Suntem vaccinați împotriva lor din primele săptămâni de viață, conform programului național de vaccinare obligatorie. Cu toate astea, nu suntem imuni la aceste boli. Atunci de ce ne mai vaccinăm? Și care sunt mai exact aceste 3 boli pe care pe putem face deși avem acasă o fișă în care apare că am fost vaccinați împotriva lor? Mi se pare important să vorbim despre aceste lucruri în contextul actual, când vaccinul anti-Covid este atât de aproape de noi și discuțiile despre dacă să ne vaccinăm sau nu, dacă să fie un vaccin obligatoriu sau nu, sunt atât de dese și aprinse.
Tuberculoză
Poate știați, poate nu, dar încă se moare din cauza tuberculozei. Nu este o boală eradicată, a secolului trecut. Asta deși vaccinul BCG este printre primele administrate, chiar înainte de ieșirea din maternitate a bebelușului. Din păcate, el nu ne oferă protecție pe viață. Mai mult decât atât, România este pe locul 1 la numărul de cazuri de tuberculoză, având și cea mai mică rată de vindecare.
Cei mai mulți dintre noi asociem tuberculoza cu simptome precum tusea severă, prelungită pe mai mult de 3-4 săptămâni, și dificultăți de respirație. Cum la noi, automedicația este la ordinea zilei, se înțelege de ce foarte mulți dintre cei care iau această boală ajung să o și trateze corect. De aici procentul foarte mic al celor vindecați. Vedeți articolul Tuberculoza pentru lista completă a simptomelor și metodele de tratament pentru tuberculoză! Depistată și tratată la timp, această boală se vindecă destul de ușor.
Difterie
Tot o boală infecțioasă și contagioasă despre care mulți cred că nu mai există este difteria. Cum se manifestă? Seamănă destul de mult, ca simptome, cu tuberculoza. Bacteria care o provoacă există încă, așa că încă apar cazuri de difterie. Boala nu mai are aceeași incidență ca în secolul trecut, dar continuă să ucidă acolo unde apare și dă complicații. În Ucraina, nu departe de granița cu România, au apărut focare de difterie chiar la sfârșitul anului trecut. Ar trebui să ne temem de ea, având în vedere că în copilărie am primit mai multe doze de vaccin antidifteric? Da. Vedem mai târziu de ce.
Pertussis
Sună necunoscut? Poate cunoașteți mai bine termenul de tuse convulsivă sau tuse măgărească. În China i se mai spune și tusea de 100 de zile, pacienții rămânând cu această tuse pentru luni de zile. Mai periculoasă la copii, în special sugari, tusea convulsivă poate da complicații și în cazul adulților. Vă vine să credeți sau nu, pot apărea inclusiv fracturi de coaste cauzate de tusea incontrolabilă. Deși mai feriți, datorită vaccinului în formă combinată contra difteriei, tetanosului și pertussisului, nici sugarii nu sunt 100% protejați de această boală. Totuși, prin vaccinare, scad șansele de a o face în forme severe.
Toate trei există și fac încă victime. Sunt foarte asemănătoare ca simptome, toate debutând ca niște viroze obișnuite, destul de contagioase și periculoase dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp. Ne putem feri de ele respectând regulile de igienă și protecție impuse și în cazul pandemiei de Coronavirus. Vaccinurile care ni s-au administrat acum 20-30 de ani nu sunt motiv de a lăsa garda jos. Putem face aceste boli oricând.
De ce nu suntem imuni dacă am fost vaccinați?
În primul rând, pentru că majoritatea vaccinurilor, ca și cel antigripal, nu ne feresc de infectarea cu un virus sau o bacterie, ci de forme grave ale bolii provocate de ea. Cu alte cuvinte, faptul că am făcut vaccinul anti-tuberculoză când eram mici nu înseamnă că nu putem lua această boală, ci că suntem mai puțin predispuși la dezvoltarea unor complicații în cazul instalării ei.
În al doilea rând, pentru că imunizarea nu este pe viață în cazul celor mai multe dintre aceste vaccinuri. Un exemplu este cel al vaccinului DTP (diftero-tetano-pertussis) care se pare că ar trebui refăcut la fiecare 10 ani pentru a ne asigura un grad mai mare de protecție. La nivel european această re-vaccinare, numită vaccinare rapel, chiar se practică. Se pare că inclusiv vaccinul anti-tuberculoză are efect limitat în timp. El asigură protecție copiilor doar până la vârsta de 3-4 ani.
În concluzie, sunt vaccinuri pe care ar trebui să le repetăm dacă vrem să ne știm protejați de aceste trei boli. Sunt vaccinuri vechi, testate și re-testate, cu eficiență dovedită în timp, de care nu avem de ce să ne temem. Și sunt convinsă că mulți le-ar face din nou, la fiecare 10 ani, dacă ar ști că trebuie. Din păcate, la noi nu se vorbește despre asta. A spune că nu poți face tuberculoză, difterie sau pertussis pentru că ți s-au făcut vaccinurile obligatorii în copilărie e ca și cum ai spune că tu nu poți face gripă anul acesta pentru că te-ai vaccinat anul trecut.
Sunt multe de zis dar zic pas vaccin
Eu am făcut din câte știu toate vaccinurilor.
Am făcut toate vaccinurile obligatorii,de asemenea același lucru și copiii mei
Crisule, lumea se fereste de vaccinuri banale, mie imi e team cu generatiile noi, toti parintii au impresia ca totul e o conspiratie..dar eu zic ca vaccinurile chiar ajuta, nu sunt dracu gol
Dintre astea, doar de tuberculoza mi-e frica tocmai pt ca forma de tuberculoza din romania e una rezistenta la antibiotice si pentru ca boala se declanseaza cu simptome comune si oamenii sunt contagiosi asa ca eu, fara masina si cu deplasari zilnice in metrou, cu voluntariat la spital, cu un fost vecin cu diagnostic de tuberculoza etc am cerut medicului testare de anticorpi si surpriza, si desi am fost de 2 ori vaccinata (se vad cicatricile pe umar), nu am anticorpi. Explicatia medicului este ca vaccinul are nevoie de rapel la fiecare 5-7 ani, asa se facea pe timpul raposatului, si asa scrie si in prospect dar la naiba, putini sunt critici ca mine sa citeasca prospectul inainte de a plati ceva.
Altfel am ales sa nu stau cu frica de fiecare bacterie/virus/noua tulpina care nu au cum sa fie acoperite de vaccinurile de baza, am refacut ce mi se pare mie critic (poliomielita de ex. ) si tinem cu strictete de igiena vietii asa ca nimeni nu o mai racit in casa asta de 10 ani si asa sa ne ramana pt ca neglijenta nu o poate repara nici 100 de produse din farmacie.
De asta e bine să avem mare grijă de noi, să ne intarim sistemul imunitar cat de mult putem.