Carnea la grătar este mâncarea preferată a multora dintre noi. Nu discutăm acum despre cât de sănătoase este (sau nu). Problema de azi este alta: indiferent că este gătită pe grill de fontă, pe un grătar electric sau pe o tigaie din teflon special concepută pentru grătar, ne alegem cu fum în bucătărie. Evident că primul sfat pentru rezolvarea acestei probleme este dotarea bucătăriei cu hotă, de preferat una cu eliminare, de tipul celor de aici. Dincolo de asta, există măsuri pe care le poți lua pentru a evita formarea fumului, nu pentru eliminarea lui.
Atenție la tipul de carne gătită
Pește, pui, porc, vită, oaie – fiecare tip de carne are particularitățile ei și trebuie gătită la o anumită temperatură și pe o anumită durată. Din neștiință sau din exces de zel, uneori tindem să gătim prea mult o friptură sau la o treaptă prea înaltă de temperatură. Asta înseamnă din start fum. Și nu doar fum, ci și obținerea unei bucăți de carnea prea uscate, lipsite de gust.
Ține cont de zona carcasei
Nu doar tipul de carne contează, ci și zona din care a fost extrasă. Vită-vită, dar una e pulpa, alta e mușchiul sau antricotul. Anumite bucăți de carcasă necesită gătire îndelungată la temperatură mai mică, altele o gătire scurtă la foc mare. Pentru carnea de vită, de exemplu, îți recomand acest articol. Vei ști exact ce tip de gătire presupune fiecare parte a vitei.
Îndepărtați cât mai bine grăsimea exterioară
Când ai de-a face cu o bucată de carne grasă, dacă vrei să nu umpli bucătăria de fum, ar fi bine să cureți cât de mult posibil din grăsimea de pe ea. Grăsimea se topește la temperaturi destul de joase și, odată scursă în tavă sau tigaie, va începe să se ardă și să degaje neplăcutul și nesănătosul fum.
Nu gătiți carnea scoasă direct din frigider
Tot pentru a avea parte de mai puțin fum în bucătărie, ar fi bine să nu puneți pe tigaie/grătar carnea scoasă direct din frigider. Ea ar trebui adusă la temperatura ambientală înainte de a lua contact cu vasul încins. Dacă este prea rece, carnea se gătește inegal, se va arde la exterior înainte de a fi gătită așa cum trebuie la interior.
Evitați excesul de apă
Excesul de apă are și el un cuvânt de spus în formarea fumului, în special dacă sunteți genul care apreciază carnea friptă prin metoda searing, adică să aibă acea crustă formată la suprafață. Carnea oricum își lasă propriul suc. Dacă se mai adaugă și apa, atunci carnea mai degrabă va fierbe pe anumite porțiuni, decât să formeze crustă. În așteptarea crustei pe acele părți, o vom arde altele. Este important să scurgem bine de apă carnea, chiar să o tamponăm cu șervețele înainte de gătire.
Marinați carnea
Marinarea nu dă doar un plus de gust cărnii, ci asigură și un soi de strat protector în timpul gătirii pe grătar. Specialiștii sunt de părere că orice tip de carne marinată corect formează mult mai greu crusta aceea care începe imediat să se ardă și să scoată fum. Și grăsimea este reținută mai bine în carne prin marinare, ori grăsimea este prima care se arde.
Pre-gătiți prin altă metodă
Pentru a obține gustul de grătar și crusta aceea arătoasă și delicioasă, nu trebuie neapărat ca bucata de carne să fie gătită complet pe grătar. Dacă este o carne care se gătește mai greu, o poți pre-găti înainte (în oală, în cuptor), gătirea pe grătar rămânând ultima etapă, doar cât să îi dai gust, fără a o arde.
Dacă vrei mai puțin fum în bucătărie, ține cont de aceste sfaturi! Evident că sunt aplicabile și în cazul grătarelor în natură. Fumul nu doar deranjează în spații închise, dar se pare că ar fi și cancerigen. Nu trebuie să renunți la carnea la grătar, care îți place atât de mult, ci doar să fii puțin mai atent la modul de gătire.
Niște sfaturi foarte utile! Îmi place carnea la grătar, dar nu am încercat niciodată în casă, tocmai din cauza fumului. Dar, de acum,datorită ție,știu ce am de facut. Multumesc!
Gratar in curte facem destul de rar ca dureaza mult si se face deranj mare, asa ca trebuia sa ma specializeze in gratare pe aragaz.
Multumim pentru sfaturi,foarte utile.
Excelent articolul! Am dat share 🙂
Nu stiam ca trebuie sa scoti carnea din frigider înainte de a fi pregătită.Multumim de sfaturi!Omul cat traieste invata!
invatam impreuna, ca intotdeauna.
Mulțumim frumos pt articol foarte util am mai invatat cate ceva
Ma bucur ca ti-a fost util.
Noi gătim destul de des cărniță la grătar…in casă…hora la maxim și gramul deschis… mersi pentru sfaturi…voi ține cont de ele
Hota am, fereasta la bucatarie nu. De aici si nevoia de a ma specializa.
noi facem la gratarul cu aburi (un cerc jos , gratar, si capac oval deasupra). Torn putina apa in cercul de jos si carnea iese cum vrem noi, doar ceva mai lent.
Super ideea ta. De unde ai luat gratarul de tipul asta si cat a costat?
Foarte utile sfaturile tale. O parte dintre ele le stiam dar altele abia acum le-am aflat!
tu sigur ai si mai multe trucuri, ca doar este pe nisa ta, bucataria. Te provoc sa vii si tu cu un articol pe tema asta.
Mulțumim frumos pt sfaturi
sa fie de folos!
Nu ma gandisem nici la marinare ca o metoda de a ma afuma mai putin nici la pre-gatire asa ca nu pot decat sa-ti multumesc pentru sfaturi si o sa tin cont de ele.
ma bucur ca sfaturile mele te vor ajuta sa faci mai putin fum in bucatarie de acum incolo.
Interesante sfaturile tale, nu stiam despre aceste metode, eu am optat pentru o hota foarte puternica si nu am aceasta problema.
a mea nu e chiar dintre cele mai bune, dar am de gand sa o schimb curand.
Imi multumesc pentru sfaturi. Nu ma gandisem la marinat dar o sa incerc