Durerea în gât este o problemă care ne dă bătăi serioase de cap, mai ales în perioada aceasta, a pandemiei, când un strănut, o răgușeală sau cel mai mic disconfort în gât ne fac să ne gândim că am putea fi infectați cu noul coronavirus. Există încă virozele, există infecții bacterie care pot da un astfel de simptom. Nu este obligatoriu să fie Covid. Vezi pagina durere în gât pentru a consulta lista cu infecțiile virale și bacterie care vin de obicei la pachet cu durere sau usturime în gât!
Indiferent de cauza apariției acestei dureri, ea se tratează cam la fel, în primă fază, înainte de a avea un diagnostic și a ajunge la tratamentul prescris de medic. Apelăm la lichide călduțe, gargară cu sare, pastile de supt, diverse ceaiuri și remedii naturiste. Numai dacă ne gândim la atât de popularele uleiuri esențiale, avem o mulțime de soluții contra durerii în gât.
Rămâne la latitudinea noastă dacă apelăm la ele sau la preparate din farmacii. Un ulei esențial trebuie să recunoaștem că nu este suportat de către oricine, că necesită atenție deosebită în dozare și utilizare. Pentru uz intern, este nevoie de un ulei esențial pur care nu se folosește niciodată ca atare, ci diluat. Pentru o gargară, sunt suficiente două picături la o ceașcă de apă. Dacă ai de gând să și înghiți un ulei esențial, atunci trebuie să știi că o singură picătură este de ajuns, dizolvată într-o cană cu apă sau amestecată într-o lingură de miere. Și scumpe, și dificil de administrat, nu? Mult mai bun acest minunat decasept. Este ușor de dozat și administrat, este tolerat de oricine și eficient. Și conține 3 dintre cele 5 uleiuri esențiale cele mai eficiente în tratarea durerilor în gât.
Uleiul esențial de lămâie
Este foarte bun contra durerii în gât. Mult mai bun decât ceaiul de lămâie, pe care toată lumea îl recomandă. Ceea ce mulți nu știu este că uleiul acesta este extras de fapt din coaja lămâii, cea pe care majoritatea o evităm. Uleiul de lămâie este cunoscut ca fiind bogat în vitamina C, antiviral și antibacterian, cu proprietăți calmante. Se pare că el stimulează producția de salivă, lucru care asigură o hidratare mai bună a gâtului care, astfel, nu se mai simte la fel de iritat.
Uleiul esențial de eucalipt
Uleiul de eucalipt este folosit cu succes de mii de ani ca analgezic, antialgic și antiinflamator. Conține cantități important de antioxidanți și este inclus pe lista ingredientelor a multor produse contra durerilor în gât, fie că vorbim de pastile de supt, siropuri sau capsule. Combate atât bacteriile, cât și virusurile și are efecte benefice asupra întregului sistem respirator, fiind recomandat în tratarea astmului, tusei, bronșitelor.
Uleiul esențial de mentă
Durerea și usturimea în gât pot fi tratate și cu ajutorul uleiului de mentă care are un efect răcoritor și calmant binecunoscut. O mulțime de studii au confirmat efectele sale antimicrobiene. Unele, mai recente, îl recomandă chiar și împotriva infecțiilor cu temutul stafilococ auriu. Dacă durerea în gât este însoțită și de un nas înfundat, atunci sigur menta este răspunsul. Nu are doar proprietăți calmate, ci și decongestionante.
Uleiul esențial de cimbru
Acesta este un veritabil antibiotic natural. De-a lungul timpului, și-a dovedit eficiența chiar și asupra unor bacterii care nu reacționau la alte antibiotice. Este antimicrobian și antiinflamator capabil să trateze nu doar durerea în gât (acționând inclusiv ca un anestezic local), ci și tusea convulsivă, bronșita și chiar tuberculoza. Se poate folosi și ceai de cimbru, desigur. Acesta era tratamentul minune al bunicilor noastre, în caz de tuse persistentă.
Uleiul esențial de scorțișoară
Destul de plăcut ca aromă și suportabil ca gust este uleiul esențial de scorțișoară, prezent și el pe lista cele mai bune bacteridice și antivirale recomandate în diverse afecțiuni respiratorii. Calmează durerea în gât și tusea, având inclusiv proprietăți antiinflamatoare, și chiar luptă cu bacterii foarte rezistente, de tipul Stafilococului auriu, E. coli și Enterobacter aerogenes.
Iată cât de mult ne sare natura în ajutor! Toate aceste uleiuri esențiale pot fi folosite contra durerii în gât, atât intern, cât și extern. Țineți minte că nici măcar extern nu putem abuza de ele. Se folosesc diluate, în cantități mici, altfel devin toxice. Dacă le administrați intern, asigurați-vă că produsul cumpărat este destinat uzului intern, citiți și respectați indicațiile de pe prospect! Nu vreți să vă complicați? Atunci căutați produse dedicate, din farmacie sau plafar, care să le aibă în compoziție. Decasept era doar un exemplu.
Nu știam aceste lucruri ,multumim pentru informatii.