Hamurile pentru bebeluși… bunica a râs de s-a prăpădit când le-a văzut prima dată. Cum să ții copilul în lesă? Și mie mi s-au părut ciudate, dar le-am acceptat repede și, multă vreme, le-am văzut ca pe un lucru util pentru părinții posesori de mici jucărioare aflate la început de drum în două picioare. Este evident că un ham ușurează viața părintelui, că îl scutește de a merge tot timpul aplecat pentru a-i oferi celui mic susținerea necesară. La fel de bun ar putea fi considerat și pentru copil. Hamul îl protejează. Când dă să se împiedice, mama sau tata sunt acolo, să tragă de ham și să-l împiedice să cadă. Oare chiar așa minunat este hamul pentru bebeluși?
Între timp, mi-am schimbat părerea despre hamul pentru bebeluși. E drept că în 2020 copiii necesită mai multă atenție (în principal datorită traficului intens, chiar și pe străzile lăturalnice, și a cazurilor tot mai dese a abuzuri și răpiri), dar hamul este doar o soluție de moment, deloc lipsită de efecte adverse. Îi ajută pe părinți să stea mai liniștiți, e drept. Doar că, uneori, hamul îngrădește mult prea mult libertatea. Am observat că unii micuți tind să nu fie la fel de vioi, dornici de plimbare, când se simt legați.
Merită să-i facem să se simtă prizonieri doar pentru o siguranță de moment? De ce zic de moment? Pentru că nu poți ține copilul în ham până la 4-5 ani. La un moment dat, va trebui să îl dai jos. Atunci poate apărea o problemă: aceea a unui copil învățat să fie ferit de alții, incapabil să se ferească singur de căzături grave. Sunt foarte mulți copiii care nu știu să-și amortizeze o căzătură ducând mâinile în față atunci când se împiedică de ceva. Ăsta nu e un lucru bun deloc. Cad direct în nas.
Nu spun că nu ar trebui folosit un ham. Înțeleg că poate fi util în perioada primilor pași, până când cel mic învață să se țină pe picioarele lui. Treaba este că ar trebui renunțat la el după ce micuțul ia startul. Nu doar pentru că trebuie să învețe singur să evite obstacolele și cum să cadă pentru a se răni mai puțin, ci și pentru că-l poate afecta la nivel psihic. Hamul este o formă de îngrădire, de limitare a mișcărilor. El impune restricții și creează frustrări. Copilul trebuie lăsat să exploreze, să se exprime, pentru a-și câștiga încrederea în el. Asta dacă vrei să crești un copil care să nu-i caute cu privirea pe părinți la fiecare pas.
Dacă vă zic că s-ar putea să nu fie așa grozav nici în perioada pre-mergătoare, s-ar putea să mă înjurați. De ce? Pentru că cel mic va căuta să se sprijine pe ham de multe ori și, astfel, poziția corpului s-ar putea să fie mereu aplecat în față și el să ajungă foarte greu să-și mențină echilibrul singur. Crezi că-l dor mâinile dacă-l ții mereu de mână? Zi zău că tu ai probleme cu articulațiile, provocate de cât te-a ținut mamă-ta de mână când învățai să mergi!
Probabil că e mai bine pentru spatele tău și pentru liniștea ta să folosești hamul pentru bebeluși, dar nu e o alegere prea fericită pentru el. Cel puțin nu pe termen lung. Dacă vrei să crești un copil care să meargă singur cât mai repede, să aibă încredere în tine și în el, care să devină adultul independent și încrezător de mâine, renunță la lesa fără care au crescut atâtea generații de copii! Psihologii afirmă chiar că hamul distanțează copilul de părinte, duce la răcirea relației dintre ei, într-un moment în care legătura lor ar trebui să fie mai mult decât strânsă. În niciun caz nu îl folosi doar din comoditate!
Nu am folosit ham niciodata, nici nu am cumparat accesoriul acesta, idem premergator. Cred ca nici nu ne-a trecut prin cap sa cumparam. Dar nici nu i-am dus lipsa. L-am purtat in wrap cel mai mult, foarte putin in carucior si cam atat.
caruciorul a fost doar pentru cateva luni si la nepoata-mea, iar in sistemele de purtare urla.
Așa este depinde de fiecare copil,la unii le plac ,la alții nu !
Corect!
Nu am nimic împotriva hanului,doar ca eu nu l-am folosit
Nu îmi place nici când văd vreun copil in ham.
Nu am nimic în potriva hamului, dar eu una nu am folosit la copii mei.
Nici eu nu as folosi.
Nici mie.
Nu ai pierdut nimic.
Am avut ham la primul copil dar l-am folosit doar o data. I-am pus hamul si mergeam in spatele ei foarte bucuroasa ca nu se mai juleste,ca e in siguranta. Doar ca nu era la fel de vesela si nu „zburda” cum o facea de obicei,ea fiind foarte energica asa ca i l-am dat jos(dupa 15-20min) si nici ca l-am mai folosit. Hamul e bun doar pentru comoditatea noastra,parerea mea. Copilul nu simte aceiasi libertate,practic e legat la propriu de parinte….
cred ca depinde si de copil, vad ca la unele mame a functionat.
La fetele mele eu nu am folosit așa ceva ,am avut unul ,dar nu i-a plăcut fetei mai mari să stea în el și am renunțat,îmi place când văd la altele ,dar eu nu am folosit și sincer nici nu mi-ar fi plăcut cu așa ceva după mine !
cred ca depinde si de personalitatea copilului.
bun punct de vedere! si eu il vedeam ca ceva practic, dar luat dupa cum zici tu… cam ai dreptate!
inainte sa vad diversa cazuri din jur, si eu zicea ca tine.
Nu ma pricep, eu chiar il vedeam util, dar dupa ce am citit….si dreptate 🙂
Deh, pana nu avem copil in preajma, nu ne dam seama de unele chestii.
Părerile sunt destul de împărțite, cred că fiecare copil este unic și are un ritm diferit de dezvoltare si adaptare.
Ai perfecta dreptate. Numai ca nu toti parintii se pricep sa aleaga ce le place copiilor din dotare.
Am avut ham si l-am folosit , au fost vreo 2 sapt. din viata ei cand voia sa mearga si era repezita si pleca prea repede si cadea in fatza asa ca hamul a lasat-o sa mearga si eu sa nu fiu cocosata tot tinand-o de mana. o solutie pt mamele cu dureri de coloana…
sigur ca acolo unde sunt probleme medicale nu contest necesitatea utilizarii unui ham.
Hm, nu stiu ce sa zic.. nu prea sunt de acord dar zau ca uneori simteam si eu nevoia sa folosesc unul cand era Cris mic :)) Mai ales cand a descoperit ca poate merge si mai mult fugea :))
te inteleg!