După conopida la cuptor, era cazul să introduc iar niște carne în meniu, nu? V-am zis că am soț carnivor. Aveam în congelator niște coaste de porc proaspete (nu din cele afumate) și m-am tot gândit ce să fac cu ele. De mâncare de cartofi ne-am plictisit, deci căutam ceva mai… special. Mi-am adus aminte de rețeta vărului meu, de costițe americane, cum le zice el. Sunt niște coaste de porc gătite într-un sos dulce-acrișor-picant, de o bunătate rară. Zis și făcut. Să fie costițe în sos picant! Cu ceapă. Multă ceapă.
De ce aveți nevoie pentru această rețetă? De 1,5kg coaste de porc, 800g ceapă, 400g de ketchup dulce/picant, 4-5 linguri de oțet balsamic, sare, piper, cimbru, 2 linguri de miere, o linguriță de muștar, 2 linguri de ulei. Opțional, boia de ardei iute.
Coastele de porc se spală și se fierb în apă cu sare. Se ia spuma, când se formează, și se fierb la foc mic vreo 40 de minute. Dacă te gândești cumva să le pui direct în cuptor fără să le fierbi înainte, află că se vor găti foarte greu. Între timp, curățăm ceapa, o spălăm și o tocăm solzișori. Într-o tigaie, încingem cele 2 linguri de ulei și călim puțin ceapa, până devine transparentă. Eu pun și 2-3 linguri de apă, ca să nu fie chiar prăjită. Și în cazul asta, poate îți dă prin cap să nu o mai tragi la tigaie, cu gândul că se gătește în cuptor. Greșit! Am încercat eu. După două ore de stat în cuptor ceapa nu avea încă textura potrivită.
Când ceapa s-a înmuiat, oprim focul și adăugăm sare, piper, cimbru, ketchup, muștar, miere și oțet balsamic. Dacă ați folosit ketchup dulce și vreți un preparat picant, adăugați boia de ardei iute după gust. La fel și dacă ați folosit varianta picantă, dar vreți mai multă iuțime. Țineți cont că sosul cald va fi mai iute decât varianta asta rece pe care o gustați acum! În același sos adăugați și o ceașcă din apa în care au fiert coastele.
Într-un vas ceva mai adânc, puneți coastele de porc fierte și adăugați sosul de ceapă pregătit mai devreme peste ele. Preparatul se dă la cuptor la foc potrivit (170 de grade) pentru aproximativ o oră. Jumătate din timp țineți vasul acoperit, apoi luați capacul pentru ca sosul să mai scadă puțin. Nu aveți capac? Acoperiți cu folie de aluminiu!
La final, veți obține niște super costițe în sos picant cu ceapă, de o să vă lingeți degetele. Sunt acoperite cu sos, puțin lipicioase, genul de preparat care poate impresiona chiar și niște musafiri mofturoși. Se topesc în gură. Sunt gătite foarte bine, iar combinația de gust este una care mie îmi place tare mult. Inițial sunt dulci, apoi dai și de gustul puțin acrișor și, la final, te lovește și cel picant. Merg servite simple sau cu o garnitură de legume sau cartofi.
Spor la treabă și poftă bună!
Eu am facut tocana de cartofi cu carnati , ieti am avut paste cu carne ! Alta idee : supa radauteana ..
Mulțumim pentru rețeta,nu mai pot de pofta!
Mamaaaa cum arată!????
Foarte bun mi-e pofta ???
Deci… nu mă mai joc!!! Eu am mâncat toată săptămâna orez brun fiert și salate și tu îmi vii cu costițe??? Norocul tău că ne despart niște kilometrii, că, la cum bălesc, eram la tine, la ușă. :)))
Wow ce bun și delicios ! Mulțumim pentru rețetă ! Trebuie să-mi fac și eu neapărat !??❤
Coasta de porc scot sotului din congelator! 🙂
Si noi facem coaste cand gasim fara prea multa grasime la Selgros, sotul face un sos minunat, combina ingredientele perfect. Abia astept sa faca din nou.