N-am înțeles niciodată tendința oamenilor de a cumpăra așa zisele fake-uri. Una e să-ți iei țeapă, să nu știi că geanta care tocmai ți-a fost vândută nu era originală (deși prețul este un indicator sigur), alta este să îți asumi și să-ți dorești un astfel de produs. Cu ce mă încălzește pe mine că port o geantă care seamănă cu un Gucci, dar care se vede cu ochiul liber că nu e de brand? Nici măcar orgoliul nu ți-l poate satisface o astfel de alegere. Ba chiar, el va avea primul de suferit când va ieși la iveală că îți cumperi bunuri contrafăcute. Dincolo de situația ridicolă în care te pui, mai sunt câteva motive cât se poate de serioase să spui nu falsurilor.
Primești materiale proaste
Să nu te aștepți la materiale de calitate de la un produs contrafăcut! Oricât de bine ar arăta, în primă fază, o pereche de teniși care seamănă la perfecție cu cei de la Converse, să fii sigur că nu sunt ca aceia. Nu sunt diferite doar detaliile, ci și materialele și procesul de fabricație. Nu sunt aceiași teniși, iar diferența de preț dată doar de brandul inscripționat. Textilele se rup rapid. Imprimeurile ies la spălat. Încălțămintea se rupe după câteva purtări. Accesoriile vine cu părți din plastic vopsit să arate a metal. Să mai continui?
Îți riști sănătatea
Poate că nu când alegi un tricou fake, dar în cazul ochelarilor de soare fake sigur. Ochelarii or fi și accesoriu fashion, dar înainte de orice dăm banii pe ei pentru a ne proteja ochii de radiații. O pereche de ochelari fake nu ajută la nimic. Cel mai probabil vin cu lentile care nu oferă nici măcar o protecție minimă. Nu aș da niciodată banii pe așa ceva, când pot să-mi iau de aici ochelari chiar frumoși și de calitate, poate la un preț chiar mai mic.
La fel se întâmplă în cazul unui parfum sau al altui produs cosmetic contrafăcut. Ingredientele din ele pot dăuna grav. Să mai amintesc de piese auto contrafăcute, de articole pentru sporturi extreme sau de medicamente contrafăcute care pun în pericol vieți?
Nu ai garanție
O altă problemă care se pune atunci când alegi să cumperi bunuri contrafăcute este garanția. Ce garanție are un ceas Fossil fake? Unde mergi cu el la reparat când se strică? Mai bine îți iei gândul de la așa ceva! Nu ai nicio siguranță că mâine va mai indica ora corect. În schimb, chiar și cel mai ieftin dintre aceste ceasuri beneficiază de garanție. Așa că, mai bine un original ieftin decât un fake, ca alternativă la un brand pe care nu mi-l pot permite. Sau, de ce nu, un produs la mâna a doua.
Nu au funcționalitatea unui original
Aici vorbim de situația în care cumperi bunuri contrafăcute din categoria electronice, IT, electrocasnice, etc. La ce bun să ai în geantă un telefon care arată ca un iPhone, dar nu are nici 50% din funcțiile originalului? Cu ce te ajută că aduci în bucătărie un robot care aduce a KitchenAid, dar pe care ai dat de opt ori mai puțin și care trosnește din toate încheieturile dacă-i ceri mai mult decât să bată frișcă?
Tu te faci că-ți permiți originalul, iar falsurile cumpărate se fac că fac treabă. Pe același principiu, ai putea foarte bine mânca un măr din plastic sau aștepta ca rățuștele de plastic, din cadă, să facă ouă.
Acestea sunt motive care țin strict de interesele tale personale. Pe lângă calitatea îndoielnică a produselor și lipsa oricărei garanții, când cumperi bunuri contrafăcute ar mai trebui să te gândești la câteva lucruri:
– devii, practic, complice la un furt și la fraudă fiscală, poate chiar susținător al crimei organizate;
– încurajezi munca la negru și chiar exploatarea copiilor care sunt adesea obligați să muncească în fabricile de falsuri;
– susții una dintre cele mai mari surse de poluare;
Încă mai crezi că faci o afacere bună când cumperi un fake sau că e strict treaba ce alegi să cumperi?
Trebuie sa fim foarte atenți ce cumpărăm ,pur și simplu nu mai ai încredere în nimeni și nimic.
cu increderea si eu stau prost. Toti oamenii sunt pusi sa pacaleasca.
Foarte adevarat de multe ori arunc pe banii pe un lucru complet inutil!
Mi s-a intamplat si mie!
Prefer sa imi cumpăr mai putine lucruri dar originale.Nu imi plac produsele fake și nici nu sunt fan branduri, nu ma încălzește cu nimic faptul că scrie pe o geanta sau orice altceva numele unei firme de renume
Nici pe mine nu ma incanta etichetele si cu atat mai putin dat banii pe produs pe care scrie de se vede din avion numele brandului. Practic, eu ii platesc pe ei sa ma lasa sa le fac reclama.
Eu am pus mereu accentul pe calitate pentru ca unele lucruri le consider investitii și stiu ca merita sa fie veritabile.
Produs original = calitate, e clar.
Mai, tentatia e mare pentru ca pretul e mic dar.. inainte de a cumpara ar trebui sa ne gandim daca merita/ E posibil sa platim de 2 ori mai mult pentru cel fake se deterioreaza mai repede. Este o vorba care merge foarte bine aici: ”sunt prea sarac ca sa cumpar lucruri ieftine”
Foarte adevarat. Pe asta o zicea si bunica.
eu zic ca trebuie sa casti bine ochii si sa vezi de unde iei produsele! ca nici cele care se pretind originale poate ca nu-s toate!
bine zis!