Fiica negustorului de mătase – Dinah Jefferies (recenzie)

Fiica negustorului de mătase

TitluFiica negustorului de mătase (Titlu original The Silk Merchant’s Daughter)
Anul apariției în România 2018
Editura Nemira
Autor Dinah Jefferies
Traducere Adriana Buciu Cimponeriu, Radu Cimponeriu

Vietnamul lui 1952, sub dominație franceză. Nicole trăiește aici alături de tatăl ei, negustor de mătase, și de sora ei, Sylvie. Tatăl lor este francez. Mama era vietnameză. Ea a murit la nașterea lui Nicole, iar Nicole a fost (mai mult ca sigur) considerată vinovată de moartea ei. Altfel de ce sora ei se poartă așa urât cu ea câteodată? Și de ce tatăl a lăsat grosul afacerii pe mâna surorii mai mari, iar ei i-a oferit doar un magazin de mătăsuri?

Nicole se îndrăgostește de un tânăr din anturajul surorii și tatălui ei. Mark este american de origine și negustor de mătase și el. După primele întâlniri, Nicole este sigură că Mark are și el sentimente pentru ea. Lucrurile se schimbă când, în timpul unui bal, Nicole este martora unei scene care o zdruncină din toate punctele de vedere. Tatăl ei a ucis un om legat de scaun și rănit, iar Mark și Sylvie s-au sărutat.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Sunt vremuri tulburi. Francezii încă sunt stăpâni în Vietnam, dar știrile neoficiale vorbesc despre victorii tot mai dese ale Viet Minh-ului. Fiica negustorului de mătase este pe jumătate franțuzoaică, pe jumătate vietnameză. Parte din ea ar vrea ca francezii să câștige lupta, dar o altă parte este conștientă că dominația franceză nu aduce nimic bun pentru localnici și că ei au toate motivele să lupte pentru alungarea francezilor. Simțindu-se trădată de familie, ea se distanțează și, treptat, se apropie de un tânăr vietnamez membru al rezistenței. I se dăruiește lui și crede tot mai mult în cauza vietnamezilor și în șansele lor de izbândă așa că, atunci când i se va cere să aleagă dacă rămâne alături de familie sau se alăture Ligii pentru independența Vietnamului, ea alege a doua variantă, devenind piesă importantă în mașina de propagandă comunistă.

Sunt luni foarte grele, mereu pe drumuri, cu mâncare puțină, în condiții de trai foarte proaste. Povestea de dragoste s-a încheiat înainte să înceapă. Și, ca și cum nu era de ajuns, vietnamezii sunt sceptici în privința loialității sale. Atunci când se trezește într-o tabără de reeducare vietnameză, crede că totul s-a sfârșit. De fapt povestea ei este abia la jumătate. Te las pe tine să descoperi când și cum va reuși să scape de acolo și cum va continua drumul ei. Ce se va întâmpla când se va întoarce în Hanoi, cu eticheta de trădătoare? Cum va supraviețui, fără familie, urmărită atât de francezi, cât și de vietnamezi? De ce tatăl și sora ei au fost atât de distanți cu ea? De ce a făcut-o Mark să creadă că o place? Până la urmă, ea e franțuzoaică sau vietnameză?

Eu am găsit cartea, la un preț mult mai mic, nouă, pe targulcartii.ro, anticariat online pe care l-am descoperit acum mai bine de un an.

De ce am luat-o? Pentru că am adorat stilul Dinah Jefferies din Soția plantatorului de ceai, și tot caut să văd dacă reușește mai mult decât a reușit acolo. Din păcate, din punctul meu de vedere, Fiica negustorului de mătase nu se ridică la nivelul acelui prim roman al ei, asta deși mi-a plăcut mai mult decât Înainte de ploi. La capitolul introducere în atmosferă, descrieri, nu ai ce să-i reproșezi acestei autoare. Surprinde la fel de bine peisajele frumoase, mirosurile specific orientale, opulența din zona franceză, dar și sărăcia din cartierele vietnameze. În schimb, povestea aș minți să spun că m-a cucerit. Da, te prinde. Orice carte te prinde, dacă i te dedici. Doar că nu e genul de carte despre care să simți nevoia să vorbești tuturor. E bună și atât.

