Odată cu apariția căpșunelor pe tarabă (care între timp au cam și dispărut), gospodinele au dat startul la pregătit conservele pentru iarnă. Dulcețuri, gemuri, compoturi din fel și fel de fructe, unele cu zahăr mai mult, altele cu zahăr mai puțin, legume la borcan, sucuri de fructe sau de legume, toate peste cele rămase din anii trecuți. Pentru a menține ordinea pe rafurile din cămară, a face fiecare conservă mai ușor de găsit, a diferenția produsele din anii trecuți de cele de anul acesta, etichetarea borcanelor este cea mai bună soluție. Ce fel de etichete punem? Avem mai multe variante.
Leucoplast
Să nu-mi spuneți că nu o știți, că nu ați văzut-o pe la bunici, că nu vă cred! A mea așa proceda de fiecare dată. Tăia bucățele din rola de leucoplast, le lipea pe borcane și scria cu pixul pe ele conținutul și data de conservare. Practic, eticheta prin bandajare. Și etichetele ei rezistau.
Hârtie și lipici
O variantă ieftină și la îndemână este să tăiem bucățele mici dintr-o coală de hârtie A4, să scriem pe fiecare bilețel numele produsului din borcanul pe care îl vom lipi și să ne înarmăm cu un tub cu lipici. Pix și coli are oricine în casă, iar lipiciul este foarte accesibil. Problema este că, în funcție de lipici și de starea borcanului, etichetele lipite astfel pot rezista sau nu. Dacă borcanul nu este foarte curat și bine uscat sau dacă lipiciul este de proastă calitate și lipim etichetele cât borcanele sunt calde încă și le ducem la loc rece, formându-se condens, ele nu vor rezista și vor cădea.
Etichete și bandă adezivă
Aceasta a fost a doua metodă încercată de mine și pot spune că merge de minune. Pur și simplu înlocuim lipiciul cu bandă adezivă. Etichetele pot rămâne aceleași sau, în locul unei bucăți de hârtie albe, simple, putem modele de etichete descărcate de pe internet. Asta dacă avem imprimantă!
Le printăm, le decupăm și le lipim pe borcane folosind banda adezivă ca aceasta. Așezăm eticheta în poziția dorită și trecem cu o bandă adezivă lată peste ea, înconjurând o singură dată borcanul. Important este că, lipite cu bandă adezivă, aceste etichete rezistă fără probleme chiar și mai mulți ani. Nu se dezlipesc, nu se cojesc, nu se înmoaie, nu se șterg. Este ca și cum ai avea etichete plastifiate.
Etichetele autoadezive
Acestea sunt una dintre cele mai rapide soluții de etichetare în multe cazuri, nu doar când vorbim de borcanele noastre din cămară. Nu te murdărești, nu stai cu lipiciul după tine, nu costă mult și rezistă foarte bine. Doar dezlipești eticheta de pe hârtia suport și o lipești pe borcan.
Eticheta pe capac
Etichetarea borcanelor prin cele două metode anterioare are și un minus – acela că, după ce ai golit un borcan și vrei să-l cureți de eticheta lipită cu luni în urmă, ai foarte mult de muncă. Banda adezivă se dezlipește destul de ușor, față de etichetele din comerț lipite cu diverși adezivi, dar lasă în urmă o peliculă lipicioasă greu de îndepărtat. Și, pentru că în general capacele le cam schimb anual (pe motiv de deteriorare la deschiderea forțată), m-am gândit că ar fi mai bine să etichetez capacul în locul borcanului.
Îmi cumpăr etichete autocolante cu margini colorate, simple, ieftine, de tipul celor de aici, scriu de mână pe ele detaliile despre produse și le lipesc pe capace. În felul acesta scap de frecat etichetele de pe borcanele pe care le pot folosi fără probleme și anul următor.
Etichete legate
O altă soluție la care putem apela pentru etichetarea borcanelor este decuparea unor hârtii cartonate de la diverse ambalaje (asta presupune să le colecționăm din timp) pe care să le folosim ca etichete. Scriem pe ele ce avem de scris, dăm o gaură micuță, trecem o sfoară prin ea și o legăm de gura borcanului. Aceasta este cea mai eco metodă de etichetare, dar și cea mai ieftină. Cartoanele sunt reciclate, iar sfoara se poate refolosi ani în șir.
