M-ați tot certat că nu recomand și cărți pentru copii mai mari, așa că azi mă revanșez față de voi cu o scurtă prezentare a unei cărticele apărute în 2019 la editura Cutiuța cu Povești. Ea se numește Nu mișca, nu respira, nu întreba! Aventura lui George în Siguropolis, este semnată de Gheorghe Marian Neguțu și ilustrată, foarte frumos, de către Aniela Ariton. Nu știu să vă spun pentru ce vârstă este. Depinde de fiecare copil în parte. Fiecare se dezvoltă în ritmului lui. Oricum, pentru 3-4 anișori sigur nu este. Avertismentul de pe copertă – Interzis curioșilor – mi se pare genial. Nu e altceva decât o instigare a curioșilor să-și bage nasul între filele cărții.
Despre ce este vorba în Nu mișca, nu respira, nu întreba! Aventura lui George în Siguropolis? Despre un băiețel inteligent pe nume George, care locuia împreună cu părinții lui într-o casă situată pe malul unui râu. Când râul se umflă, casa este purtată de ape, departe. George se trezește singur într-un oraș despre care află că se numește Singuropolis. Este un oraș aproape perfect, doar că pare a fi cumva condus de roboți. Și roboți obișnuiți, din metal, dar și oameni-roboți, care fac ce trebuie, fără a mai gândi și a pune întrebări. Asta e legea în Singuropolis. Întrebările sunt interzise și curioșii pedepsiți. Cum George este tare curios și are o mulțime de întrebări despre viață în general, este în pericol.
Mai multe despre aventura lui în acest orășel ciudat, aflați comandând cartea de aici. Povestea lui George este tare interesantă, numai bună de citit de către cei mici sau împreună cu ei. Multe lucruri noi de aflat, multe întrebări care se vor ridica în mintea celor mici, multe teme de discutat după ce cartea va fi închisă.
De ce pun și își pun oamenii în general întrebări? Pentru că asta este natura umană, să se întrebe și să caute răspunsuri și soluții la întrebări. Fără aceste întrebări, Singuropolisul cel aparent perfect nu mai poate evolua. Curiozitatea este un dar. Datorită ei s-au inventat o mulțime de lucruri fără de care azi nu am putea trăi. Curiozitatea înseamnă evoluție. Întrebările ne ajută să descoperim cu adevărat lumea și pe noi înșine. De-asta e bine să ne punem întrebări, chiar dacă nu există un răspuns clar la ele. În Singuropolis poți întreba despre lucruri concrete, obiecte, mașini, dar nu despre noțiuni precum fericire, iubire, suflet, bogăție, corectitudine, sensul vieții sau al morții.
Ce se întâmplă când inteligentul George ajunge în Singuropolis și se dovedește a fi mai curios decât permitea legea acestui oraș? Este în pericol de a ajunge la închisoare. Nu ar putea foarte bine să stea cuminte, ca ceilalți cetățeni, să se joace sau să muncească fără a mai lansa întrebări considerate ilegale? Nu. Pentru că este în natura noastră umană să le punem. Este ceea ce se numește inteligență existențială. Toți oamenii sunt dotați cu inteligența existențială. Într-o doză mai mică sau mai mare. Fără capacitatea asta de a ne pune întrebări profunde despre natura umană, instinctiv, parcă nu mai suntem oameni. Devenim niște roboței.
Un mesaj important pe care îl transmite această cărticică este acela că nimeni nu poate ști totul. Cu atât mai puțin roboții autotștiutori din Singuropolis. Ei sunt o formă de inteligență artificială și atât. Ce știu ei despre lume, despre viață? Doar ce au fost programați să știe. Nimeni nu poate ști totul, pentru că fiecare clipă aduce ceva nou. Iar lumea este uriașă. Ar trebui să nu existe timp ca să cunoști tot.
De ce ar interzice cineva manifestarea inteligenței existențiale și i-ar arunca în închisoare pe cei curioși? Pentru că aceste activități sunt deosebit de periculoase, putând strica mintea oamenilor, împingându-i spre rebeliune, lene și egoism. Poftim temă de discuție!
Citește Nu mișca, nu respira, nu întreba! Aventura lui George în Siguropolis alături de copilul tău. Întreabă-l dacă i-ar plăcea să locuiască într-un astfel de oraș și de ce. Recitiți atent de mai multe ori. Veți avea subiecte de discuție pentru mult timp: lege, libertate, prosperitate, umanitate, oameni, roboți, cunoaștere, dreptate, fericire, etc. Veți reveni periodic asupra ei. Va satisface și în același timp stimula curiozitatea și inteligența copilului.
Ție cum ți se pare legea din Singuropolis?
Interesantă…celui mic i-ar plăcea…
Daca e curios, sigur o sa-i placa povestea lui George.
Nu mi-ar plăcea să trăiesc în Singuropolis dar mi-ar plăcea să citesc cartea
Foarte interesanta cartea,merita citită.
Ma bucur ca o gasesti interesanta.
pare o carte super faina, e minimax ereau mai acu cv ani si desene cu curiosul george erea o maimutica pe nume George si numa trasnai facea 🙂
daaaa, nepoata-mea se mai uita la ele pe Youtube.
Frumoasa cartea, merita citita!
Asa zic si eu ca merita.
Interesantă cartea, cred că merită citită!
cu siguranta!
Fetița mea e curioasă din fire , cred că iar plăcea să citim despre Siguropolis, ar avea atât de mult de întrebat 😂😂😂!
Nu e rau sa avem copii curiosi. Vor fi isteti.
Sofia cu siguranta ar sta numai in inchisoare 😂😂😂 la ea nu trece 5 minute fara sa intrebe ceva 😂 nici daca o rogi sa faca liniste 5 minute, zice ca nu poate 😂 interesanta carte. Mi-ar placea sa o citesc impreuna cu Sofia, dar cred ca as termina-o in cativa ani..ca dupa cateva cuvinte citite, sigur are multe de intrebat 😂
Curiozitatea naste copii inteligenti, asa ca ai pentru ce suferi.
Foarte frumoasă cartea merită citită
Clar!