Alege corect hrana pentru câine! Sfaturi de la stăpâna unui câine fericit

hrana pentru câini

Câinele meu, dragostea mea. Câinele meu, responsabilitatea mea. N-aș fi crezut, acum opt ani, că aș putea suporta un câine în pat, că voi renunța la plăcerile mele pentru a cumpăra hrana pentru câine, că aș putea iubi și primi atâta iubire. Apoi a venit el. Câinele meu de calorifer, cel care doarme cu botul ascuns printre elemenții minunii băgate în priză și dătătoare de căldură, câinele meu cerșetor, cel care nu se poate uita la film fără să cerșească semințe, dar primești la schimb morcovi pe care-i ronțăie într-o manieră care l-ar face pe Bugs Bunny să saliveze grav.

Pentru cine nu îl cunoaște, el este Piki. Face 8 ani în octombrie. Este un metis de cocker leneș, anxios și iute la mânie, fix ca mă-sa (asta fiind eu). Nu e de mirare că-l iubesc atât de mult. Piki a făcut și face parte din tratamentul meu împotriva atacurilor de panică. El este mereu acolo, lângă mine, dând din coadă și aducând jucăria, când mă simt veselă, sau căutându-mi lacrimile pentru a le șterge, atunci când plâng. Piki este alinare, bucurie, motivație de a ieși din casă, curaj, protecție. Cum ai putea să nu-l iubești, la ce față de milog are?

câine-milog

Iubirea vine la pachet cu responsabilitatea. Acolo unde mami și tati nu-și fac treaba bine, întotdeauna apar probleme. Și Piki nu a fost ferit de ele. Pentru că părinții lui, uneori, au luat decizii de capul lor, crezând că-i fac un bine cățelului. Și i-au făcut rău de fapt.

Un domeniu în care am greșit enorm a fost alimentația. Primul medic, la care am mers de când cățelul avea doar două luni, se mulțumea să facă un vaccin și să întrebe de deparazitare. Nu a deschis niciodată o discuție despre hrana pentru câine.

câine mănâncă șervețel
La două luni, își lua singur suplimentul de șervețele 🙂
La primul Crăciun, l-a mâncat pe ajutorul Moșului

Iar noi, ca părinți ai unui câine venit fără instrucțiuni de utilizare, îi scăpam multe prostii prin bol. Asta pe lângă hrana uscată pe care o primea. Așa credeam noi că e bine, să îl răsfățăm. Brânză, cașcaval, carne de tot felul, ficăței… ia și dă-i, nu vezi că-i plac? Ce-i pot face rău? Plus bobițe, să nu uităm de ele! Bobițe pe care și le-a ales singur. Noi i-am cumpărat mai multe tipuri de hrană, de la mai multe branduri, l-am poftit la degustare și el a ales. Culmea e că alegerea lui a fost bună, după cum veți afla mai târziu.

Misiune imposibilă

Uite așa, după vreo doi ani, ne-am trezit într-o zi că Mr. Piki nu mai dorea să urce scările. Ne-am panicat și am dat fuga la medic. Norocul nostru a fost că medicul lui de până atunci era în concediu și am ajuns la un alt cabinet. Prima întrebare a medicului a fost cu ce-l hrănim. Și ne-am spovedit. Ne-am luat o morală zdravănă și ne-a spus că singurul lucru bun din alimentația lui era hrana uscată Royal Canin (cea aleasă de el). La început fusese pe Mini Starter, apoi trecuse la Mini Adult, ambele alese de el. I-am făcut analize. Concluzia – probleme cu ficatul.

Pentru o bună bucată de vreme am trecut la Royal Hepatic, la recomandarea medicului. Și am început să avem certuri lătrate prin casă, ca ripostă la dispariția cărniței, a ficățeilor, cașcavalului și a recompenselor hiper-proteice pentru câini. Evident că mi-era milă de el, că îl privam de lucrurile care îi plăceau, dar am înțeles la timp că de mine depinde cât va trăi Piki și cum. Și eu îmi doresc să trăiască mult sacul ăsta de purici care mi-a intrat grav la suflet.

Rezultatul trecerii la o alimentație corectă s-a văzut rapid la analize, dar și în aspectul blănii lui Piki și a stării lui generale. Părul nu mai cădea la fel de tare, blana a devenit mult mai lucioasă, el nu mai dormea la fel de mult. Nu vă imaginați că s-a transformat în titirez, că s-a născut puturos, dar totuși…

De-a lungul timpului, am mai jonglat cu alte câteva sortimente de la Royal Canin, în funcție de recomandările medicului. Când am avut niște erupții pe piele, am trecut pe Dermaconfort pentru câteva luni. Când au apărut probleme cu digestia, am făcut cunoștință cu Digestive Care. Când acul cântarului a trecut de 11 kg, Light Weight Care ne-a sărit în ajutor. Din octombrie anul trecut, am făcut cunoștință cu Royal Canin Medium Adult 7+, recomandat câinilor de talie medie, cu vârsta de peste 7 ani.

royal-canin-medium-7

Găsiți prețuri bune la toată gama de produse Royal Canin pe siteul pentruanimale.ro.

Nu spun că nu ne-am vindecat complet de extra-răsfățuri din farfuriile părinților, dar alegem cu mai multă grijă, oferim cantitate mică și mult mai rar. Linsul paharelor de iaurt încă este permis. La fel și morcovii.

