Universul jucăriilor este infinit. Cine și-ar fi imaginat că pot exista atâtea jucării, pe vremea când te puteai considera norocos dacă avei un trenuleț cu cheiță și două păpuși? Misiunea cea mai grea aparține părinților. În avalanșa aceasta de jucării, este foarte greu să alegi ce să-i iei copilului și ce să dai deoparte. Unele te încântă atât de tare, prin aspect sau cele câteva funcții incluse, că nu le reziști. Dar cele mai multe jucării se dovedesc inutile. Copiii sunt atrași de ele în primele minute, apoi nu mai prezintă interes pentru ei. M-am prins de asta încă de când nepoatele mele aveau câteva luni și am devenit mai atentă la ce pun în coș și le ofer în materie de jucării. Mai puține jucării muzicale, mai puțin plastic, mai puține păpuși, mai multe jucării de lemn, jocuri și jucării cât mai educative și creative.
Predilecția spre jucăriile de lemn s-a dezvoltat după ce am început să descoperim aceste jucării Montessori. Până atunci, doar auzisem de ele și nu le înțelegeam rostul. Mi se păreau scumpe și nu credeam că celor mici ar putea să le placă mai mult decât o păpușă muzicală, de exemplu. Apoi am început să citesc câte ceva despre filosofia Montessori și mi-a plăcut ce-am aflat. O metodă care pune copilul în centrul procesului didactic, care lasă copilul să învețe în ritmul lui, căreia îi pasă nu doar de îndesat cunoștințe în mintea copilului, ci și de dezvoltarea sa spirituală și emoțională.
De ce să alegi jucării de lemn?
În mod clar, copiii noștri merită o educație mai bună. Vrem minți mai deschise. Vrem oameni puternici. Așa am cumpărat eu primele jucării Montessori pentru bebeluși, de Crăciun, acum doi ani și jumătate. Minune! Fetelor chiar le-au plăcut. Am continuat să cumpărăm jucării de lemn, atât jucării Montessori, cât diverse puzzle-uri Melissa and Doug sau Goki. Următorul pe listă este un puzzle alfabet Goki (tot din lemn!) pe care l-am găsit pe JouJou.ro, magazin online care ia joaca în serios și lemnul la fel de în serios, când vine vorba de jucării pentru copii.
De ce atâta lemn? Ce au așa special jucăriile din lemn? Am înțeles cu Montessori, dar restul?
Sunt frumoase
Dacă un părinte aude acum pentru prima dată de jucării de lemn, s-ar putea să se gândească la niște simple forme decupate în lemn, neinteresante, în culori șterse. Nici vorbă de așa ceva. Jucăriile de lemn sunt superbe. Numai uitați-vă puțin la aceste jucării Goki! Așezate pe polițele din camera copilului devin obiecte decorative care dau o stare de bine, chiar și fără a fi atinse și puse la treabă. Este mare lucru să le oferim copiilor un mediu frumos, colorat, nu prea încărcat. Ei vor deveni adulți optimiști.
Sunt sigure
Mult mai sigure decât jucăriile din plastic, asta e sigur. În general nu au părți mici care să se desprindă și să poată fi înghițite de cei mici, iar lemnul în sine, dacă este lemn adevărat (ca în cazul brandurilor serioase precum Goki, BigJigs sau Djeco) este infinit mai sigur decât plasticul care conține substanțe periculoase. Vopseaua folosită, cea care dă culoarea, este de asemenea non-toxică garantat în cazul producătorilor cu renume și vechime în domeniul jucăriilor de lemn. Poate că sunt mai scumpe, dar merită, fiind mai sănătoase.
Sunt ecologice
Or fi făcute din lemn, asta presupunând copaci tăiați, dar pădurea se reface dacă avem grijă de ea. În schimb, plasticul care poluează și se descompune atât de greu este un pericol mult mai mare pentru mediu. Oare câte kilograme de plastic aruncat rezultă din jucăriile cumpărate și abandonate de un părinte în 5-6 ani? Multe. Iar acest plastic ajunge la groapa de gunoi și îl vei găsi acolo sigur peste 50 de ani. Lemnul se descompune foarte repede și nu distruge solul. S-ar putea să conteze și asta când cumperi jucării. Fericirea de mâine a copilului tău depinde și de calitatea aerului pe care îl va respira.
Sunt rezistente
Cât rezistă un trenuleț de plastic? Până se sparge. Se sparge o roată, se rupe locomotiva și gata, e bun de aruncat! Jucăriile din plastic se sparg și se rup destul de repede și nu prea pot fi reparate. În schimb, cele din lemn, rezistă și zeci de ani. Îmi aduc aminte de cuburile noastre de lemn din copilărie. Cred că aveam 25 de ani când am găsit trei cuburi din acelea rătăcite prin pod pe la bunica. Decolorate, puțin cojite, dar întregi. Și se pot recondiționa foarte ușor, devenind jucării transmisibile din generație în generație.
