Jocuri și jucării care fac izolarea mai ușoară

familie cu copii in dormitor

Mă amuzau foarte tare status-urile apărute pe Facebook acum 3-4 săptămâni, cu glume pe seama părinților care s-au trezit captivi în propriile case, cu cei mici pe cap. Gluma s-a îngroșat și de la două săptămâni de izolare s-a sărit la o lună, apoi la două și nu se știe ce va urma. Oricât mi-ar plăcea să glumesc, până și eu, deși nu sunt părinte, sunt foarte conștientă că e greu de lucrat de acasă cu un copil pe care nu îl mai poți duce nici afară, căruia trebuie să-i găsești mereu activități noi care să-l distreze, dar să-l și educe. Nu știi ce jucării să-i mai oferi, ce jocuri să-i mai comanzi. E greu în izolare?

Nu neapărat. Depinde și câte persoane sunteți izolate în locuință, de cât de deschis și cuminte este copilul, de cât de inventivi, răbdători și deschiși sunt adulții din jur. Noi avem marele avantaj al unei curți. Nu e mare, dar e bună și așa! Plus că suntem două familii în aceeași curte, asta însemnând 8 persoane, deci copilul aflat în izolare este răsfățatul curții. Asta nu înseamnă că nu are totuși momente în care își aduce aminte de prieteni, în care ar vrea pe stradă sau pe la plimbare. Zilele trec totuși mai ușor și datorită și jocurilor și jucăriilor din dotare. Nu pot să nu mă gândesc cum ar fi fost izolarea asta pentru copiii de acum 30-40 de ani, când nu existau atâtea jocuri și jucării. Ce jocuri și jucării ne țin ocupați zilele acestea?

Plastilina

Plastilina a fost și rămâne pe lista produselor care țin cel mai bine de plictiseală. Sunt atâtea lucruri de făcut din ea, că nu ai cum să te plictisești. Uneori o tocăm și facem ciorbă. Alteori face rochițe pentru păpuși din ea sau ne facem unghiile. Facem fructe, pomi, case, clătite și chiar oameni de zăpadă sau torturi din plastilină.

Plastilina are totuși câteva dezavantaje greu de trecut cu vederea. Primul ar fi acela că se lipește de pături și covoare. N-ai să vezi copil să stea cu ea doar la masa de lucru. Plus că se usucă destul de repede dacă este uitată pe masă. Acestea sunt motivele pentru care eu am căutat un înlocuitor. Așa am ajuns la această spumă de modelat de la Edu Class.

spumă de modelat de la Edu Class

Este o spumă care nu face deloc mizerie, nu pătează, nu se lipește de suprafețe, deci ne scapă de principala problema a plastilinei. Culorile vii ale acestei spume nu au cum să nu atragă. Textura este și ea una care prinde repede la cei mici. Este un produs non-toxic, potrivit inclusiv copiilor de trei anișori, o invenție care o ține mult timp ocupată pe nepoata mea. Mereu ne vin idei noi de modelat. Ba chiar am avut parte, în mai multe seri, de bătăi cu bulgări făcuți din spumă modelatoare. Și, deși bulgării rămân aruncați prin casă peste noapte, spuma nu se strică, nu se usucă, nu se întărește.

tăbliță de desen cu magneț

Singurul minus este că, dacă atingeți spumele de diferite culori între ele, se transferă din bobițe de la una la alta și să vedeți distracție când trebuie să culegeți 20 de bobițe roz de pe spuma verde!

Puzzle-urile

Puzzle-urile sunt mereu la îndemână și ne distrăm foarte tare cu ele. Evident că tu, ca adult, nu te apuci să faci puzzle-ul dintr-o suflare. Trebuie să-l provoci pe pitic, să mai vii uneori cu piese greșite, să te prefaci că nu știi cum să le pui în poziția corectă, dar nu mereu. Copiii simt când le subestimezi inteligența și nu le place asta.

puzzle Minnie

Avansăm încet, dar sigur. De la 15 piese, am trecut apoi la 20, la 25, 30, iar acum reconstruim imagini din peste 40 de piese. Și asta într-un timp destul de scurt. Nu că mă laud, dar zic!

