Gustasem odată o dulceață de gogonele. Nu mai știu pe unde. Cert este că mi-a plăcut și mi-a rămas puțin gândul la ea. M-am uitat și anii trecuți pe la rețete, dar nu m-am încumetat să fac pentru că mi s-a părut migăloasă. Anul acesta însă, am primit de la cineva niște gogonele de la țară, printre care și unele foarte-foarte mici. A fost momentul în care mi-a adus aminte de dulceața de pătlăgele verzi și am decis să o fac. Fiind gogonele cât un bob de strugure de masă, nu mai era nevoie să stau să curăț miezul acela lichid, cu semințe, deci treaba era mult mai simplă. Zis și făcut!
Eu am folosit la rețeta mea 3,2 kg gogonele (cântărite după ce au fost curățate și tocate), 1,3 kg zahăr, două fiole de esență de vanilie și zeama de la două lămâi.
Gogonelele le-am spălat și le-am tăiat în patru. Le-am pus la scurs și am preparat siropul. În tuciul moștenit de la bunica am pus 4 căni de apă, adică aproximativ 1 litru. Am adăugat zahărul și am lăsat să se topească și să se formeze un sirop îngroșat, la foc mic. Când siropul s-a format, se adaugă gogonelele tocate. Vă atrag atenția că, dacă folosiți gogonele mai mari, trebuie tăiate în patru și scos miezul cu semințele și abia apoi tocate. Altfel, dulceața va fi prea apoasă și veți fierbe la ea jumătate de zi.
Eu am fiert-o vreo 90 de minute, la foc mediu la început și, la final, la foc foarte mic. Atunci când se formează spuma, trebuie luată cu o paletă. La mine nu a făcut aproape deloc. Nu știu care este explicația. Cum știm când este gata dulceața? În primul rând, începe să se simtă la mână, când amestecați cu lingura, dacă dulceața a început să se îngroașe. Oricum, mai puțin de o oră nu are cum să dureze până să se întâmple asta. Nu uitați să amestecați din când în când!
Din momentul în care simțiți că textura devine mai densă, începeți să testați dulceața dacă se încheagă. Luați sirop cu lingura și turnați câte o picătură pe o farfurioară curată, uscată și cât mai rece ( o puteți chiar ține puțin la congelator). Dacă picătura respectivă se întărește, rămâne pe poziție, gelatinoasă, și nu se scurge, înseamnă că vă apropiați de final.
Când dulceața este aproape gata, adăugați zeama de lămâie și vanilia și mai lăsați să fiarbă câteva clocote. Dulceața se pune apoi în borcane sterilizate, asigurându-vă că aveți capace bune care nu se rotesc în gol și permit închiderea ermetică a borcanului. Dulceața o puneți fierbinte, umpleți borcanul bine de tot, puneți capacul, îl strângeți bine și apoi așezați borcanele pe un prosop de bucătărie, cu fundul în sus, adică sprijinite pe capac.
Această dulceață de gogonele este delicioasă. Mie mi se pare că seamănă foarte mult la gust cu cea de nuci verzi. Am văzut că unele persoane pun tot felul de arome în ea (anason, cuișoare), dar noi nu prea ne împăcăm cu gusturile acestea, așa că am preferat să o fac cât mai simplă. Mie cred că mi-a ieșit puțin cam dulce. Cred că și la gogonele e ca la alte fructe, depinde puțin de cât de acre sunt, așa că mai bine le gustați și, dacă nu vi se par foarte acre, mai reduceți din cantitatea de zahăr. Dacă, ulterior, vi se pare dulceața prea acră, mai puteți adăuga fără probleme 100-150 gr zahăr. Vă provoc să încercați rețeta și să-mi spuneți dacă vă place!
Ce alte rețete inedite din gogonele îmi puteți propune?
Nu este greu de făcut…
E mai greu daca trebuie sa stai sa scoti miezul gogonelelor.
Bun o sa fac si eu!
N-am mancat niciodata, dupa cate vad e buna.
La anu o sa fac si eu.
a mai facut cineva de pe pagina si i-a placut.
O sa iti placa. A mai facut o doamna din comunitatea noastra si i-a placut.
Nu am mâncat niciodata deși am auzit despre acest preparat
S-ar putea sa ai o surpriza placuta daca incerci.
Să știi că o să-mi fac și eu ,până acuma nu am făcut de gogonele ,dar mi-ai făcut poftă și asta cred că în weekend ,ptr.că atunci am timp mai mult ! Mulțumesc pentru rețetă !??❤??
cred ca o sa iti placa dulceata de gogonele.
Nu am făcut niciodată dar am sa incerc sa vedem cum este.
Nu am auzit până acum de această dulceață , însa de curând am încercat și dulceața de ardei iuţi și acum o am și pe aceasta pe listă ,mersi de rețetă!
si eu am facut pentru prima data, dar voi mai face sigur.
Reteta asta pare simpla si rapida, cu ingrediente ieftine.
Gogonelele le gasesc rar aici asa ca le fac muraturi 🙂 . Dar am facut sapt trecuta un gem de mango mirobolant. Da, zaharul e dragostea mea 🙂
Hai, mango? Asta e cam scump. Mai bine lasa 😀
O am si eu in plan, dar ma gandesc sa o fac mai tarziu…inca mai trag de rosiile din solar si ma bucur ca inca pot manca rosii proaspete , bio culse de mine din solarul meu. Este primul an si chiar am avut o recolta tare faina 🙂
te provoc sa incerci!
Multumim pentru reteta. Eu nu sunt fan dulceturi si nu prea le fac. Singurele pe care le fac sunt cea de capsuni si afine
cea de afine e acrisoara, nu?
Mi se pare ceva tare interesant, sunt tare curioasă ce gust are dulceața de gogonele. Eu nici murate nu le mănânc, nu imi plac, dar dulceața as încerca.
murate nu ne omoram nici noi cu ele, dar dulceata nu are nicio legatura cu muraturile, zau.
Daca mai gasesc gogonele am sa incerc si eu pentru ca mi-ai facut pofta. Am mai facut dar dulceata din rosii rosii, nu de gogonele. E faina si aia.
In ce priveste spune, se zice ca se formeaza de la impuritatile din zahar 🙂
deci inseamna ca am avut un super zahar de nu a facut spuma, a? De rosii nu am facut eu… acum aud pentru prima data de dulceata de rosii coapte.
Și mama mea făcea o dulceață de gogonele demențial de buna! Nu am mai mâncat de mult ?
anul asta treci la treaba si faci si tu dulceata de gogonele!