In anul pandemiei, copiii au avut și au mult de suferit din cauza regulilor de distanțare fizică impuse. Multe se schimbă pentru ei. Mai puțin stat afară cu prietenii, mai rar pe la școală, mai mult lecții online. Pentru timpul liber rămas neocupat de când nu mai pot merge la lecții de dans sau cursuri de gimnastică, există întotdeauna cărțile. Printre cărțile noi, dedicate copiilor, se numără și volumul Ce să nu faci dacă devii invizibil, apărută la editura Corint, semnat de Ross Welford, autorul bestsellerului Călătorie în timp în compania unui hamster. Eu am citit-o deja și am să vă spun despre ce este vorba în ea, ce impresie mi-a lăsat și cui o recomand.
Personajul principal este Ethel, o fată de 12 ani, care locuiește doar cu bunica. Mama ei a murit, iar tatăl… știe doar că este departe, că a dat bir cu fugiții după ce s-a născut ea. Ethel nu este nici pe departe cea mai populară fată din școală. Mereu se fac glume pe seama ei, în special din cauza acneei care nu îi dă pace. A încercat tot felul de tratamente, fără rezultat. Acum are unul nou: cu niște prafuri chinezești și stat la solar. Acesta dă rezultate…
Rezultatul este că Ethel devine invizibilă. Pare interesant și provocator chiar și pentru un adult, știu. Toți spunem că ne-am dori să fim invizibili pentru a face una sau alta. Numai că este și înfricoșător să nu te vezi în oglindă, să-ți vezi mâncarea în stomac, să se uite câinele spre tine și să nu te vadă, să nu știi dacă-ți vei mai reveni la starea normală sau nu. Dar ce facem cu hainele? Ele nu sunt invizibile. Cum ar fi să vezi un trening mergând singur pe stradă? Cum ar fi să ieși fără haine și să-ți treacă invizibilitatea, să te trezești în fundul gol la școală?
Și asta nu e singura problemă a lui Ethel. Se pare că străbunica ei, pe care o vizitează la azil, are un secret. Are și un vizitator misterios. Bunica le are și ea pe ale ei. Câtă vreme este invizibilă, bunica nu se mai ferește de ea. Într-o cutie sunt poze și lucruri care o pun pe gânduri serios. Trecutul lui Ethel este pus sub semnul întrebării. Cine e bărbatul din poze și unde l-a mai văzut? Cine este Ethel cu adevărat?
Din fericire, în toată această aventură, Ethel are și un aliat, un prieten adevărat pe care abia acum îl descoperă.
Nu vă spun mai multe, vă las să citiți cartea.
Ce să nu faci dacă devii invizibil se adresează în special copiilor de 8-12 ani, dar poate fi citită și de către adulții care au răbdare să descopere lecțiile din spatele unei povești pentru copii.
Când ultima pagină din ea va fi dată, nu va rămâne doar amintirea unei fete devenite invizibile, ci multe lucruri de învățat. Copii vor învăța din ea că în viață există lucruri mai rele decât acneea juvenilă și (mai ales) că nu se știe ce efecte adverse pot avea diverse leacuri cumpărate la întâmplare, că oamenii mari sunt uneori mai lași decât copiii și că prietenul adevărat la nevoie se cunoaște.
Este o carte presărată cu replici și descrieri amuzante, emoționantă mai mult decât m-aș fi așteptat de la o carte pentru copii. În schimb, n-aș spune că a fost super captivantă. Cel puțin, nu privită prin ochii adultului îndrăgostit de thrillere și ficțiuni istorice. Copiii cred că vor trăi acțiunea la o intensitate mai mare. Un lucru e singur: nu-mi mai doresc să fiu invizibilă după ce am citit această carte.
Vouă v-ar plăcea să fiți invizibili pentru o zi? Ce ați face?
Mi-ar placea sa devin invizibila pentru o zi, sa fac ce vreau fara sa fiu vazuta :))))) as face numai nebunii :))))
Mulțumim pentru recomandare.
Buna recomandare!
Foarte frumoasă cartea ?
Nu ar fi suficient o zi, măcar o zi pe lună as vrea să fiu invizibilă!
Cred că este o lectură frumoasă, o voi lua pentru nepoțica mea, tare ne vom distra citind.
desi nu sunt cea mai sociabila fiinta, nu stiu daca mi-as dori sa fiu invizibila