Povestea pare simplă, dar se complică treptat. Cum altfel ar putea fi, având în vedere situația social-politică din Vietnamul lui 1952 și secretele care se ascund în familia lui Nicole? Un tată care face atâtea diferențe între fiicele lui și se transformă în criminal. O soră care azi pare bună și mâine caută să te umilească din nou, în al cărei dulap descoperi medicamente pe care nu știai că le ia, o soră despre care are amintiri vagi cum că ar fi încercat să o înece la un moment dat, o soră care acum se sărută cu cel pe care Nicole îl iubește. Cum să nu fii tentată să schimbi tabăra?

Nimic nu e clar în viața lui Nicole. Amintirile sunt vagi. Iubirile sunt înșelătoare. Inima nu se decide dacă bate mai tare pentru tabăra franceză sau pentru cea vietnameză. Un lucru e clar – cu rațiunea stă cam prost. Merge acolo unde o cheamă inima, și inima nu alege întotdeauna ce e mai bine pentru noi. Mai ales că inima e atât de ușor de înșelat.

Mai mult decât povestea unui personaj, m-a cucerit cea a Vietnamului văzut de aproape în vremuri de război, a ițelor pe care mari puteri ale lumii le țes fără a le păsa cu adevărat de localnici. Oare nu asta se întâmplă și azi, când vin și spun că scopul lor este să reconstruiască, să ajute, când, de fapt, în spatele tuturor intervențiilor străine stau interese pe care noi le înțelegem prea târziu? Nu că în acest război aș fi de partea vietnameză. Nici comunismul nu va aduce magie în viața oamenilor. Ceea ce înțelegem noi și Nicole a înțeles cam târziu este că fiecare tabără are bune și rele, că nu există un jucător în ale cărui motivații să crezi 100%.

Romanul devine mai bun în partea a doua. Mai multă acțiune, mai mult mister. Se întâmplă atât de multe lucruri. Lucruri pe care le așteptai și de care era nevoie pentru a se face lumină, pentru a descoperi răspunsuri la toate întrebările pe care ți le-ai pus până atunci. Vei afla cine este Sylvie cu adevărat, ce căutau ei de fapt în Vietnam, cine este adevăratul vinovat de moartea mamei lui Nicole, de ce a făcut-o Mark să creadă că o place, pentru ca mai apoi să se sărute cu sora ei.

Ai în față un roman de atmosferă, o dramă de război, o realitate crudă căreia trebuie să îi supraviețuiască prea-visătoarea și naiva Nicole. Dacă vei decide să o citești, vei călători în timpuri și locuri în care sigur nu ți-ai fi dorit să trăiești, dar pe care e bine să le vezi. Pentru că asta e istoria adevărată, cea a oamenilor de rând, nu cea din manualele de istorie. Iar istoria trebuie văzută de aproape, înțeleasă și respectată. Vei fi martor la o poveste de iubire frumoasă, cu urcușuri și coborâșuri (despre care nu ți-am vorbit pentru că este prea complexă ca să poată fi redată în câteva rânduri), la procesul de maturizare al unei femei care își descoperă cu greu identitatea și scopul în viață.

Fiica negustorului de mătase este o carte bună. Mai puțin bună decât Soția plantatorului de ceai, dar sigur nu este o carte rea.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Silvia T.
    • 10/01/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie, pare interesanta cartea.

    • Loredana Maria
    • 10/01/2020
    Răspunde

    Mulțumim frumos pt recomandare ptr recenzie, o carte care merită citită ,o trec pe lista

  1. Frumoasa recenzie!

      • Tatiana Sorina
      • 11/01/2020
      Răspunde

      Ce frumos le povestești,nici nu mai trebuie sa citești cartea. Pupiciii!!! 🌹

    • Asaftei Simona
    • 11/01/2020
    Răspunde

    Foarte frumoasă și interesantă cartea ! Îmi place 🤗😘!

    • Anghelina Irina
    • 11/01/2020
    Răspunde

    Chiar interesantă povestea. Si chiar sunt curioasă cum se termină

    • Valeria Chertes
    • 11/01/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru recomandare,o carte interesanta.

  2. Pare interesanta. Cumva imi aduce aminte de stilul Lisei See si de cartile ei pe care le ador. Poate reusesc sa citesc si eu ceva scris de ea anul asta 🙂

  3. Răspunde

    Trebuie sa-mi cumpar si eu aceasta carte.:) Multumesc, Cristina. Un an bun. 🙂

    • Anda Stanciu
    • 13/01/2020
    Răspunde

    multumim de recenzie

  4. din poveste, asa, sa zic, nu stiu cum ne-am intelege. oricum, nu cred ca suntem pe aceeasi lungime de unda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares