Există perioade din an în care tindem să mâncăm cantități mai mari de dulciuri, fără a ne mai uit măcar la ingrediente. Paștele, Crăciunul, ziua aniversară, Halloween sunt ocazii perfecte pentru a cumpăra, coace și mânca dulciuri în neștire, nu? Zahărul este un inamic de care uităm să ne mai ferim. El nu doar că ne îngrașă (se vede foarte bine pe mine treaba asta), dar poate duce și la diabet și alte boli asociate, pe care credeți-mă că nu vreți să le aveți.
Ocupăm un loc fruntaș în Europa când vine vorba de incidența cazurilor de diabet. Toate statisticile arată că suntem unul dintre popoarele cele mai mari consumatoare de zahăr. Din punct de vedere nutrițional, noi nu avem nevoie de zahăr. Am putea trăi foarte liniștiți și fără el. Dacă nu i-am ști gustul, care dă dependență, și dacă piticii din creierul nostru nu ar crede că zahărul ne face mai fericiți. Greu să renunțăm la dulciuri, știu. Din fericire, pentru cei preocupați de siluetă și sănătate, există și alternative sănătoase la păcătosul zahăr. Cum ți se pare un îndulcitor 100% natural, fără calorii și cu indice glicemic 0? Dar napolitane, cremă de ciocolată și gemuri îndulcite cu un astfel de produs? Ele există. Aici.
Ce ați zice de niște dulciuri fără zahăr?
Asta vă propun eu astăzi – dulciuri fără zahăr, sănătoase, de Halloween. Bune de ronțăit la un film de groază și de oferit celor mici. Ele nu conțin nici zahăr, nici îndulcitori artificiali. Sunt preparate cu îndulcitor natural din Stevia și eritritol și produse îndulcite cu el. După ce am încercat alte 2-3 branduri care oferă astfel de îndulcitori naturali, eu m-am oprit la cel de la Sweeteria. Poate că și celelalte aveau indice glicemic zero și zero calorii, dar acesta, Dulcișor, mi se pare că are gustul cel mai plăcut și cea mai mare putere de îndulcire. Pe el l-am folosit pe post de zahăr în prepararea biscuiților pe care vi-i prezint astăzi.
Sunt foarte simplu de făcut. Din același aluat îi facem pe toți. Iată cum!
Rețeta dulciuri de Halloween
Ingrediente: 2 ouă mari sau 3 mai mici, 100g Dulcișor pulbere, 200g unt 82% grăsime, 550g făină, puțină sare, esențe după pofta inimii, un praf de copt, câteva lingurițe de gem de prune fără zahăr, 12 migdale mari, 50g ciocolată fără zahăr (eu am folosit din acești bănuți de ciocolată fără zahăr).
Se freacă untul cu îndulcitorul și ouăle, se pun sarea și esențele și apoi se încorporează făina cernută și amestecată cu praful de copt. Se frământă aluatul până devine o bilă mare nelipicioasă, apoi se dă la frigider pentru aproximativ o oră.
Aluatul eu l-am împărțit în trei părți egale.
Degete de vrăjitoare
Dintr-una am făcut fursecuri degete de vrăjitoare. Am împărțit acel aluat în 12 bucățele mici cărora le-am dat formă de șnur. Nu le faceți prea lungi! De 10-12 centimetri este suficient. Aplatizați puțin șnurul, modelați cu degetele pentru a crea niște noduri, apoi marcați articulațiile degetelor cu crestături realizate cu dosul lamei cuțitului. La final, luați migdalele, le apăsați pe un capăt al ruloului, așezându-le sub formă de unghie, apoi le luați, puneți puțin gem de prune în forma creată în aluat și lipiți migdala la loc. Pentru efectul de degete murdare, ungeți formele create cu puțin gem de prune. Gata fursecurile degete de vrăjitoare!
Biscuiți zombie
Din a doua bilă de aluat am făcut biscuiții zombie. Se întinde o foaie cu grosimea de jumătate de centimetru și din ea decupăm cercuri cu diametrul de 3 centimetri. Jumătate din cercuri rămân așa, jumătate primesc două decupaje în formă de ochișori. Eu le-am decupat ochii cu un dui, dar se poate și cu un pai mai gros.
După coacere (toate se coc la 180 de grade, 13-15 minute), se lasă să se răcească, apoi se pune gem de prune pe un biscuite fără ochișori și se combină cu unul cu ochișori. Facem un fel de sandviș de biscuiți cu ochi. Gura am făcut-o cu ciocolată fără zahăr topită pe baie de aburi. Cam așa arată biscuiții zombie.
Pisici negre și păianjeni
Fursecurile pisici negre și fursecurile păianjeni au luat formă din ultima parte de aluat. Am oprit din el o bucată cam cât o nucă și peste restul am adăugat o lingură cu vârf de cacao și 3 linguri de lapte. Am frământat din nou, cât să obțin un aluat omogen, maroniu închis, nelipicios. L-am întins foaie și am decupat fursecuri pisici negre cu o formă de la … plastilină, spălată bine. Ochișorii i-am format din biluțe minuscule de aluat alb, cel pe care l-am oprit înainte să adăugam cacaua. Îi puteți face la final cu ciocolată albă topită, dacă vreți.
Păianjenii se vede că sunt chinuiți, pentru că nu am avut formă și atâta poate artistul din mine. Sper că vouă vă vor ieși mai bine.
Iată ce deserturi de Halloween puteți face! Dacă sunt copii prin preajmă, sigur vor vrea să ajute. Avem ingrediente puține și destul de ieftine, mod de preparare foarte simplu și un înlocuitor sănătos de zahăr. Cum ar putea fi altfel rezultatul, dacă nu îngrozitor de bun? Plus că va fi mult mai sănătos decât orice alte dulciuri cumpărate din comerț. Îi puteți face și în varianta cu zahăr, desigur. În acest caz, în loc de 100g îndulcitor, veți pune 150-200g zahăr, în funcție de cât de dulci vă plac biscuiții. Dacă totuși preferați să consumați dulciuri fără zahăr, produsele Sweeteria le găsiți pe sweeteria.com.ro sau în magazinele dm.
Tu ce dulciuri de Halloween faci anul acesta? Fursecuri degete de vrăjitoare, biscuiți zombie, biscuiți pisici negre sau biscuiți păianjeni?
Vaiii ce de minunății ai făcut. Ai promis ca imi păstrezi o pisica🎃👻
Toate arata foarte bine .
Cred ca piticii mei ar fi tare încântați de aceste dulciuri😁Cred ca maine fac si eu niste degete
Ce de bunatati adio regim :)))
deci degetele sunt mortale! ma bucur ca sunt in varianta fara zahar, nici eu nu ma mai omor dupa chestiile prea dulci si imi e si tare frica de diabet!
Ce simpatice sunt toate! 🙂
Anul asta noi nu am mai facut nimic de Halloween. Anul trecut insa ne-am distrat cu niste degete de vrajitoare si niste guri inspaimantatoare facute din mere 🙂