Ti s-a spus vreodată să nu bei ceaiul de mușețel dacă ai probleme digestive pentru că le va agrava? Sau că nu te poți bucura de o cană din acest ceai dacă ești însărcinată pentru că ai putea declanșa contracțiile? Ei bine, noi ne-am documentat pentru tine astfel încât să îți oferim cele mai bune informații. Vom demonta 5 mituri despre ceaiul de mușețel care te induc în eroare și îți vom explica de ce nu sunt adevărate. Află tot ce trebuie să știi despre ceai de mușețel: beneficii, contraindicații și realitatea din spatele miturilor!
Mit: Ceaiul de mușețel are efect laxativ
Realitate: Ceaiul de mușețel are rolul de a relaxa și calma mușchii intestinali – de aici și deducerea eronată că are efect laxativ. Grație uleiurilor volatile pe care le conține, poate fi, într-adevăr, un detoxifiant natural de încredere. Ajută la eliminarea substanțelor toxice din intestine și reducerea problemelor stomacului – printre care și constipația.
Mai exact, ceaiul de mușețel are efecte benefice asupra digestiei și poate ajuta la vindecarea unor afecțiuni precum gastrita, ulcerul, arsurile stomacale. Însă sub nicio formă nu are efect laxativ și nu va avea un astfel de efect negativ asupra unui organism sănătos. Îl poți consuma cu încredere!
Mit: Mușețelul îți va vindeca alergiile la polen și crizanteme
Realitate: Într-adevăr, mușețelul este folosit deseori în tratarea simptomelor alergiei. Calmarea ochilor roșii, vindecarea pielii, decongestia nazală – este util în ameliorarea tuturor acestor simptome alergice. Însă nu și în cazul alergiei la polen!
Este posibil ca și mușețelul folosit pentru ceai să fie contaminat cu polenul altor flori, și să agaveze chiar alergia. În orice caz, pentru orice alergie, mușețelul reduce intensitatea simptomelor neplăcute – însă cu siguranță nu vindecă alergia!
Mit: Ceaiul de mușețel are un gust oribil
Realitate: Motivul pentru care multe persoane nu se bucură de gustul ceaiului de mușețel și consideră că are un gust neplăcut este modul în care îl prepară. Plicul/florile de mușețel, lăsate prea mult timp în apa fierbinte, vor lăsa un gust amărui și deseori prea intens. De asemenea, consumat simplu, poate să nu fie pe gustul celor obișnuiți cu arome fructate, dulci sau parfumate.
Însă asta nu înseamnă că ceaiul de mușețel are un gust insuportabil. Încearcă să-l lași mai puțin timp în ceașcă înainte de a-l scoate, pentru a dilua puțin intensitatea aromei, în funcție de propriile preferințe. Iar dacă tot nu funcționează, am găsit pentru tine cea mai bună rețetă de ceai de mușețel cu vanilie. Va fi ca un desert, plin de savoare și gata să-ți alinte papilele gustative.
Mit: Nu ai voie să bei mușețel dacă ești însărcinată
Realitate: Mitul provine din faptul că mușețelul ajută la liniștirea întregului corp, ameliorarea durerilor musculare prin relaxarea tuturor mușchilor și circulația îmbunătățită a sângelui. De aici, o multitudine de concluzii eronate în credința populară. Unii cred că mușețelul induce travaliul și declanșează contracțiile, alții că subțiază sângele și îngreunează circulația acestuia către inima fătului, sau chiar că schimbă compoziția laptelui matern sau că provoacă avortul spontan.
Niciunul dintre aceste mituri nu se bazează pe vreo cercetare, studiu sau opinie medicală acreditată. Din punct de vedere medical, nu există vreun studiu concludent cu privire la oricare dintre aceste aspecte. Ceaiurile din plante și fructele sunt, așadar, sigure pentru consum chiar și în timpul sarcinii – inclusiv ceaiul de mușețel! Consultă-ți medicul, oricum, ca să te asiguri întotdeauna că nu interferează cu medicația ta sau cu alte probleme de sănătate.
Mit: Mușețelul îți va adormi mai repede nou-născutul într-un somn liniștit
Realitate: Indiferent de beneficiile pe care le are ceaiul de mușețel asupra somnului, acestea nu sunt destinate nou-născuților. Pentru aceștia, laptele matern, respectiv înlocuitorii acestuia, sunt singura și cea mai bună sursă de nutrienți.
Ceaiul de mușețel este recomandat pentru cei mici abia începând cu vârsta de 6 luni. Până atunci, indiferent de cât de agitat sau neliniștit este somnul celui mic, ceaiul de mușețel nu este o soluție de încredere.
Sperăm că explicațiile pe care le-ai găsit în acest articol ți-au răspuns la întrebările și nelămuririle legate de consumul de mușețel. Te poți bucura acum de fiecare ceașcă, cu siguranța că ți-au fost demontate toate acele mituri despre ceaiul de mușețel care te făceau să te gândești de două ori înainte să te bucuri de gustul său plin de savoare. Dacă mai ai vreo întrebare, așteptăm cu drag să ne-o adresezi!
Anumite informații pentru scrierea acestui articol au fost preluate din revista online Utopic Times, unde poți citi mai multe despre ceaiul de mușețel făcând click AICI. Cu ajutorul acestora am spulberat pentru tine cele 5 mituri despre ceaiul de mușețel, dezvăluindu-ți totodată adevărul din spatele acestora.
Mulțumim pentru informații ,unele chiar nu le știam ,dar în mare parte da,îmi place mult să-l beau și ceaiul numai de mușețel ,dar și mai multe plante la un loc amestecate .Ador ceaiurile ,nu trece zi fără un ceai măcar și mai ales seara înainte de culcare .
Si noi facem cel mai des mixuri. Tei, musetel, sunatoare, galbenele si putina menta.
Mulțumim pentru informații ,eu azi am băut un ceai de tei.
Se stie ca si ceaiul de tei este printre cele mai des utilizare si utile organismului.
Înainte de a crede orice mit, ar fi bine să ne învățăm să cercetăm înainte și să credem doar sursele credibile.
iar datoria noastre este sa ne informam intotdeauna din mai multe surse, as adauga eu.
Sincer nu cred ca am consumat de 3 ori ceai de musetel. Asta nu ca nu mi-ar plăcea. Oricum am aflat o grămadă de lucruri din articolul tău.
Musetelul este una din plantele medicinale care chiar imi plac.
Beau deseori musetel este foarte bun!
Mie imi place si la gust ceaiul de musetel. Chiar mai mult decat teiul.