Titlu – Încă o zi (titlu original For one more day)
Anul apariției în România 2008
Editura Humanitas
Autor Mitch Albom
Traducere Dana Ionescu
Charles Benetto este un fost jucător de baseball. Un om cu o carieră departe de cum și-a dorit-o, care tocmai și-a pierdut și familia, din cauza pasiunii lui pentru alcool. Nu mai are pentru ce trăi, așa că se gândește să se sinucidă. Își ia mașina și pleacă se orășelul său natal. Pe drum, are loc un accident căruia Charles îi supraviețuiește totuși. Cu greu, fără mașină, ajunge la casa în care a copilărit. Aici are parte de surpriza vieții sale. Este întâmpinat de propria-i mamă, femeia care murise în urmă cu 8 ani.
Cumva, Charles a primit o nouă șansă: încă o zi petrecută alături de femeia care i-a dăruit totul și pe care el a dezamăgit-o de fiecare dată când a avut ocazia. E incredibil, dar adevărat. Mama e lângă el. Dacă vreți să descoperiți cum a fost posibilă această reîntâlnire și care sunt efectele ei, va trebui să citiți cartea. Are doar 200 de pagini, foarte ușor de parcurs, dar pline de emoție și prilejuri de a-ți inspecta propria viață de până acum, dar și imbolduri de a repara lucrurile pe care încă le poți repara. Din păcate, este o carte mai veche, deci și ceva mai greu de găsit, dar nu imposibil. Eu, de exemplu, am găsit-o în anticariatul online targulcartii.ro.
Charles a fost și este încă un copil care ia decizii greșite. A renunțat la facultatea în care mama îl ținea cu greu pentru a urma un vis alimentat de un tată căruia nu îi păsa de fiul său decât în măsura în care se putea lăuda cu reușitele lui. I-a fost rușine că are o mamă care face curat în casele altora pentru a face rost de bani pentru copiii ei. A judecat-o toată viața pentru plecarea tatălui. A lăsat-o singură de ziua ei, dând fuga la același tată egoist. Acum e singur. Nu o mai are pe mama. Nu are prieteni. Nu mai are soție, iar fiica s-a căsătorit și nici măcar nu l-a invitat la nuntă. Pentru ce să mai trăiască?
Încă o zi este genul de carte în care personajul, numele, sunt prea puțin importante. Importante sunt propriile amintiri trezite de povestea din carte. Cât de mult și cât de des te-ai identificat cu Charles? De câte ori ți-ai dezamăgit mama sau o altă persoana care ți-a dedicat viața ei? Ți-ai cerut vreodată scuze pentru asta? Poate ar fi cazul să o faci, acum cât încă poți. Mâine poate fi prea târziu. Viața e imprevizibilă. Nu știm niciodată când cei de lângă noi vor pleca spre o altă lume, moment în care vom rămâne cu marele regret al unor cuvinte nerostite la timp. Iar regretele macină adânc și pe termen lung.
Viața e are regulile ei, multe de neînțeles pentru noi. De ce cei care vor să trăiască sunt luați și cei care vor să se sinucidă, ca Charles, primesc o nouă șansă? Răspunsul nu-l poate oferi nimeni. Un lucru e clar: nu toți primim această a doua șansă, așa că trebuie să o valorificăm cât de bine putem pe prima. Poate că era nevoie de un roman în care paranormalul să-și dea întâlnire cu realitatea pentru a ne ajuta să înțelegem lucrurile astea.
Nu este o carte prea tristă, nici măcar lacrimogenă. Este o carte despre realitatea pe care o trăim fiecare dintre noi. Mereu pe fugă, mereu în căutare de faimă și bani, mereu temându-ne că exprimarea sentimentelor ne-ar face să părem slabi și vulnerabili. Faima se duce, banii se duc și mai repede, mândria nu mai valorează nimic când ești singur, dar sentimentele neexteriorizate rămân povară pe suflet. Este despre familii divizate, copii care trebuie să aleagă între cei doi părinți, părinți care se sacrifică și părinți cărora nu le pasă, alegeri, regrete, lucruri care contează cu adevărat și lucruri trecătoare. Este despre viață și moarte, despre dezamăgiri și speranțe, despre tine și despre mine.
Citește cartea! Gândește-te care sunt persoanele care ți-au fost mereu alături, necondiționat! Pune mâna pe telefon, pe un pix sau dă-le o întâlnire și spune-le ce simți pentru ele! Gândește-te la toate deciziile pe care le-ai luat până acum și vezi unde te-au adus! Ești mulțumit? Dacă da, continuă pe acest drum. Dacă nu, cotește!
Mi-ar place sa o citesc.
Sper sa iti placa.
E genul de carte care mie chiar mi-ar plăcea. Scurta și la obiect, cred ca trebuie sa avem ceva de învățat din paginile ei
cam sigur ar fi placul tau.
Mulțumim pentru recenzie.
Si eu pentru vizita.
Multumim pentru recenzie, mie una imi place cum scrie am citit Marti cu Morrie si am vazut ecranizarea la 5 oameni pe care ai vrea sa ii intalnesti in rai
nu am citit alte carti de-ale sale, dar planuiesc sa o fac.
Foarte frumoasa povestea!Cu siguranță mi-ar plăcea să o citesc
Si cu siguranta ai avea ce invata din ea.
Foarte frumoasa povestea , mi-ar placea sa o citesc si eu .
Poate participati la concursul de pe FB!
OOooo, dar m-ai facut chiar curioasa!! <3
Multumesc pentru recomandare! O sa caut cartea 🙂 .
Poate ai noroc la extragere?
Foarte frumos ai prezentat-o! De cele mai multe ori aleg o carte sa o citesc dupa o astfel de prezentare!
Sper sa vad curand recenzia pe blogul tau.
PENTRU MINE ESTE PREA TRISTA POVESTEA! RECENZIA ESTE EXCELENTA SI INDEMNUL ESTE NOTABIL!
Are si partile ei triste, dar uneori e nevoie de durere ca sa ne indreptam.
Pare interesanta mai ales prin faptul ca te pune pe ganduri si nu orice fel de ganduri. Poate reusesc si eu s-o citesc cand s-o termina lista lunga de carti care deja asteapta la rand de mult timp.
Este o carte scurta si se citeste usor, in 3-4 ore.
Cred că această carte ne pune pe gânduri.
Targul cartii are o multime de carti la preturi bune.
Pentru cei care nu se feresc de cartile la mana a doua!
Ce bine suna recenzia…chiar vreau sa o citesc. Cu siguranta sunt persoane pe care le-am ranit de-a lungul vietii, dar vreau sa cred ca mi-am vazut greselile si le-am indreptat pe cat am putut….
Nu cred ca este vreunul dintre noi care sa nu aiba macar un regret legat de lucruri pe care le-a facut sau nu le-a facut in trecut si pe care nu a avut sansa sa le indrepte.
m-ai facut curioasa! uneori ma gandesc cum ar fi daca as mai avea macar o zi cu anumite persoane… poate ca am incheia altfel povestea
cred ca toti traim cu anumite regrete fata de persoane pe care nu le mai avem printre noi.