Important e să vă jucați cu ei, cel puțin din când în când. Nu le puneți puzzle-ul în brațe și așteptați să stea singuri cu el două ore!

Tot ce ține de scris, colorat, pictat

Încă ceva ce i-a plăcut de mică și continuă să-i placă este să coloreze, să picteze și, mai nou, să deseneze. Bine, la 3 ani, nu vreți să știți cum arată Albă ca Zăpada desenată de Maria, dar important e că-i place și știe să-i pună părțile corpului necesare. Că nu arată ele cum trebuie, asta e partea a doua!

Colorăm. O zi cu creioane normale, alta cu creioane cerate sau carioci. Uneori avem chef să colorăm cu acuarele. Alteori practicăm pictura abstractă. Două lucruri descoperite de curând sunt scrisul și desenul pe tablă. Avem una magnetică, tip șevalet, pe care putem scrie atât cu cretă, cât și cu marker special, și mai avem o tăbliță de desen cu magneți super interesantă, pe care putem, de asemenea, scrie și desena.

tăbliță de desen cu magneți

Aceasta este un produs oarecum magic pentru o pitică de 3 ani care nu înțelege cum funcționează bilele acelea și magneții, cum de creionul trage biluțele la suprafață și dă naștere unei forme pe care vrea să o deseneze, apoi sunt trase înapoi și forma dispare. Este foarte distractiv pentru ea.

Ne este foarte utilă și va tot fi, pe măsură ce începem să învățăm cifrele și literele.

Orice jucărie sau joc ați alege, fiți siguri că el/ea va contribui într-un fel sau altul la dezvoltarea copilului. Unele îi ajută să se exprime mai bine verbal sau la nivel de gesturi, altele le dezvoltă creativitatea, imaginația, îi ajută să-și coordoneze mai bine mișcările. Joaca și jocurile sunt foarte importante în viața unui copil. Nu trebuie să aibă toate jucăriile din lume. Nu am susținut niciodată asta. De ce are mai multe, de aceea se va plictisi mai repede de ce are și va vrea altceva.

Sfatul meu este ca, atunci când simțiți că s-a plictisit de un joc/jucărie, să-l ascundeți pentru o perioadă și să-l lăsați apoi undeva, la vedere, spre a fi redescoperit ca din greșeală. Să vedeți bucurie! Dacă totuși aveți nevoie de ceva jocuri și jucării noi pe perioada aceasta, puteți începe căutările pe educlass.ro. Aveți de unde alege, multe reduceri, transport gratuit la comenzi de peste 200 de lei sau 13 lei la cele sub 200 de lei, iar produsele sunt grupate pe categorii de vârstă, așa că va fi ușor să identificați jocurile și jucăriile potrivite.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Bune informatii sa speram ca va trece perioada aceasta!

      • Valeria Chertes
      • 12/04/2020
      Răspunde

      Acum sunt tot felul de jocuri ,avem cu ce sa ne ocupam timpul.

    • Anghelina Irina
    • 13/04/2020
    Răspunde

    Din fericire și noi stam la curte și tot din fericire în aceeași curte se regăsește și casa socrilor si a cumnatului care are și el 2 copii.Deci toată ziua ne plimbam de colo colo, urlete,certuri și țipete de fericire. Nu prea au timp de plictiseala având afară leagăne, balansoar,trambulina,tobogan,loc de joaca cu nisip și multe jucării.Cand ne apuca plictiseala le dau sa picteze,doar ca rezultatul e infiorator😂

  2. si pe masura ce trece timpul, pe masura ce o iau razna in casa, cu toate jucariile din lume…:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares