Weekend-ul trecut am avut musafiri, așa că trebuia făcut și ceva de mâncare. Pentru că noi nu mai mâncaserăm de mult și pentru că musafirii erau fani, am ales să pregătesc o lasagna plină de calorii, dar absolut delicioasă. Nu fac prea des lasagna. Maxim de două ori pe an, așa că atunci când o fac, nu mă zgârcesc. Cum preparatul s-a bucurat de mare succes din partea mesenilor, am zis să pun rețeta și pe blog.
Ingrediente: 500 g foi lasagna (care nu necesită fierbere, musai să scrie asta pe cutie!), 1 kg carne tocată amestec (porc și vită), 2-3 linguri de ulei, sare, piper, apă, 900 ml roșii pasate, 2-3 morcovi medii, 2-3 cepe medii, 3-4 frunze de dafin, 5-6 căței de usturoi (mici), cimbru, 600 ml lapte, 50 g făină, 60 g unt, nucșoară, 200 g parmezan, 100 g cașcaval sau mozarella.
Primul sos care trebuie pregătit pentru lasagna este cel de carne, bolognese. Pentru el, tocăm mărunt (sau dăm pe răzătoare) ceapa, usturoiul și morcovul și le călim în puțin ulei. După 2-3 minute adăugăm și carnea tocată și o călim și pe ea. Când carnea și-a schimbat culoarea, punem peste roșiile pasate, două căni de apă, dafin, cimbru, sare și piper. Se lasă sosul să fiarbă aproximativ o oră la foc mic.
Urmează sosul bechamel. Pentru el, punem la topit untul. Când este topit, fierbinte, încorporăm în el făina și amestecăm, prăjind, practic, puțin făina. Luăm apoi un tel și începem să turnăm lapte, amestecând încet în vas pentru a încorpora făina în lapte. Adăugăm sare, piper, cimbru și nucșoară. Fierbem la foc mic acest amestec până se îngroașă și capătă consistența unui aluat gros de clătite.
Când ambele sosuri sunt gata, începem să montăm lasagna. Ungem tava (pentru aceste cantități eu am folosit o tavă de 25×32 cm) cu unt și turnăm puțin din sosul bolognese. Peste acest sos așezăm primul strat de foi de lasagna. Foile se folosesc nefierte! Deasupra foilor venim cu un strat de bechamel, apoi cu unul de sos de carne și cu un strat de parmezan ras, apoi iar foi, bechamel, sos bolognese și parmezan și tot așa. Ultimul strat trebuie să fie de foi de lasanga peste care turnăm puțin sos bechamel și cașcaval sau mozzarella rasă. Eu prefer să las cașcavalul și mozzarella pe mai târziu. Le adaug în ultimele 15 minute, ca să nu mi se ardă.
Lasagna se coace la 170-180 de grade, cam 50-60 de minute. Va garantez că foile se vor găti perfect și nu au nevoie deloc de fierbere înainte dacă alegeți foi pe al căror pachet se specifică fără fierbere. Ele își trag lichidul de care au nevoie din cele două sosuri folosite.
Gusturile se combină grozav. De tăiat, evitați să o tăiați când este fierbinte pentru că vor fugi foile în toate părțile nu veți reuși să obțineți porții frumoase. Cel mai bine o lăsați să se răcească, o porționați și reîncălziți pentru servire. Nu este o rețetă grea, dar necesită timp. O recomand pentru weekend.
Felicitări, arata foarte bine și sunt convinsa ca este și gustoasa! Eu încă nu am curaj sa o fac! ?
Doamne, cum arată!Bine ca nu sunt gravidă
S putea si ai bine, dar iti multumesc de incurajare.
Tare bine arata și de delicioasa sunt convinsa că este ! Multumim pentru reteta !
este tare buna!
Nu e greu deloc, crede-ma!
Mulțumim pentru rețetă ,trebuie sa o pun in practica.
La treaba! Sa ai spor!
Arată delicios. Bv!
Multumesc.
Am să o încerc să eu, e o reteta facila, cu ingrediente la indemana!
Doamne, si ce bine arata! Chiar azi o pregatesc. Urati-mi succes! N-am mai facut niciodata lasagna!
cu intarziere, succes!
Am facut si eu cu ani in urma, o zi intreaga am lucrat la ea. Sotul meu mai mananca in vacante, pentru mine sunt prea multe ingrediente grele.
hai ca mancata de doua ori oe an merge!
Foarte bun!!
am facut si eu saptamana asta! o nebunie a iesit!
zi ca nu e mai buna decat aia cumparata!
Of, ce ma superi tu pe mine!! asta e mancarea mea preferata, pai ce facem? imi faci pofta?