Top 5 motive pentru care laptopul se mișcă greu. Ce e de făcut?

munca la laptop stres

Deși utilizatorii de internet migrează tot mai mult spre telefoane, suntem încă și destui care continuăm să folosim laptopurile. Sunt anumite lucruri pe care chiar nu le poți face de pe un telefon. Sau le faci, dar foarte greu. Ce te faci însă atunci când laptopul se mișcă greu, răspunde cu întârziere comenzilor, pornește și se închide greu? În niciun caz nu-l arunci pe fereastră, așa cum ai fi tentat să faci! Sau o poți face, doar dacă știi că ai bani de altul mai bun. Dacă nu ai, poate e vremea să afli de ce este așa lent și să vii cu soluții. Care sunt principalele motive pentru care este așa de leneș?

Proasta configurație

Poate că laptopul tău este de generație prea veche sau, chiar dacă e nou, e posibil să fi ales prost, să nu fi fost foarte atent la componente. Există mici upgrade-uri pe care le poți face în ambele cazuri. Se poate înlocui hard-ul cu un SSD și se poate suplimenta memoria RAM sau chiar schimba cu una mai mare. SSD-ul este mai silențios și mai rapid și, ajutat de o memorie mai bună, va contribui la o rată de răspuns mult mai bună a laptopului tău. Ai aici un articol din care vei înțelege mai bine cum te ajută un RAM mai mare și care sunt specificațiile la care trebuie să fii foarte atent dacă plănuiești să investești în perioada următoare într-un laptop, fie el nou sau nu.

Sistemele de operare piratate

Foarte mulți sunt utilizatorii care încă rulează pe sisteme de operare piratate, descărcate de pe te-miri-unde. Din păcate, acestea nu sunt deloc o bună opțiune. Nu doar că riști să iei un sistem de operare virusat din start, dar și performanțele calculatorului sunt afectate. Nu poți face upgrade, nu ai acces la anumite funcții. Rezultatul? Un laptop care se mișcă mai greu decât ar trebui, având în vedere componentele care stau la bază.

Virușii

Virușii cibernetici sunt un mare Bau-Bau de care, din păcate, nu toată lumea se protejează. Utilizatorii cred, în mod eronat, că, dacă nu descarcă nimic de pe internet și doar navighează, nu se întâmplă nimic. Așa se trezesc cu fișiere pierdute, cu date personale furate și cu dispozitive care rulează cu încetinitorul. Virusii consuma resurse importante.

Antivirusul nepotrivit

Din păcate, când laptopul se mișcă greu din cauza virușilor, lucrurile nu se rezolvă întotdeauna cu instalarea unui program antivirus și scanarea și curățarea dispozitivului. De multe ori, leneveala de care se face vinovat un laptop poate fi cauzată tocmai de acel program menit să ne protejeze de amenințările malware. De ce? Pentru că folosești un antivirus prea vechi, piratat, ne-updatat sau, pur și simplu, incompatibil cu jucăria ta. Cum îl alegi pe cel mai bun? Vezi acest articol în care sunt prezentate principalele mărci de programe antivirus și avantajele fiecăruia dintre ele!

Programe inutile care pornesc și rulează automat

În general, este bine să nu încărcăm un laptop neperformant cu multe programe, dar cea mai mare problemă nu este cu cele care stau cuminți și sunt rulate doar la nevoie, ci cu cele care pornesc automat, odată cu laptopul, cu sistemul de operare. Multe din programele nou instalate cer permisiunea de a se deschide la pornirea dispozitivului și noi tindem să dăm OK după OK fără să citim. Ele rulează automat, deși nu avem nevoie de ele, și consumă resurse, încetinind laptopul. Tot ce e în plus trebuie dezactivat. Iată și un tutorial pentru dezactivarea programelor start-up în Windows 10.

Găsiți pe YouTube tutoriale pentru orice tip de sistem de Windows și setările nu sunt deloc greu de făcut.

Sigur că nu sunt singurele cauze posibile ale rulării greoaie a unui laptop, dar de obicei aceștia sunt principalii vinovați. Pe lângă măsurile recomandate mai sus, s-ar mai putea face o defragmentare a hard disk-ului și ar fi necesară o curățare periodică a sistemului. Când zic curățare mă refer la curățarea fizică, a componentelor, de praf, dar și la curățarea regiștrilor, dezinstalarea programelor pe care nu le mai folosim și ștergerea fișierelor de care nu mai aveți nevoie. Laptopul sigur se va mișca mai repede.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 24/10/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

    • Anghelina Irina
    • 24/10/2019
    Răspunde

    Am și eu unul greoi acasă și e din cauza ca trebuie reinstalat windows-ul

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2019
      Răspunde

      Sa inteleg ca tot de pe telefon imi scrii?

    • Nicolae Claudia
    • 24/10/2019
    Răspunde

    Si al meu se misca greoi. Dar asta pentru ca nu a mai avut timpul sa intre pe el, sa ii dea un „refresh”.

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2019
      Răspunde

      vad ca majoritatea sunteti de pe telefon intrati.

    • Angelica
    • 24/10/2019
    Răspunde

    E bine de știut.

    • Asaftei Simona
    • 24/10/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru aceste sfaturi foarte bune ! Ești o drăguță !🤗😘❤🌺

    • Simona Banica
    • 24/10/2019
    Răspunde

    Bune sfaturi!

  1. Al meu e cam bătrân, dar se ține bine și tare nu aș vrea să-l schimb, suntem buni prieteni și facem treabă bună impreuna. L-am ales cu grijă în 2015 și sunt tare mândră de el.

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2019
      Răspunde

      Al meu are abia doi ani si sper sa faca treaba buna si de aci incolo, ca bani de altul nu am.

  2. Răspunde

    Multumim de sfaturi! Si eu am problema asta mai ales cu programele astea care ruleaza fara sa stiu. Am sa ma apuc sa fac putina ordine acum ca ne-ai spus ce sa facem 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2019
      Răspunde

      Si un program gen ccleaner ar trebui rulat o data pe luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares