Pe final de 2020 am fost leneșă. Nu prea am citit. În schimb, 2021 a început în forță din acest punct de vedere. Am deja patru cărți terminate. Pe cea mai dragă dintre ele v-o prezint astăzi. Se numește Războiul care mi-a salvat viața. M-a atras prin titlu și copertă, am citit-o într-o singură zi și mă bucur că am ales-o.
Ada are 9 ani. Ea locuiește cu mama și fratele ei, Jamie, într-un apartament sărăcăcios din care ea nu a avut voie să iasă niciodată. Motivul? Mama o consideră un monstru pentru că s-a născut cu un defect la un picior. Ar face-o de râs în comunitate. Trăiesc în sărăcie și mizerie. Ada își iubește fratele și are grijă de el atunci când mama este plecată, și nu numai. A învățat să se târască la propriu. Nu a mers niciodată pe picioarele ei. Nu a învățat-o nimeni. Nu i-a păsat nimănui.
Ada începe să exerseze mersul pe furiș. Știe că, dacă mama ar vedea-o, s-ar înfuria. Încet-încet, cu dureri mari și sângerări, începe să meargă.
Atunci când restul copiilor din oraș încep să fie evacuați de teama războiului, văzând că mama refuză să-i lase și pe ei să plece, motivând că pe Ada nu ar lua-o nimeni, fata decide să ia soarta sa și a fratelui său în propriile mâini. Fug de acasă și reușesc să urce într-unul din trenurile care duc spre… mai bine.
Refuzați inițial, cei doi ajung, până la urmă, în grija domnișoarei Susan, care locuiește singură la o mică fermă. Susan nu-i vrea, dar are grijă de ei, așa cum mama lor nu a avut niciodată. Îi spală, îi hrănește, le face haine, le oferă o educație, alinare. Ba chiar o duce pe Ada la medic. Viața lor devine mai bună. Aproape că uită de mama, deși Ada și-ar dori să o vadă mergând, să fie mândră de ea și să o iubească.
Medicul spune că piciorul Adei ar putea fi operat și reparat. Nu fără acordul mamei. Scrisori se duc către mama mereu, dar niciodată nu vine nu răspuns. Viața merge mai departe. Ada reușește chiar să-și facă prieteni și să învețe să călărească. Poate că nu e chiar așa de diferită față de ceilalți. Poate că nu e greșit să spere la o viață normală.
Apoi, într-o zi, apare mama. O mamă care nu dă fuga să-și ia copiii în brațe, care nu mulțumește femeii care a avut grijă de ei, care nu e bucuroasă că fata ei merge în picioare. Doar vorbe urâte la adresa celei care i-a furat copii, la adresa copiilor care au fugit și pentru care, acum, pare-se, va fi silită să plătească o anumită sumă lunar. De ce să facă asta, să pape Susan banii, când îi poate lua acasă?
Te invit să citești această frumoasă și emoționantă poveste, ca să-i afli toate detaliile și finalul! Vei descoperi o față nouă a războiului. El a distrus multe familii și vieți, dar pe Ada, Jamie și Susan, nu doar că i-a salvat, dar i-a schimbat într-o versiune mai bună a lor, i-a adus împreună, le-a adus fericirea.
Ada e un copil care inițial îți stârnește mila, dar pe care o înlocuiești rapid cu admirația. Multă putere trebuie să aibă un copil să lupte atunci când propria mamă îl descurajează! Va fi emoționant să-i fii alături atunci când vede pentru prima dată iarba, un copac, un cal, atunci când primește prima ei îmbrățișare. Doar că, din atâta durere, s-a născut un scut. Un scut pe care Ada îl ține sus, dincolo de care nimeni nu e lăsat să treacă 100%, cât să-i intre la suflet. Orice ar face Susan, Ada e convinsă că e doar din sentimentul de datorie. Nimeni nu-i poate iubi. Mai ales pe ea. Dacă mama nu a putut, cum ar putea altcineva? Sigur Susan nu va rata prima șansă să scape de ei, se gândește ea. Așa să fie?
Susan e un suflet bun, un om generos, dar deloc dornică de companie la început. Îndurerată de pierderea unei persoane dragi, s-a închis în ea și în fermă și îi e bine așa. Apoi vin doi copii care îi dau de furcă. Cum va fi viața lor împreună? A cui viață o salvează războiul care a curmat alte sute de mii de vieți? Rămâne de văzut.
E ceva ce nu mi-a plăcut la Războiul care mi-a salvat viața? Da. Finalul. Prea abrupt, prea… lipsit de detalii. Apoi am tras cu ochiul pe Goodreads și am aflat că există și continuarea acestei povești. La noi, nu a apărut încă în română. Sper să apară curând.
Războiul care mi-a salvat viața este o carte apărută la noi în 2020, la Grupul Editorial Art. O poți comanda online sau, dacă preferi varianta electronică, cartea este disponibilă online pe Scribd. Abonamentul lunar costă 8,99 dolari și vă oferă acces atât la cărți din anii trecuți, pe care le puteți descărca în format PDF sau TXT, cât și la cele mai noi apariții, pe care le puteți citi online. Dacă te înscrii pe acest link, primești două luni gratuite de abonament. Vei fi taxat abia începând cu a treia lună.
O carte foarte bună și interesantă,chiar mi-aș dori tare mult să o citesc ,sunt tare curioasă să văd ce se va intâmpla cu fetița până la urmă .
Eu sunt curioasa ce se intampla in volumul 2
Chiar f interesanta , am citit cu nerabdare sa aflu ce s a intamplat cu ei daca i a luat mama sau nu , fata a sperat ca daca se dace bn mama isi va schimba atitudinea fata de ea dar se pare ca nu asta , o poveste trista zic eu , dar cu multe invataminte !
Si trista, dar si frumoasa. Are partile ei bune. Mama lor numai mama nu e.
Foarte buna recenzia
Multumesc,
E genul de carte care nu te lasa sa o lasi din mâna, sau din recenzia ta asta inteleg,cel puțin din punctul meu de vedere
fiecare carte are magia ei.
Ma bucur ca am aceasta carte in biblioteca , precum si „Razboiul care m-a invatat sa traiesc” . De abioa astept sa le citesc . Sunt povesti pline de profunzime si sensibilitate.
abia astept sa citesc continuarea.