Scoala online a fost introdusă ca soluție de moment, dar momentul s-a tot prelungit. Iată-ne, așadar, la aproape un an de cursuri online. Puțin mai avem până în martie. Și, în ciuda promisiunilor și speranțelor, nu cred că elevii vor reveni prea curând în bănci. Lecțiile online continuă și sunt o adevărată provocare. Nu doar ca metodă de învățare, ci și pentru sănătatea copiilor. Nu ne place învățământul online, asta e clar.
Orele petrecute în fața diverselor tipuri de monitoare și display-uri nu au cum să nu afectez sănătatea ochilor. Astfel, după trei ore cursuri online, două de stat online pentru teme și alte vreo două de jocuri online, nu este de mirare că mulți dintre elevi se plâng de dureri de cap, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, lăcrimare, etc. Aceste simptome anunță că ochii sunt forțați. Ce este de făcut pentru a minimiza efectele școlii online asupra ochilor?
O alimentație sănătoasă
Alimentația este cheia evitării multor probleme de sănătate și chiar a vindecării. O mulțime de vitamine au rolul de a susține sănătatea oculară. B2 și B6 ajută ochiul să se adapteze mai ușor la lumină și reduc presiunea intraoculară. Vitamina C protejează cristalinul. Vitamina E sporește acuitatea vizuală.
Este de preferat ca aceste vitamine să fie luate din alimentație, nu din suplimente. Dacă aveți copii mofturoși care nu consumă fructe și legume crude, ar trebui să aveți în vedere achiziția unui storcător de fructe. Un pahar de suc de morcov combinat cu portocală sau alte citrice, consumat zilnic, poate face diferența. Dă și energie, și întărește și sistemul imunitar.
Un ecran mai mare
Cu cât mai mic este ecranul pe care copiii iau parte la lecțiile online, cu atât mai mult se forțează ochiul, și așa afectat de lumina dispozitivului. Evident că cel mai de temut este telefonul. Chiar dacă unora li se pare simplu de utilizat (vorbim de copii), iar părinților li se pare mai practic să investească într-un telefon decât într-un laptop, telefonul ar trebui evitat. Înțeleg că un laptop sau un desktop este mai scump și nu și-l permite toată lumea. În schimb, o astfel de tabletă poate fi o soluție, având un preț mult mai accesibil. Alegeți una cu un display mai generos, cu diagonala de peste 10 inch!
Ajustarea corectă a luminozității ecranului
Tabletă, telefon, monitor sau display de laptop, nu prea contează; toate permit ajustarea luminozității în funcție de preferințe și nevoi. O luminozitate prea mare sau prea mică este o provocare în plus pentru ochi, așa că ele sunt de evitat. Greu de ajustat corect acest nivel, mai ales gândindu-ne la condițiile ambientale care se schimbă. Un nivel de luminozitate potrivit pe timp de noapte nu mai este suficient pe timp de zi. Dacă dispozitivul are funcție de reglare automată a luminozității, activați-o! Dacă nu o are, încercați cu o aplicație care să facă asta.
Pauze
Ochii au nevoie de pauză de la statul concentrat pe tabletă sau pe orice alt dispozitiv electronic. Se pot lua pauze de vedere fără a se ridica de la birou. Asta înseamnă că, la intervale de 15-20 de minute, trebuie să le amintim copiilor să facă puțină gimnastică oculară. Clipiri dese, rotiri ale globului ocular, stat cu ochii închiși câteva secunde, focalizat câteva secunde un obiect cât mai depărtat – la asta ne referim când spunem gimnastică oculară.
Zoom în loc de apropiere
Avantajul în învățământul online este că avem funcția zoom pe care cei mici trebuie încurajați să o folosească în detrimentul apropierii de dispozitiv pentru a vedea mai bine anumite detalii. De câte ori vedem că tinde să aducă tableta prea aproape de ochi sau să se apropie el prea mult de monitor, trebuie să-i amintim de această funcție.
Lumină uniformă
Foarte nociv pentru ochi este să stea concentrat pe un ecran puternic iluminat, într-o încăpere în care este mai degrabă întuneric. Dacă-și ridică ochii câteva secunde din tabletă, ochiul se adaptează la lumina din cameră și, când revine la tabletă, deja nu mai vede nimic. Lumina ambientală trebuie să fie asemănătoare celei de pe dispozitiv, atât ca ton, cât și ca intensitate.
Măsuri anti-reflex
Dispozitivele pe care se lucrează trebuie așezate în anumite poziții și la o anumită distanță și înălțime în raport cu corpul, dar trebuie să fim atenți și la cum le poziționam față de sursele de lumină. Un monitor în care bate un bec sau chiar și lumină naturală este crimă pentru ochi. Toată acea lumină ne este aruncată în ochi, fiind nevoiți să facem eforturi mari pentru a vedea clar pe acel dispozitiv. O idee bună ar fi să investiți în folie anti-reflex pe care să o montați pe display. Puteți opta chiar și pentru ochelari speciali, cu protecție împotriva luminii albastre.
Odihnă suficientă
Somnul este foarte important pentru sănătatea ochilor, el reprezentând în primul rând perioada în care ochiul se relaxează complet, nefiind supus stimulilor luminoși. Sunt necesare 7-8 ore de somn pentru ca ochiul să se odihnească bine și să fie pregătit pentru o nouă zi de lucru.
Ne place sau nu, învățământul online face parte din realitatea curentă. Este o provocare căreia trebuie să îi facem față cu toții: profesori, părinți și elevi. Altfel nu se poate. Iată că sănătatea ochilor o putem păstra ținând cont de anumite sfaturi. Dar cât de eficiente sunt aceste cursuri online? Asta este deja o altă problemă. Vă întreb pe voi:
Cam câtă carte vi se pare că se învață în sistemul acesta online?
Mulțumim pentru sfaturi.
Sper sa fie de folos!
Sper să se reintre in normalitate, cei mici sunt nerabdatori sa mearga la scoala.
Cred si eu. Nu mai rezista mult si fac astia mici revolutie.
Super sa se reia cursurile
Cu totii speram asta.
Mulțumim pentru sfaturi!Cu siguranta prea mult timp petrecut în fața calculatorului sau tabletei afecteaza ochii copilasilor
Si nu doar pe ai lor.