Locurile de joacă sunt puține și mereu aglomerate. În contextul actualei pandemii, sunt mai nesigure ca oricând. Dar copiii au nevoie de distracție și socializare. Nu este de mirare că tot mai mulți părinți iau în calcul o reamenajare a grădinii din spatele sau din fața casei. Mai precis, vorbim despre amenajarea unui loc de joacă în grădină. Nu e greu să faci asta în ziua de azi. Cu un tobogan, un leagăn, o trambulină și o plajă în miniatură, pentru construit castele de nisip, copiii devin imediat mai fericiți.
Nu doar ei au de câștigat. Nici tu, ca părinte, nu mai stai înțepat pe o bancă în parc. Imaginează-te întins pe un astfel de șezlong, citind o carte sau răsfoind o revistă! Nu sună deloc rău, nu? Ai putea să-ți faci tu șezlong, dar, dacă stai prost cu spațiul, eu recomand unul pliabil.
O să-mi spui că toate lucrurile astea costă, iar eu să-ți arăt că se poate și mai ieftin. Un leagăn poate fi construit foarte simplu. La fel și o ladă pentru nisip umbrită. În felul acesta economisești bani pentru lucruri pe care nu le poți face singur, cum este această trambulină. Costul nu este așa mare, având în vedere cât de mult le place celor mici să sară și cât costă 10 minute de sărit în trambulina din parc.
Iată doar 6 idei pe care le poți pune în practică pentru a amenaja mai ieftin locul de joacă!
Șotron din pavaj
Șotronul a fost și rămâne unul din jocurile preferate ale copiilor. Pe iarbă nu prea poate fi desenat, pe asfalt se șterge. Pentru a avea oricând șotronul gata de sărit, îl poți crea din pavele de culori diferite față de cele de bază ale pavajului. Merge și pe iarbă. Poți folosi plăcile de pavaj și ca atare, dând doar forma de șotron, sau le poți chiar colora. Ceva în genul acesta.
Leagăn din anvelopă
Îl tot vezi prin filmele americane? De ce nu l-ai face chiar tu. E mai sigur decât un leagăn din plastic din comerț. Ai nevoie de un copac puternic sau de o țeavă bine sudată de care să prinzi o sfoară sau un lanț de care să legi o anvelopă de mașină pe care o poți vopsi în ce culoare vrea copilul. Să vezi bucurie!
Cutie cu nisip
Ca să nu ai nisip prin toată grădina și să nici nu fii nevoit să aduci nisip cu basculanta odată pe lună, ai nevoie de cutie pentru nisip în acest loc de joacă. Una de-a gata poate costa și 300-400 de lei, dacă are și acoperiș care să țină umbră. O poți construi singur cu mai puțin de 100 de lei. Ai nevoie de câteva scânduri, șuruburi, ceva timp și puțină îndemânare. Dacă montezi și câte o șipcă în cele patru colțuri și acoperi cutia de nisip cu plasă pentru umbrire, cu atât mai bine.
Balansoar din anvelopă și placaj
De ce ar mai avea nevoie un loc de joacă? De un balansoar. În jur de 500 de lei unul. Doar că-l poți face singur și pe acesta, folosind o anvelopă auto, câteva șipci, vopsea și un o bucată de placaj. Te poți inspira de aici pentru acest proiect. Nu doar că faci economie, dar veți avea un balansoar în ce culoare vreți voi.
Perete de cățărat
Cățăratul este și el pe placul copiilor. Ca să nu se urce prin pomi sau cine mai știe pe unde, mai bine le amenajezi un perete/panou de cățărat. Ori construiești un panou de lemn, puțin înclinat, ori folosești chiar gardul pentru asta. Doar cumperi niște așa-zise pietre de cățărat, care sunt de fapt niște forme din plastic cu prindere în șuruburi, le montezi și gata!
Căsuță de lemn
Căsuțele pentru copii sunt la mare căutare, iar tu le poți construi alor tăi una din lemn. Dacă e în copac sau pe un suport, undeva mai sus, cu atât mai bine. În cazul în care o faci la înălțime, poți folosi ca metodă de urcare o scară din sfoară și poți cumpăra o placă de tobogan pe care să i-a atașezi. Chiar dacă o faci la nivelul solului, o căsuță de lemn mi se pare de preferat în locul uneia din plastic. Nu doar că e mai eco, dar e mai răcoroasă. Cine zice că cele din plastic sunt mai colorate sigur nu știe ce se poate face cu puțină vopsea!
Grădina sau o parte din ea poate fi transformată foarte simplu în loc de joacă pentru copii, fără prea mare cheltuială. Ai nevoie doar de materiale, unele dintre ele chiar reciclate, nu foarte scumpe, de timp, răbdare și îndemânare (pentru căsuță sigur ai nevoie și de așa ceva!). Idei vei găsi foarte multe dacă te apuci să cauți pe internet. Nu vei putea construi o trambulină, dar un leagăn, o cutie pentru nisip sau un panou de cățărat chiar sunt simplu de făcut. La final, copiii vor fi fericiți, iar tu te vei putea bronza pe șezlong, în propria grădină, supraveghindu-i.
Mulțumim pentru recomandări!
Am un leagăn de copil, tine până la 20 kg,iar balansoar am cumpărat un unul din Dedeman ,ca tot nu vom pleca în vacanță anul acesta.
Noi avem loc de joaca in curte:toboganul tocmai ce s-a rupt?dar avem trambulină, leagăne,balansoar,loc de joaca cu nisip,căsuța pentru copii ai multe jucării. Toată ziua arată numai afara
Super mi as dori!
Ar fi foarte fain să le avem pe toate ,dar avem doar leagăn și toată ziua asta mică se dă în el ,mai am și o grămadă mare de nisip ,unde se mai joacă și acolo cu jucăriile .
Mulțumim pentru idei,avem trambulina,leagăn ,nisip și mult loc pentru trotineta .
As adauga eu si un cos de baschet.
Topogan ai zis?
am mai vazut intr-o curte o scara de sfoara dar nu pusa pe verticala ci intre 2 copaci. Ideea inedita dar provoca copiii sa umble pe ea, in echilibru, fie in picioare, fie pe maini si pe picioare si nu parea usor – cazutul de la 30-40 cm in iarba era des intalnit.