Care-i cea mai bună soluție pentru etichetare? Asta doar tu decizi. Eu recunosc că sunt comodă și prefer variantă simplă cu lipit etichete autoadezive. Tu spre care dintre variantele de mai sus tinzi și de ce?
Etichetele adezive sunt cea mai buna varianta.
Mie imi plac etichetele pe capac si cele adezive!Chiar de am golit borcanul,il inmoi 1 min.dupa care indepartez partea lipicioasa cu detergent de vase si buretele(partea abraziva)
mie mi se pare mare chin sa indepartez etichetele, sincer.
Din păcate până acuma am folosit numai etichete cu lipici,dar după cum am citit din ceea ce ai scris o să folosesc etichetele autoadezive ,sunt varianta cea mai bună după părerea mea și mulțumesc pentru informații !🤗😘
Mama fiind responsabila la acest capitol, a ramas tot cu metoda veche, cea cu leucoplast, din acela alb matasos. Asta, de cand nu a mai avut etichete pentru caietele mele de scoala. 😀 Ii voi spune despre aceste etichetele autoadezive
Etichetele adezive sunt cea mai buna varianta. Este si foarte comod!
Eu am etichete adezive din Jumbo și sunt foarte ok
dilema asta aù avut-o acum ceva ani, toamna cand incepusem marea borcaniada.
Ce pot zice ca etichetele facute de casa (hartie taiata, scris) le-am lipit cu apa si faina, o decizie f; ecologica dar nu lipesc f; zdravan, dar se spala usor.
Etichetele autoadezive sunt nesuferite la spalat – eu folosesc aceleasi borcane iarna de iarna, asa ca lipsesc o alta eticheta peste lipiciul etichetei anterioare.
Si am mai gasit o solutie: marker permanent, ce poate fi folosit la scris pe sticla. Se spala la 2-3 ture la masina de spalat dar garantat rezista cat borcanul e plin de bunataturi si nu a ajuns la golit si mancat. Asta e solutia castigatoare!!!
Etichetele legate sunt foarte…retro. Și îmi place la nebunie.
Si imi place cum arata pe borcane.
Toate le-am incercat mai putin ultima. E frumos dar pentru cine are rabdare. Aici nu ma incadrez :))
Nici eu nu stau deloc bine la acest capitol.
Mie imi plac etichetele autoadezive pentru ca sunt usor de pus si nu-mi ia timp, dar oricum noi nu avem multe borcane de etichetat ca am renuntat la conserve.
adica nu mai puneti nimic pentru iarna?
Mie imi plac etichetele cu desene cu legume si fructe pentru a fi mai usor de organizat.
Si arata si mai simpatic asa!
Am incercat toate variantele si chiar daca nu am fost multumita tot timpul….continutul borcanelor m-a facut sa uit. Totusi, etichetele autoadezive ma multumesc cel mai mult.
Sigur ca este mult mai important ce ai in bocan!
Un articol foarte util multumim frumos
Etichetele autoadezive mi se par cea mai buna idee.Un articol util,multumiri.
Da, foarte bune etichetele!
mie imi place ultima varianta , imi place sa reciclez , eu am genul asta de idei si la ghivecele cu flori; le invelesc in hartie de la diverse cadouri si le leg cu sforile colorate de la cadouri , arata atat de bine .. si da … nici eu nu am rabdare , dar tocmai de aceea folosesc metoda asta , ca sa-mi educ lipsa asta de rabdare :)))
Imi place ultima varianta as folosi-o, insa nu am nevoie sa imi etichetez borcanele. Le disting care cu ce e, nu fac mai mult decat pot consuma intr-un an si le asez pe raft de la stanga la dreapta de cum le fac.
In camara mi-am facut rafturile asa incat am pe un raft doar zarzavat pentru ciorbe, altul cu zacusca, unul pentru bulion, unul pentru gemuri(capsuni, corcoduse, caise, prune, mere) dulceata(afine, visine, zmeura) si cateva cu compot de corcoduse, doua rafturi pentru muraturi, ardei copti, ardei in otet, dulceata de ardei, conserve cu peste, naut fiert, etc.