Așa cum sigur știți, dacă ați ajuns până aici, în cazul în care sunteți persoană fizică și realizați venituri din activități independente, trebuie să completați și în 2020 o declarație pe care să o depuneți la ANAF. Vorbim despre declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Problema nu e că trebuie să plătești impozit pentru ce câștigi pe lângă salariu. Asta e normal. Problema e cum completezi declarația unică, la care te uiți cel puțin ciudat, dacă acum o vezi pentru prima dată. Pe mine recunosc că m-a speriat foarte tare ideea completării ei pentru că la capitolul financiar nu mă pricep mai deloc. Mi se mai ușor de descifrat hieroglifele egiptene decât codul nostru fiscal.
De la brut la net e cale lungă
Ca să vă dați seama cu cine aveți de-a face, în 2018, când m-am apucat să calculez la cât trebuia să-i crească angajatorul salariul brut soțului meu pentru ca venitul net să fie cel puțin egal cu cel din 2017, n-a ieșit nimic. Am luat netul, am adunat cu nici eu nu mai știu ce, procente de contribuții probabil greșite și prost calculate, și, la final, am obținut o sumă care m-a determinat să rup foaia. Nu le am nici cu matematica, nici cu economia. Norocul meu că apoi am descoperit calculatorul și comparatorul de venituri gratuit de aici. Nimic mai simplu de folosit! În maxim 3 secunde, îți spune tot despre brut, net, ce și pe unde dai.
Declarația unică de depus până pe 25 mai
Sunt mulți ca mine, știu. Lor le este teamă și de această declarație. În lipsa ei, riști amenda. Cu ea completată greșit, te poți trezi cu impozite și contribuții mai mari decât este cazul. Un lucru e sigur: declarația unică trebuie completată și depusă până pe 25 mai 2020. Cu toată starea de urgență, data aceasta nu s-a modificat. Asta e vestea rea.
Cum completezi declarația unică online, simplu și rapid?
Vestea bună este că am descoperit o metodă de a o completa foarte simplu, în mai puțin de oră cu tot cu adunat sume de prin cont (poate mai mult, în funcție și de câți bani câștigi și din câte surse!), fără să-ți bați capul cu legislația și formule de calcul complicate. Totul este automat și gratuit, în limita unei declarații/an. Cum completezi declarația unică fără dureri de cap, fără să pierzi nopți descifrând codul fiscal? Trebuie doar să accesezi pagina declarație unică pentru venituri, să te loghezi și să urmezi pașii din aplicație. Nimic complicat.
Introduci datele de identificare, apoi adaugi sursa sau sursele de venit. Poate faci bani doar din drepturi de autor, doar din chirii, doar din jocuri de noroc sau din mai multe surse simultan. Trebuie introduse toate. Sunt anumite lucruri de bifat sau completat, dar ai casete cu explicații suplimentare la fiecare. E ca și cum cineva te-ar asista pas cu pas în completarea declarației. După fiecare sursă de venit, dai adaugă și, la final, la sumar, îți arată exact câți bani ai făcut pe anul respectiv, ce sume datorezi statului pentru impozit, CAS și CASS (dacă este cazul). Declarația astfel completată poate fi descărcată în calculator și trimisă apoi către ANAF printr-una din metodele acceptate.
Asta e tot. Trebuie doar să ai lângă tine câteva documente din care să-ți iei datele necesare și să te asiguri că ai introdus cifrele corecte. Restul face aplicația.
Știu că în multe cazuri sumele obținute din activități independente pot fi foarte mici și că vi se pare mai mare deranjul să completați o astfel de declarație, dar sigur angajaților statului nu li se va părea la fel dacă descoperă că ați făcut bani pe care nu i-ați declarat. Indiferent că e vorba de bani obținuți din drepturi de autor, activități agricole sau piscicole, din silvicultură, chirii sau alte surse, oricât de puțini, declarația trebuie depusă. Nu vă speriați de cum arată formularul sau de formulele ciudate pe care le găsiți pe site-ul ANAF! Din câte vedeți, se poate și altfel.
Multumim pentru informatii 🥰
Bine de stiut
Multumim!Sunt sigură că si eu am sa rup câteva foi
Mulțumim pentru informații.
mmm, da, e ceva destul de complicat, mereu am zis ca treaba asta cu economia si anaful nu e de mine
Sunt in belgia si completez ceva echivalent an de an. Nu am amenzi dar altfel,daca nu completez, nu imi deduc din impozitul pe venit si e vorba de cateva mii de euro pe an. Sunt duar vreo 800 de puncte de completat.
Tool-urile astea sunt mana cereasca! ma bucur ca au aparut.