Asta e povestea noastră – Ashley Elston (recenzie)

Asta e povestea noastră Ashley Elston

TitluAsta e povestea noastră (Titlu original – This is our story)
Anul apariției în România 2019
Editura Corint
Autor Ashley Elston
Traducere Ionel Ghiragosian

Cinci băieți de bani gata, elevi ai unui liceu privat, petrec o noapte nebună într-o cabană, iar a doua zi dimineață ies la vânătoare pe domeniul unuia dintre ei. În timpul acestei partide de vânătoare, unul dintre ei moare. Nu oricum. Este împușcat. Niciunul din ceilalți patru nu recunoaște că ar fi putut să-și împuște accidental prietenul. Nimeni nu știe cine a tras. Fiecare spune că nu a fost el. Dar sigur a fost unul dintre ei, iar asta doar el o știe, vinovatul.

Kate, elevă și ea în ultimul an la un alt liceu, lucrează (în practică) pentru domnul Stone, cel pe care procurorul îl va desemna să se ocupe de cazul pe care trebuie să îl piardă, spre liniștea familiilor celor patru băieți. Numai că domnul Stone vrea să afle neapărat adevărul și nu e dispus să joace după cum îi cântă alții. Alături de Kate, care are și un interes personal în acest caz (dar nu vă spun care este acela), domnul Stone află câteva detalii care arată clar că nu a fost un accident. Unul din cei patru a apăsat în mod voit pe trăgaci.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cine este criminalul și care a fost motivul acestei crime? Până unde este dispus să meargă pentru a-și ascunde fapta? Ceilalți băieți chiar nu știu cine a tras sau îl acoperă cu bună știință? Ce ascunde Kate?

Sper că ești suficient de curios cât să îți comanzi cartea de pe site-ul editurii Corint și să afli răspunsurile cât de repede se poate.

Sinceră să fiu, eu am ales Asta e povestea noastră cu inima pe jumătate îndoită, temându-mă să nu fie vreun roman young-adult super plictisitor. Titlul nu este prea inspirat, trebuie să recunosc, dar este o carte mult mai bună decât mi-am imaginat. Scurtul meu rezumat și descrierea oficială a cărții de pe siteul editurii surprind prea puțin din povestea interesantă care te așteaptă în paginile ei. O intrigă construită pe o moarte învăluită în mister nu putea da greș.

Avem de-a face cu doi naratori. Unul este Kate. Datorită ei, avem acces la toate dovezile și devenim anchetatori. Al doilea narator este un personaj misterios, unul din cei patru băieți, doar că nu vom ști până la final care dintre ei este. E clar că el îi manipulează pe ceilalți și are un interes să țină grupul unit și vina asupra tuturor și de fapt a niciunuia. E frustrant într-un fel, dar plăcut cumva. Te sucești, te răsucești, emiți teorii pe care detaliile care vin pe parcurs le desființează. Vii cu altele și tot degeaba. Sau poate nu…

Destul de greu de reținut numele celor patru băieți și detaliile pe care le aduni pe parcurs despre ei. Sunt personaje complexe, bine construite. Treci de la unul la altul și uneori nu mai știi care cum e. E genul de carte care se citește cu un carnețel de notițe lângă tine. Te provoacă să aduni informații, să le rumegi și să cauți răspunsuri. Nu le vei găsi prea curând pentru că nu ai informațiile complete. Cei patru băieți au fiecare secretele lor care, odată ieșite la iveală, îi transformă pe rând în suspecți.

Ca să fiu sinceră, personajul principal, Kate, nu prea m-a cucerit. Dacă povestea în sine mi se pare credibilă, personajul ei nu mi se pare prea verosimil. O puștoaică puțin prea curajoasă ca să fie reală și cam naivă atunci când decide să creadă povestea unuia dintre băieți, deși nu există (cel puțin nu încă) dovezi că ar fi nevinovat.

Ce motive ar avea unul sau mai mulți tipi care au totul să-și ucidă unul dintre prieteni? Viața nu e perfectă pentru nimeni, asta e clar. Îmi place că autoarea a ales tipi aparținând unor familii bogate, dar tipologii atât de diferite. Îmi place că i-a prezentat pe toți cu bune și cu rele. Îmi place și că a abordat și tema corupției din justiție, una destul de actuală. Îmi place și că a pus în balanță prieteniile sincere cu cele din interes și responsabilitatea copiilor cu situație materială normală cu lipsa de responsabilitate a celor care au lumea la picioare.

Avem o crimă cu patru posibili vinovați, fiecare cu secrete și posibile motive. O anchetă la care autoarea te invită să iei parte în mod activ, oferindu-ți acces la dovezi, stenogramele interogatoriilor și la monologul interior al personajului misterios. Plus o poveste de dragoste. Totul presărat cu destul de mult suspans.

Asta e povestea noastră este un roman care tinde spre genul thriller (datorită suspansului și a celor câteva răsturnări de situație care a apar pe parcurs). Nu e unul grozav, dar e. Problema e cu finalul. Mi s-a părut grăbit, surprinzător și nu prea, dezvăluind un motiv al crimei care lasă de dorit cumva. Rămâne totuși plăcerea lecturii de până acolo. Nu-i lipsesc pasajele romantice, descrierile scurte, dar suficiente, dialogurile încordate și replicile amuzante. Dacă romantismul forțat specific romanelor young adult ar fi lipsit, din punctul meu de vedere ar fi fost mai bine, dar știu că unora dintre voi s-ar putea să vă placă asta.

Nu ești curios să cunoști personajele și să cauți criminalul?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • LORENA ANAMARIA ZAMFIR
    • 20/10/2019
    Răspunde

    Interesantă povestea.👍

      • Cristina Dragomir
      • 21/10/2019
      Răspunde

      Ma bucur ca va place.

        • Anghelina Irina
        • 21/10/2019
        Răspunde

        Deci e foarte mișto povestea!Imi place!

          • Cristina Dragomir
          • 22/10/2019
          Răspunde

          Ma bucur.

    • Valeria Chertes
    • 20/10/2019
    Răspunde

    Mulțumesc pentru recenzie.

    • Anda Stanciu
    • 20/10/2019
    Răspunde

    multumim de recenzie

    • Simona Banica
    • 20/10/2019
    Răspunde

    Interesanta ma face curioasa sa o ciresc!

      • Cristina Dragomir
      • 21/10/2019
      Răspunde

      Asta este scopul meu 😛

    • Monea Simona
    • 20/10/2019
    Răspunde

    Ce curioasă m-ai făcut cu Kate….ce ascunde…ce ascunde?

      • Cristina Dragomir
      • 21/10/2019
      Răspunde

      Ascunde ea ceva…

  1. Mi se pare că multi autori gresesc cand ne prezinta un final prea rapid…am remarcat la multe carti acest defect.

      • Cristina Dragomir
      • 22/10/2019
      Răspunde

      De parca se grabesc sa o termine mai repede…

  2. Răspunde

    Pare draguta! In seara asta o incep si eu. Cred ca o sa imi placa dupa cum povestesti tu ca e 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 22/10/2019
      Răspunde

      nu e nici super buna, dar nici rea.

  3. Sunt tare curioasa ce si cum! Asa ma faci sa mai bag o carte pe lista!

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2019
      Răspunde

      daca vrei sa ti-o zic direct, nu cred ca e de tine.

  4. Mie imi plac romanele young adult asa ca o sa-l iau si pe acesta ca sa vad cine e criminalul, fiindca sunt curioasa din fire si imi place sa rezolv mistere.

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2019
      Răspunde

      Sper sa fie pe placul tau si sa ai o lectura faina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares