Purtați masca, păstrați distanța și spălați-vă pe mâini! Asta tot auzim de mai bine de jumătate de an încoace. Distanța e greu de păstrat când trebuie să mergi la job cu transportul în comun sau se urcă cineva pe tine în supermarket. Masca nu se poartă nici ea oricum. Nici în materie de spălat pe mâini lucrurile nu sunt așa de simple. Mulți dintre noi facem asta greșit. La ce greșeli mă refer?
Nu ne umezim mâinile
Primul pas, înainte de a-ți pune săpunul în palme, este să-ți umezești mâinile. Dacă săpunul este primul și apa vine după el, o bună cantitate de săpun merge direct în canalizare. În felul acesta, tu nu faci suficientă spumă, care este cheia în acest proces. Săpunul nu acționează ca o otravă care omoară virusul la primul contact. Are nevoie de contact prelungit, strâns (frecuș) pentru a distruge bula care îl protejează.
Folosim o cantitate prea mică de săpun
Nu există un standard în ceea ce privește cantitatea de săpun folosită la un spălat pe mâini. Nu-ți spune nimeni, ca în cazul detergentului de rufe, de ce cantitate de săpun ai nevoie. Depinde de cât de curate sau murdare sunt mâinile tale, de tipul de săpun. Tu stabilești doza. Important este să pui atât cât trebuie pentru a obține spumă. Nu este suficient să ai mâinile puțin alunecoase și să miroasă frumos după clătire.
Nu cred că e cazul să ne zgârcim când vine vorba de săpun. Cine vrea neapărat să facă economie la săpun o poate face altfel: cumpărând rezerve din care reumple recipientul săpunului care este pe cale să se termine. Le găsiți printre aceste săpunuri lichide. Cu banii pe care i-ați da pe un săpun de 250 ml cu pompiță vă cumpărați 500 ml de săpun în rezervă.
Nu săpunim corect și suficient
Mi-e rușine să recunosc că fac parte dintre cei care se spălau pe mâini superficial înainte de pandemie. De cele mai multe ori, îmi spălam mâinile cu degetele lipite, neglijând zonele dintre ele. Am învățat și eu, la 36 de ani, să mă spăl pe mâini. Mai bine mai târziu decât niciodată.
Mâinile trebuie săpunite minim 20 de secunde, zic specialiștii. Uneori tindem să scurtăm acest timp din dorința de a economisi apă. Cel mai bine, ca să nu se întâmple asta, după ce ați umezit mâinile, opriți apa, până ajungeți la clătire.
Sigur că asta înseamnă că puneți mâna uzi pe baterie și că, la final, va trebui clătită și ea și ștearsă. De stresul acesta scapă cine are baterie cu senzor în genul celor pe care le-am văzut la secțiunea baterii baie. Chiar merită să-ți pui așa ceva pe lavoar. Când nu mai trebuie să-pui mâna pe baterie, nu-ți mai faci griji nici că lași viruși și bacterii pe ea, la venire, nici că-i iei cu tine înapoi, la plecare. Și economisești și apă.
Căutăm doar săpunuri antibacteriene
Mama. Doar din astea vrea. Dacă vii de la cumpărături cu un săpun pe care nu scrie antibacterian, nu este bun. Greșit. ORICE tip de săpun este bun pentru spălat pe mâini. Orice săpun care face spumă curăță bine. Produsele antibacteriene distrug și bacteriile benefice de pe suprafața pielii, dar asta doar dacă sunt lăsate să acționeze suficient. Ce nu vrea mama să înțeleagă este că ingredientele antibacteriene trebuie să stea pe suprafața pielii undeva la două minute pentru a acționa eficient. La un spălat de 20 de secunde, le irosim degeaba, riscând ca, în timp, să ajutăm bacteriile să devine imune la genul acesta de produs.
Nu clătim suficient
Săpunul e bun. De ce să-l clătim prea mult? Mai bine să mai rămână ceva pe mâini. Greșit, din nou. După cele 20 de secunde de săpunit, nu este suficient să ne trecem două secunde mâinile sub jetul de apă. Clătirea trebuie făcută bine, pe toate zonele în care am avut spumă (inclusiv între degete). Bun sub formă de spumă, săpunul rămas în strat pe piele nu mai este la fel de bun, ba chiar dăunează. Împreună cu el, rămân pe piele și o serie de bacterii. În plus, pielea se va irita.
Dacă nu faci niciuna dintre greșelile astea, felicitări. Dacă te recunoști în măcar două situații, e clar că mai ai de învățat la capitolul spălat pe mâini. Eu sigur mai am.
Mulțumim pentru sfaturi!
Daa,așa este din păcate ,le cam comit astfel de greșeli,dar sper să -mi revin ! Mulțumim pentru informații .
Bune sfaturi!
Sfaturi bune,multumiri!Din greseli invatam si asta e bine.
foarte util articolul tau !!! felicitari !!
Multumim pentru sfaturi!
Eu mă spăl pe mâini și mă uit în oglindă, așa mă asigur că nu mă spăl pe fugă, uneori e bun și narcisismul sau atenția la cum arăți. 😀
cand sunt la munca, ma sapunesc pe fuga. stiu ca ar trebui sa stau mai mult