Nu se demodează
Jucăriile clasice din lemn sunt ca piesele vestimentare clasice din modă. Nu se demodează niciodată. Indiferent ce jucării cu ce funcții și tehnologii vor mai născoci producătorii, acele jucării de lemn care plac azi copiilor sigur le vor plăcea și copiilor de peste 20 de ani. Pentru că sunt magice. Pentru că or fi mai puține, dar sunt mai bine gândite. Pentru că lemnul transmite ceva ce nu transmite plasticul. Pentru că lemnul se simte altfel.
Creează o atmosferă calmă
Un mediu calm, liniștit, este de dorit pentru cei mici. Eu aproape că urăsc jucăriile cu efecte sonore și jocuri de lumini și nu pot decât să mă bucur că nici nepoatelor mele nu prea le plac. Lemnul tace, oferă liniște, nu enervează copilul (foarte important mai ales în perioada 1-2 ani, când cei mici se enervează fără a ști să identifice sursa problemei sau a-și exprima sentimentele în alt fel decât prin plâns) și nu-i distrag atenția de la joc.
Dezvoltă imaginația
Dă-i un copil toate jucăriile din lume, care să facă de toate, și ai toate șansele să crești un copil a cărui imaginație devine foarte leneșă. Nimic nu o stimulează. Jucăriile din lemn, dimpotrivă, prin simplitatea lor, trezesc imaginația. Un copil cu o imaginație puternică este un copil care poate recrea o poveste din cuburi și cercuri colorate. El va deveni adultul care va găsi mai ușor soluții pentru toate problemele care îi ies în cale.
Alungă plictiseala
Cum vine asta? Dacă un copil are un vagon de jucării și el tot se plânge că e plictisit, cum ar putea copilul meu să alunge plictiseala cu doar câteva banale jucării din lemn? Ei bine, plictiseala poate apărea când un copil este copleșit de numărul jucăriilor, când are prea multe opțiuni și nu mai știe spre care să se îndrepte, când i se oferă jucării care fac totul, la o simplă apăsare de buton. Ele se mișcă, ele vorbesc. Copilul e doar spectator. Jucăriile de lemn îl pun pe scenă în rolul principal. Dacă el nu joacă, nu e spectacol.
Sunt doar 8 dintre motivele pentru care noi preferăm să investim în jucării de lemn și ne-am bucura dacă mai mulți părinți ar face asta. Un bun punct de plecare ar fi un concurs cu un premiu constând într-o placă de echilibru din lemn, nu credeți? Puteți participa la concursul de aici, dacă vă tentează. Este organizat de cei de JouJou.ro, site plin de jucării din lemn care vă oferă o reducere de 5% la prima comandă, dacă vă abonați la newsletter. Jucării educative de tot felul, Montessori, Djeko, Goki, Legler etc., așteaptă să le luați acasă.
Montessori sau nu, jucăriile din lemn reprezintă răspunsul la multe probleme. Copii care iau contact cu ele se dezvoltă altfel, înțeleg lumea altfel, sunt mai deschiși la minte, mai fericiți, mai puțin nervoși, mai comunicativi, mai dispuși să împartă. O jucărie din lemn se simte altfel. Are greutate, are o textură specială, plăcută, ascute imaginația, stimulează creativitatea și gândirea logică, îmbunătățește comunicarea și ajută copilul să învețe multe lucruri prin joc și joacă.
Jucăriile din lemn înseamnă jucării de calitate oferite unor copii care vrem să aprecieze calitatea, nu cantitatea, în viață. Ideal ar fi ca ele să apară în viața copilului cât mai devreme. Vor crește împreună și vor deveni buni prieteni.
Foarte frumoase!
Da, sunt mult mai rezistente decât toate celelalte jucării ,chiar și cele de plastic se strică și nu mai avem ce face cu ele ,oe când astea de lemn sunt foarte bune,îmi aduc aminte că aveam și eu jucării de lemn când eram mică ,atunci nu erau ca acuma diferite păpuși care ,cântă sau cel puțin eu nu aveam ! In schimb fetele mele acuma nu au asemenea jucării de lemn !
Foarte drăguțe jucăriile din lemn,avem și noi câteva.
si sunt mai sanatoase. Nu o data am deschis o jucarie de plastic din punga si mirosul de petronl/chimicos m-a deranjat (eu sunt si alergica). Copiii se joaca cu ele mult timp, le ling, dorm cu ele, chiar e ok sa inspire toate alea? Nu ca aerul din capitala e prea curat, in case aerul e si mai poluat (fara plante dar cu atatea cosmetice si chimicale de curatzat si plastice in jur), dar hai sa nu le incarcam si mai mult viata.
Si mie imi plac jucăriile din lemn, doar ca piticii mei nu sunt pretențioasă atrași de ele.Avem multe puzzle-uri din lemn dar nu se joacă cu ele😐
Mie imi plac tare mult jucariile din lemn, imi aduc aminte de copilaria mea.