Gazdă sau musafir? Cele mai multe persoane preferă rolul de musafir. Pentru că cel de gazdă li se par greu de jucat. Și poate chiar este dificil, dar nu imposibil de abordat. Prin urmare, nu ai atât de multe motive să te stresezi dacă anul acesta trebuie să organizezi cina de Crăciun la tine acasă. Poți fi gazdă și fără să albești, poți fi gazdă și bucurându-te de sărbători. Ține cont de câteva sfaturi și cina va fi exact ce trebuie!
Nu te stresa că livingul tău nu arată ca în reviste
Când niște oameni se auto-invită la tine sau îți acceptă o invitație, nu o fac pentru că le e drag de mobila ta din sufragerie, ci de tine. Dacă vrei neapărat să faci unele mici îmbunătățiri, poți pune în practică o parte dintre ideile de la finalul articolului amenajare living modern, dar nu este obligatoriu. Fiind o ocazie așa deosebită, mai bine investești în 2-3 decorațiuni de Crăciun. Poți chiar face singur coronițe și aranjamente pentru masă, din câteva crenguțe de brad, 2-3 globulețe și o fundiță. Nu forța prea mult bugetul!
Nu face curățenie ca pentru inspecția DSP
Nu zice nimeni că nu trebuie să fie casa curată pentru cina de Crăciun, dar uneori tindem să exagerăm. Să ajungi să fii stresat pentru orice scamă sau colț al husei de canapea care nu stă la locul lui deja este prea mult. Dacă ai șters geamurile acum două săptămâni, nu e musai să o faci iar în ajun. Cele câteva particule de praf așezate peste noapte nu vor ucide pe nimeni. Ai musafiri, nu inspecție sanitară! Este păcat să fii obosit și stresat din cauza unor lucruri prea puțin importante.
Nu te complica prea mult cu aranjarea mesei
Pentru o cină informală, în familie sau între prieteni, regulile pentru aranjarea mesei nu sunt foarte multe și nici greu de respectat. Dacă nu știi exact cum ar trebui aranjate vesela și tacâmurile sau cum să decorezi masa festivă, te poți informa rapid din articolul aranjarea mesei de Crăciun. O să știi exact unde să pui paharul de apă, cât de departe de marginea mesei trebuie așezate farfuriile sau care este spațiul minim pe care trebuie să îl lași pentru fiecare invitat la masă.
Nu exagera cu felurile de mâncare
Mâncarea este importantă la cina de Crăciun, dar nu este totul. Nu trebuie să te spetești să gătești 6 feluri și 5 preparate pe farfurie la fiecare dintre ele. Un aperitiv, un fel principal și un desert sunt suficiente. Oamenii nu vin în vizită pentru că nu au ce mânca acasă. Vin pentru companie, atmosferă, distracția care însoțește meniul. Nimeni nu își dorește o gazdă care stă bosumflată și obosită la masă, după ce a gătit trei zile non-stop. Nu e momentul acum să încerci rețete noi. Mergi la sigur cu cele pe care le știi!
Nu refuza ajutorul
Foarte adesea, musafirii întreabă dacă pot ajut cu ceva. Dacă se întâmplă asta și unii dintre invitați vor să se implice la cumpărături sau chiar la gătit, nu e cazul să faci pe viteazul/viteaza și să le refuzi ajutorul. Un lucru mai puțin pe lista de cumpărat sau gătit contează mult. Câștigi timp și energie prețioase. Și nu, nu e semn de slăbiciune, lene sau nepricepere, cum ai fi tentat/ă să crezi.
Dincolo de orice pregătiri și plimbări între masă și bucătărie, nu uita să te bucuri de moment. Acesta este secretul absolut pentru a fi o gazdă perfectă. Încearcă să nu pui în meniu de feluri de mâncare ce necesită gătire pe loc. Să fie totul pregătit, doar pentru a fi servit, eventual doar încălzit. Așa vei putea lua parte la conversație, te vei putea bucura de glumele spuse de invitați și de colindele atent alese din playlist. Keep it simple este cel mai bun sfat pe care ți-l pot da. Cu tot: cu decorațiuni, mâncare, ținută. etc. Simte-te bine și musafirii se vor simți la fel!
Cat de faine sunt sfaturile astea !!! gandesti cam ca mine , nu degeaba suntem in aceeasi zodie :)))
Sfaturi foarte bune,mulțumim.
bune remarci – ne legam de detalii organizatorice si uitam sa ne bucuram de ziua de Craciun.
(noi plecam in vacanta, am inchiriat un aprt, si vom manca simplu, fara mari detalii, asa am descoperit ca putem trai sarbatori simple si cu odihna si pace)