Cum am devenit dependentă de cafea? De la o simplă băutură la o experiență completă

cafe latte

In 2021 am intrat oficial în rândul băutorilor de cafea. Mai precis, al consumatorilor fideli de cafea. Mai beam și înainte, dar rar. Acum a devenit nelipsită din viața mea. Tocmai din a mea, care ziceam, până nu de mult, că aproape că nu îi suportam gustul, deși mirosul îmi plăcea la nebunie? Cum s-a întâmplat asta? Am descoperit că o cafea poate însemna mai mult decât cafeaua slabă la ibric pe care o face mama. Ba chiar am investit deja și într-un espressor manual. Acum mă răsfăț cu cele mai delicioase cafele, nu doar cu mirosul.

Apropo de miros, știați că mirosul cafelei se află printre primele zece cel mai ușor de recunoscut sau 70%-75% din consumul ocazional de cafea se întâmplă acasă, cafeaua fiind băutura principală pentru mai mult de jumătate din ocaziile de dimineață?

Cafeaua nu este DOAR o băutură. Cafeaua este un cumul de experiențe plăcute🙂. Te atrage cu aspectul, te ispitește cu mirosul, te cucerește prin gust și te face dependent prin efecte.😍

Iată ce spune Asociația Română a Cafelei într-unul dintre articolele de pe siteul lor: Cafeaua oferă un amestec complex de diferite arome, care produc împreună o gamă de experiențe senzoriale. Atunci când consumăm cafea, experiența senzorială completă se întinde pe întreaga perioadă a preparării până la consum. Poate începe cu aroma cafelei resimțită la deschiderea recipientului, la sugestiile vizuale observate atunci când preparăm cafeaua, inclusiv culoarea cafelei și prezența cremei sau a spumei cafelei. Au perfectă dreptate.

Știai că mirosul de cafea se obține prin prăjirea ei?🤔 În stare cruda, miroase mai degrabă a cereale. Mirosul cafelei este în top 10 cele mai ușor de recunoscut arome.❤️ Aroma cafelei provine din diferiți compuși volatili produși prin prăjirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezintă aproape 10% din boabele prăjite de cafea, generează mare parte din savoarea sa. Prăjirea declanșează o serie de procese în boabe, generând dezvoltarea compușilor volatili care contribuie la profilul aromatic. Și eu care credeam că muncitorii de pe plantațiile de cafea au parte de aroma asta bogată toată ziua!

Aspectul cafelei din ceașcă și modul în care este prezentată sunt deopotrivă importante în acestă experiența în care sunt implicate aproape toate simțurile noastre. Fiecare detaliu contează, de la culoarea cafelei, sunetul produs de spargerea boabelor în râșniță, la mirosul cafelei proaspăt măcinate, intensitatea culorii esspresso-ului obținut și modul de prezentare, servire, al cafelei. Toate contribuie la construirea acelui gust perfect. Cercetările au sugerat că culoarea ceștii în care se servește poate avea un impact asupra percepției de gust al ceștii de cafea. De exemplu, într-un studiu a fost arătată o cană albă pentru a spori intensitatea cafelei și a fost descrisă ca mai puțin dulce comparativ cu cea servită într-o cană transparentă sau albastră 1 .

Un alt studiu privind arta preparării latte a sugerat că o formă dreptunghiulară, comparativ cu o formă mai rotundă, influențează așteptările oamenilor cu privire la preferință, gustul amar și calitatea băuturii2. Subțierea consistenței cafelei a fost de asemenea asociată unei arome și savori mai slabe a cafelei 3.

Cafeaua este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, fiind subiectul a mii de studii științifice, la fel ca și cafeina. Un lucru este clar și anume că un consum moderat este benefic.

În ceea ce privește efectele benefice ale consumului e cafea, ele sunt foarte multe. De majoritatea, se face vinovată cafeina. Cafeina este un compus activ farmacologic din cafea și un stimulent ușor al sistemului central nervos 4,5. Cafeina se regăsește în aproape 60 de specii de plante, inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai și boabele de cafea, acestea din urmă fiind cele mai cunoscute ca furnizoare de cafeină5.

Mai multe informații despre cafea, curiozități despre cafea, rețete de cafea, articole despre beneficiile consumului de cafea regăsiți și pe site-ul Asociației Române a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.

Pentru a vă alătura comunității iubitorilor de cafea, urmăriți paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ și https://www.instagram.com/desprecafea/.

Despre Asociaţia Română a Cafelei (ARC)

Înfiinţată în martie 2001, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România (www.strauss-group.com), Nestlé România SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) și Tchibo România (www.tchibo.ro).

Referințe

  1. Steinhart H. et al. (2012) Flavour Perception of White Coffee Beverages- Influence of milk processing. ASIC Proceedings of 22nd International Coffee Conference on Coffee Science – Coffee and Aroma Chemistry. Available at: http://www.asic-cafe.org/proceedings/3591/toc/25/conf
  2. Van Doorn, G. et al. (2015) Latté art influences both the expected and rated value of milk-based coffee drinks. Journal of Sensory Studies, 30(4):305–315.
  3. Van Doorn G.H., Wuillemin D. and Spence C. (2014) Does the colour of the mug influence the taste of the coffee? Flavour, 3:10, DOI: 10.1186/2044-7248-3-10.
  4. de Mejia E.G and Ramirez-Mares M.V (2014) Impact of caffeine and coffee on our health. Trends Endocrinol Metab, 25(10):489-92.
  5. Noguchi K. et al (2015) Effect of caffeine contained in a cup of coffee on microvascular function in healthy subjects. J Pharmacol Sci, 127(2):217-22.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Bine ai venit în clubul iubitorilor de cafea!
    Pentru mine, cafeaua este și un medicament. Mă ajută să lupt cu durerile de cap, migrene, scăderile de tensiune. E o experiență, așa cum ai spus și tu, un moment extraordinar.

    • Oana
    • 29/04/2021
    Răspunde

    Ador cafeaua, prima bautura preferata a mea este apa :))))……apoi pe lista urmeaza cafeaua 🙂

  2. Consum moderat

    • Valeria Chertes
    • 30/04/2021
    Răspunde

    Multumim pentru informatii.

    • Irina Gabriela Anghelina
    • 03/05/2021
    Răspunde

    Și eu sunt mare consumatoare de cafea.Am luat o pauza în perioada alăptării când beam doar un 3in1 pe zi,însă acum servesc cafea în toate modurile posibile

  3. si eu sunt consumatoare avida de cafea, nu renunt la ea sub nicio forma si o consum zilnic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares