Văzusem cartea asta de ceva timp, dar am evitat-o o perioadă. Mi-o imaginam ca fiind o poveste siropoasă de dragoste, adică departe de a fi genul meu. Apoi, am găsit-o la reducere. La 15 de lei, am zis să o iau totuși, că poate îi vine momentul și e mai mult decât am crezut eu. Și chiar e. E ficțiune istorică. E fix ce iubesc eu cel mai mult după thrillere.
Femeia cu chimono alb, scurt rezumat
Naoko este tânără japoneză, dintr-o familie destul de înstărită care i-a plănuit deja nunta cu fiul unui om de afaceri din zonă. Inima lui Naoko a fost deja furată de un marinar american care adoptă un nume japonez și învață cât de mult poate despre cultura japoneză, sperând ca asta îi va convinge pe cei din familia Nakamura să-l accepte drept soț pentru fiica lor. Din păcate, tânărului nu i se acordă nici cea mai mică șansă.
Naoko pleacă de acasă. Este deja însărcinată cu Hajime, alături de care se mută într-un ghetou. Devin soț și soție în cadrul unei superbe ceremonii. Este tristă că familia nu îi este alături, dar o alină faptul că mama ei i-a dat oarecum binecuvântarea atunci când i-a adus chimonoul alb pe care-l purtase ea în ziua nunții. După nuntă, Hajime dispare. Mama lui Naoko moare, iar Naoko își începe cea mai dificilă și dureroasă călătorie din viața ei.
Câteva decenii mai târziu, Tori, o tânără americană, își îngroapă tatăl. Se numea Jimmy. O scrisoare lăsată pe patul de moarte schimbă tot ce știa Tori despre viața tatălui său. Fusese în Japonia. Nu doar că fusese fermecat de femeia în chimono alb, dar chiar se căsătorise cu ea. Dar de ce fugise? Ce l-a putut face să renunțe la femeia iubită și copilul nenăscut? Ce s-a întâmplat cu Naoko? Are o soră la celălalt capăt al lumii?
Citește romanul acesta și vei căpăta toate răspunsurile. Sunt șanse mici să nu-ți placă. Eu aici l-am găsit la cel mai bun preț.
Femeia cu chimono alb, gânduri de după
Este o poveste bună, asta îți spun sigur. E un fel de Romeo și Julieta, e adevărat, dar e mai mult decât atât. Acești Romeo și Julieta nu aparțin doar unor familii rivale, ci și unor culturi diferite, iar finalul relației lor este chiar mai tragic. Nu se termină totul cu puțină otravă. Întreaga viață devine o otravă.
Nu știm prea bine cât a suferit Jimmy după Naoko a lui, dar aflăm câte a pătimit Naoko pentru păcatul de i se fi dăruit unui bărbat pe care familia nu l-a dorit. Sunt șocată de cât rău pot face oamenii în numele a ceea ce ei consideră că e bine. Sunt fermecată și în același timp scârbită de o cultură care-i face pe părinți să provoace suferințe groaznice propriilor copii, doar pentru a salva aparențele. Și nu vorbesc doar de cea japoneză. Știm prea bine că în secolele trecute se proceda așa peste tot…
Incredibil prin câte poate trece o copilă abia devenită femeie, cumva abandonată de toți și pusă la zid din pricina copilului pe care-l poartă, și cât de mult iubește ea această ființă încă nenăscută și cât de mult luptă pentru ea! Te va intriga faptul că tocmai o femeie a trimis-o în locul care pricinuiește atâta suferință femeilor. Te vei întreba unde a fost Hajime al ei în cei 50 de ani care trec între episodul Japonia și episodul scrisorii care îi schimbă viața lui Tori.
Omul are o mie de planuri, Cerul – doar unul.
Stilul Anei Johns m-a cucerit. Împletește perfect emoția și detaliile despre locuri, oameni și obiceiuri, reușind să te poarte cu gândul fix acolo, pe strada unde Naoko și Hajime s-au întâlnit prima dată sau în locul unde își jură iubire veșnică. Scrie simplu și cursiv. Am dat gata cartea în doar două zile.
Pentru mine, această carte a fost o surpriză tare plăcută. Dacă ai citi sau văzut Memoriile unei gheișe și ți-a plăcut, o să-ți placă și Femeia cu chimono alb. Nu e doar povestea lui Naoko, nu e simplă ficțiune. Este povestea a mii de femei japoneze care au fost la fel de naive, s-au îndrăgostit de americanii veniți cu treburi acolo, apoi au dat naștere unor copii pe care nu îi dorea nimeni. Asta o face cu atât mai dureroasă.
Multumim pentru recomandare.