerea în gât, în loc să o calmeze. Care sunt tratamentele care ne fac mai mult rău decât bine?
Antibioticul luat după ureche
Unul dintre lucrurile la care noi, românii, ne pricepem de minune este medicina. Ne punem singuri diagnostice și ne prescriem tratamente. Așa se face că, și din cauza farmaciilor care încă mai eliberează așa ceva fără rețetă, numărul celor care decid să trateze durerea în gât cu antibiotic este foarte mare. Mai ales dacă se constată că durerea este însoțită de inflamarea amigdalelor. Nimic mai greșit! Amigdalita poate fi provocată de bacterii sau de virusuri. Una se tratează cu antivirale, cealaltă cu antibiotic. Vezi articolul amigdalita pentru a înțelege care, cum și de ce. Un antibiotic administrat fără a fi nevoie de el poate prelungi sau chiar agrava boala.
Citricele
Ești răcit și te doare în gât? Ai nevoie de multă vitamina C. Asta știu toate mamele. Și se apucă să facă limonadă concentrată sau suc de citrice, ca să te ajute. Din păcate, consumul de fructe sau sucuri de fructe bogate în acid citric nu prea este recomandat când te doare în gât. Ele irită zonele deja afectate și inflamația se accentuează. Dacă mai ai și probleme cu stomacul, aciditatea va crește și mai mult din cauza citricelor și arsura și durerea la nivel de faringe și esofag vor fi și mai puternice.
Uleiurile esențiale administrate incorect
Există câteva uleiuri esențiale care ajută foarte mult în caz de durere în gât. Dintre ele, amintim pe cele de cimbru, lămâie, scorțișoară și cuișoare. Acestea trebuie folosite doar dacă pe recipient este specificat că sunt dedicate uzului intern și doar diluate conform prospectului. Înghițite ca atare, pot provoca arsuri grave și chiar ucide. Mult mai sigur este să folosești un produs naturist care conține extracte din aceste plante, cum este cazul acestui sirop răceală și gripă. Este foarte eficient în tratarea multora dintre simptomele răcelii și ale gripei.
Ceaiul fierbinte
Îți face mama un ceai fierbinte! Nu ai auzit asta niciodată când te-ai plâns că te doare în gât? De multe ori, poate chiar l-ai băut. L-ai suportat cu greu, dar ai mers pe mâna cuiva care credeai că știe mai bine. Oare face bine ceaiul fierbinte când ne confruntăm cu dureri în gât? Nu. Are aceleași efecte ca și citricele. Este iritant, poate provoca arsuri la nivelul mucoaselor inflamate, poate agrava inflamația și da naștere arsurilor de natură digestivă care nu fac altceva decât să crească disconfortul. Ceaiurile sunt remedii minunate, dar consumate călduțe, nu fierbinți.
Laptele
Și laptele cald este des invocat de mame și bunici ca un bun remediu contra durerii în gât, însă tot mai mulți medici atrag atenția că laptele ar trebui evitat în perioada cu probleme. Motivul este cât se poate de simplu: de pare că laptele crește secreția de mucus și îl face mai vâscos. Ne stresăm mai mult pentru a-l îndepărta din gât, lucru ce se poate dovedi foarte iritant pentru mucoasă. Rezultă durere și mai puternică de gât.
Nu este încă foarte clar dacă laptele pune probleme tuturor sau doar celor cu intoleranță la lactoză, dar dacă simți ceva suspect, mai bine rămâi la ceaiuri și supe.
Ieșitul la aer
Nici ieșirile la aer nu fac prea bine când te doare în gât, dacă ne referim la plimbări prin oraș. Motivul? Nivelul poluării, care știm cu toții că este uriaș. Ca și fumul de țigară, aerul poluat este foarte iritant pentru gât, nas și plămâni, deci de evitat câteva zile. Nu frigul este problema, da? O plimbare la munte are cu totul alt efect. Este mai mult decât recomandată.
O durere în gât trată corect ar trebui să treacă în câteva zile. Ajută-te cu dropsuri, spray-uri și siropuri de la farmacie, consumă multe lichide la temperatura camerei, supe și alimente moi, odihnește-te și evită alimentele și băuturile iritante. Dacă durerea persistă mai mult de o săptămână, este prea puternică și te împiedică să înghiți chiar și lichide și alimente moi, adresează-te cât mai repede unui medic!
Multumim pentru recomandari.
Multumesc si eu pentru vizita.
am uitat cum sunt astea, de vreo 12-13 ani nu am mai avut.
Merci de amintire, avem nevoie.
Nu am prea des nici eu. Ultima data, la Covidel, in 2020.
Încerc cu produse naturiste, și nu mai ies din casă fără eșarfă.
conteaza sa ne si protejam, e adevarat