3 greșeli pe care mulți le fac în materie de șampanie. Tu le-ai făcut?

cum deschizi o șampanie

Sampania este o băutură tot mai prezentă pe mesele festive ale românilor. De Revelion, la aniversări, nunți, logodne, botezuri, șampania este prezentă. Puțini sunt cei care îi cunosc și recunosc gustul unic și proprietățile aparte. Mulți o aleg pentru că trebuie, pentru că așa se face, pentru că e semn de bunăstare. De aici și câteva greșeli pe care poate și tu le-ai făcut.

Confuzia vin spumant – șampanie

Șampania are bule. Vinul spumant are bule. Să tragem concluzia că orice vin spumant este șampanie? Nici vorbă. Decât dacă vrem să dăm corigența la logică. Vinuri spumante face toată lumea, inclusiv noi, românii. Vin spumant este și Prosecco cel atât de apreciat, dar nu e șampanie.

Da, șampania este un vin spumant, dar este unul special, produs în regiunea Champagne din Franța, din anumite soiuri de struguri. Șampania presupune fermentare pentru o perioadă mare de timp, în două etape, a doua făcându-se chiar în sticlă. Probabil că, dacă te uiți pe această pagină și vezi cât costă o șampanie adevărată, vei spune că este scumpă sau că plătești mai mult brandul. Nu spun că brandul nu crește prețul, dar în general șampania este scumpă pentru că producția este mică și presupune luni/ani de fermentație.

Prin urmare, ceea ce bem noi de Revelion e mai degrabă vin spumant, nu șampanie. Cui i-ar da mâna să ude covorul sau masa cu o șampanie? Mai bine cu un vin spumant de tipul celor de aici. Sunt mult mai accesibile ca preț. Zarea și Martini sunt perfecte.

Deschidere incorectă

Faptul că la anumite festivități și ocazii se face show cu deschiderea spumoasă și zgomotoasă a unei șampanii, nu înseamnă că aceasta este modalitatea corectă de deschidere a sticlei cu șampanie. Rolul acestei băuturi nu este să facă spectacol dramatic, ci să bucure papilele gustative. O șampanie deschisă incorect este o șampanie irosită. Pierzi cantitate și pierzi gust.

În niciun caz nu se agită. La deschidere, efectul va fi cel al unei sticle de Cola agitate. Apoi, dopul nu trebuie scos cu o mișcare fermă, rapidă, ci ușor. Se prinde sticla (înfășurată într-un prosop) cu o mână și dopul cu cealaltă. Cu sticla înclinată la 45 de grade, menținând dopul puțin apăsat pentru a nu sări prea repede, se va roti ușor sticla. În felul acesta, șampania se deschide încet, fără pierderi de bule și spumă, doar cu o cascadă mică de abur.

Pahare prost alese

De ce se bea șampania din pahare cu picior? Nu pentru că dă bine, ci pentru că șampania trebuie menținută la temperatură corectă de servire și, dacă noi am ține paharul în mână, ea s-ar încălzi foarte repede. Paharele fără picior nu sunt pentru șampanie, clar.

Și atunci de ce nu pot bea șampanie din pahare cu picior pentru vin sau pentru apă? Nici aici nu e vorba de fițe? Nu. Până și celebra cupă de șampanie reprezintă o alegere proastă, prin deschiderea prea mare. Fiind un pahar jos și cu gură foarte largă, șampania servită în cupe își pierde repede aroma și bulele.

O alegere mai bună o reprezintă paharele acelea lungi, tip fluier, dar se pare că și acestea au un defect – aerarea insuficientă, prea lentă, care dă un gust prea acid. Așa că rămâne varianta paharului tulipe (în formă de lalea). Acesta are forma și deschiderea perfecte pentru șampanie. Permite aerarea rapidă, dar fără pierderea acidității și a aromei.

Să mai vorbim și despre asocieri incorecte ale șampaniei cu diverse preparate? O lăsăm pe altă dată. În schimb, trebuie ținut minte că temperatura corectă de servire a șampaniei este undeva între 6 și 10 grade Celsius, deci nu trebuie ținută prea mult la rece înainte. La capitolul turnat șampanie în pahare, părerile sunt împărțite între cei care recomandă turnat în paharul drept și cei care cred că e mai bine în pahar înclinat. Cert este că șampania se toarnă neapărat în două etape pentru a evita formarea spumei: torni prima dată cam două degete, aștepți puțin să dispară bulele și apoi torni mai departe.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 22/08/2019
    Răspunde

    Uite,ăsta e un subiect care ma depășește. Nu ma pricep nici la sampanie si nici la paharele pentru ea.Si nici sa o beau🤣

      • Cristina Dragomir
      • 10/09/2019
      Răspunde

      pai nu invatam noi totul impreuna?

    • Aghinitei Maria
    • 22/08/2019
    Răspunde

    Deschiderea prin rotirea sticlei am aflat-o mai demult, dar baietii mei o deschid cum s-au invatat! Sampania este pt. noi( cei mai multi) vinul spumant, adevarat, caci banii sunt la tescherea de cei ce nu prea merita respectul nostru, dar asta este !

      • Anda Stanciu
      • 22/08/2019
      Răspunde

      nu ma pricep sa deschid o sticlă de șampanie și o beau destul de rar

        • Cristina Dragomir
        • 10/09/2019
        Răspunde

        eu nici nu as avea curaj sa incerc sa o deschid singura.

      • Cristina Dragomir
      • 10/09/2019
      Răspunde

      vin spumant si eu. Si ce-mi mai placea sa zic ca am baut sampanie!

    • Valeria Chertes
    • 22/08/2019
    Răspunde

    Chiar nu știam aceste lucruri,omul cât trăiește învață.

      • Cristina Dragomir
      • 10/09/2019
      Răspunde

      Toti invatam lucruri noi in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares