Zahărul este un aliment prezent zilnic în viețile noastre. Nu mai avem hrana curată pe care o aveau bunicii noștri. Avem zahăr în orice (pâine, lapte, mezeluri, chiar și carne). Nu m-aș mira să fie zahăr și în sare. Măcar de am consuma numai zahărul ascuns în alimente! Dar noi venim cu zahăr în cafea, cu sucuri care conțin cantități uriașe de zahăr, cu dulciuri de tot felul. Mulți dintre noi experimentăm stări, simptome care nu știm de unde ni se trag. De la zahăr!
Zahărul nu aduce nimic bun. Produce carii, duce la diabet și obezitate, creează probleme cu ficatul, rinichii, inima. Dar azi nu vorbim despre boli, ci despre simptome pe care mulți le experimentăm zilnic, rezultate ale unui consum exagerat de zahăr. Nu ai încă o boală, dar simptomele respective ar trebui să tragă un semnal de alarmă, să te facă să conștientizezi că mănânci prea mult zahăr.
Balonarea
Reclame peste reclame la produse anti-balonare. Dar de ce apare balonarea? Din cauza a ceea ce mâncăm. Zahărul este pe lista principalilor vinovați de această senzație de disconfort la nivel abdominal. Putem scăpa de balonare reducând cantitatea de zahăr din alimentație, consumând mai multe fructe și legume și completând cu ceaiuri din plante cum este anghinarea.
Două cești de ceai de anghinare pe zi reglează tranzitul intestinal, te scapă de balonare, susțin funcționarea normală a ficatului și contribuie la menținerea unui nivel normal al colesterolului și glicemiei.
Stările depresive
Depresia este o boală care atacă tot mai des. Ne place să o punem pe seama agitației, aglomerației, a stresului, dar ar trebui să recunoaștem că și alimentația joacă un rol important în acutizarea ei. Zahărul, ciocolata, energizantele, sucurile acidulate ne dau falsa impresie că ne fac mai fericiți. În realitate, ele se fac vinovate de stări precum nervozitatea, insomnia, lipsa chefului de orice.
Citește articolul simptome depresie pentru a vedea care sunt reacțiile organismului care pot fi puse pe seama depresiei! Nu spun că faptul că mănânci prea mult zahăr este singura cauză a acestor stări, dar trebuie ținut cont că zahărul este factor agravant.
Senzația permanentă de foame
Un lucru pe care ar trebui să-l știm cu toții este că zahărul nu doar că nu ține de foame, dar chiar provoacă foame. Când mănânci o prăjitură sau bei o doză de suc, nivelul de zahăr din sânge crește brusc și apoi scade la fel de repede. În acel moment, organismul cere din nou de mâncare. Uite așa, deși mănânci mult, nu te simți niciodată sătul.
Starea de epuizare
Iei puțină ciocolată pentru că știi că ciocolata îți dă energie. Apoi apare senzația de care ziceam mai sus și mai iei puțină. Tot așa, până devine prea multă și organismul obosește să tot proceseze atâta dulce. Atunci apare o senzație de oboseală, de epuizare, care chiar te poate speria. Simți că nu mai ai energie pentru nimic, că îți vine să adormi pe loc, că nu te poți concentra pe nimic.
Acneea
Dacă acneea îți dă bătăi de cap, probabil că deja ai un adevărat arsenal de produse cosmetice menite să o trateze și să o mascheze. Dar te-ai gândit că ea ar putea fi provocată/ agravată de faptul că mănânci prea mult zahăr? Zahărul în exces stimulează producția de sebum și duce la apariția coșurilor. Ceea ce pornește din interior este greu de tratat de la exterior.
Arsurile gastrice
Arsurile gastrice sau arsurile la stomac, cum le numim unii dintre noi, sunt provocate de sucurile gastrice care ajung în esofag. De ce ajung ele acolo? Pentru că anumite alimente, medicamente sau afecțiuni îi deschid calea spre el. Zahărul, alimentele foarte grase, prăjelile, alcoolul și condimentele sunt pe lista principalelor vinovate de senzația neplăcută dată de refluxul gastro-esofagian.
Sigur că aceste simptome pot avea și alte cauze dar, dacă știi că mănânci prea mult zahăr, ar trebui să elimini întâi această posibilă cauză. Pe moment sunt doar niște stări, dar, ignorate, ele se transformă în afecțiuni. Corpul atenționeze că te paște diabetul, depresia, hipertensiunea, ulcerul, hepatita sau chiar ciroza hepatică, dacă nu te oprești la timp. De tine depinde dacă îl asculți sau nu.
Wow cât de mult ne poate afecta zahărul ,nu le știam pe toate ,o să încerc să mai reduc puțin din dulce ,cu toate că îmi place la nebunie ,dar de multe ori am avut senzație de oboseală,o fi și excesul de sebum tot de la prea mult dulce ,mai ales vara este îngrozitor .Mulțumim de articol,uite că așa mai învățăm câte ceva bun !
Nu pot să zic ca nu consum zahăr,imi plac foaaarttteeee mult dulciurile,doar ca prefer să le fac în casă
Nu știam de multe efecte secundare ale zaharului… Ce e mult strica.. În orice și la orice! 🤗
Interesant articol,imi plac dulciurile,deci este bine sa le reduc.
Eu am diabet așa că nu folosesc zahar aproape deloc.
Iti dai seama cât de tare te afectează zahărul doar după ce renunți la el, aproape definitiv, de tot nu poți că e ascuns în toate.
E important să reducem cantitatea cât de mult putem. Eu beau cafeaua fără zahăr, prefer produsele light, e vorba de auto-educare și e necesara.
Adevarat, am redus zaharul din alimentatie oricum se regaseste în orice aliment!
cu balonarea ma cam confrunt, in rest, nu am probleme. mai mananc dulciuri. dar nu exagerez!