Câteodată, primește și câte un os presat, ca să mai scape de tartru!

Din experiența noastră, noi vă recomandăm să alegeți hrana pentru câine cu ajutorul medicului veterinar care se ocupă de el. El îi știe istoricul, starea de sănătate, vârsta, îi cunoaște nevoile speciale, știe care branduri sunt mai bune, mai sănătoase, și care nu. Dacă decideți să alegeți hrana fără a vă consulta cu medicul, măcar țineți cont de câteva lucruri importante:

  • talia câinelui – brandurile sigure au ingredientele dozate diferit și alți aditivi nutriționali adăugați în funcție de mărimea câinelui (talie mică, medie sau mare) căruia îi este dedicat un produs.
  • greutatea câinelui – dacă are o greutate normală pentru rasa lui sau nu.
  • de cât de activ este – un tip de hrană se oferă unui câine care aleargă toată ziua, altul unuia care doarme pe el cât cuprinde și abia își saltă fundul de jos.
  • vârsta câinelui – nevoile sunt diferite în diferite etape ale vieții. Juniorul, adultul, seniorul – au nevoi diferite.
  • de probleme medicale cunoscute – pentru un câine care are probleme hepatice, evident că este nevoie de o hrană cu un procent mai scăzut de grăsimi și proteine. Pentru unul cu probleme osoase și articulate, din nou nevoile sunt diferite.
  • mediul de viață – un câine care trăiește la curte, are nevoie de mai multe proteine și grăsimi, mai ales iarna, spre deosebire de unul care își face veacul în casă. La fel cum un câine din climatul țării noastre are nevoie de cu totul altă hrană decât un câine din ținuturile nordice, mult mai friguroase.
  • sterilizarea – după sterilizare, meniul câinilor trebuie schimbat. Medicul vă poate explica mai bine de ce.

Un alt lucru care contează mult este să cumpărați hrană ambalată și sigilată și să vă asigurați că o păstrați conform instrucțiunilor de pe pachet. Nu recomand achiziționarea hranei la kilogram din petshop-urile de cartier pentru că nu prea știm de când a fost deschis un sac și de multe ori hrana este ținută la lumină și în căldură și asta nu e de bine.

Hrana pentru câine nu se alege după reclamele de la TV. Hrana câinelui nu se schimbă de la lună la lună, în funcție de oferta din magazinul cu hrană pentru animale.

Vezi aici promoțiile săptămânii!

Hrana se dozează conform indicațiilor de pe ambalaj, nu se dă după cum ne taie capul. Noi am învățat lucrurile acestea în timp, dar voi puteți învăța din greșelile noastre.

Royal Canin a fost prima lui alegere. Royal Canin a fost și recomandarea medicului în care avem cea mai mare încredere, mai ales după ce ne-a scăpat câinele de paralizia de tren posterior cauzată de babesioză. Nouă ne-a plăcut Royal Canin pentru că nu este un brand chiar foarte scump și pentru că ne vedem câinele fericit datorită lui.

Nu sunt medic veterinar. Nu sunt nici măcar crescător de câini cu experiență. Sunt doar fericita posesoare a unei jucării cu cheiță pe nume Piki. Am avut timp – 8 ani – să învăț anumite lucruri, să fac alegeri mai bune pentru cea mai sinceră și mai iubitoare ființă din viața mea. Vă rog să luați neapărat în calcul criteriile de alegere a hranei despre care am vorbit astăzi. Vă rog și să nu uitați de deparazitarea externă pentru că babesioza nu este o glumă. Vă rog să nu uitați nici de vaccinul anul. Pentru că iubirea înseamnă responsabilitate.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Cristina
    • 03/06/2019
    Răspunde

    Omg, dacă-i spun toate astea bunică-mii, leșină. Îți dai seama că la țară nu le dau niciun fel de mâncare specială, ce mănâncă ei, mănâncă și câinii. Nici de deparazitare ori alte d-astea nu știu. Nici măcar doctor nu au câinii. Viața la țară 🙂

    1. Răspunde

      Daca ei consuma ce au in curte, s-ar putea sa fie mai bine hranit cainele de tzara decat cel de oras. La bunici primeau oase proaspete periodic, si resturi de la masa serile (mamaliga). Ziua mai cotrobaiau prin natura si veneau murdari de oua pe la gura, si sigur unu se „destrabala” cu iepuri de camp.

      Se pare ca nici cainilor nu le face bine excesul de gluten. (la caii de langa noi, au pus hartie clar sa nu le dam paine, asa ca le duc frunze de morcovi)

        • Cristina
        • 03/06/2019
        Răspunde

        Habar n-am, ziceam numai că dacă mamaie ar auzi de doctori și mâncare specială s-ar închina, na, oameni de modă veche. Când aveau ai mei o pisică din aia birmaneză și îi cumpărau bobițe și chestii, bunicilor nu le venea să creadă.

        Plus cred că una e câinele de talie mică de apartament și alta e câinele de talie mare. Nu știu, n-am studii în domenii și nici n-am citit multe și nici n-am avut alte animale decât cele de la țară așa că nu știu ce înseamnă să ai un animal la oraș. Dar așa e, mai vin și murdari de ouă pe la bot și-i mai prinde bunică-mea când ies de la găini. Bunicii mei nu leagă câinii, au curte de 5000 mp și mereu au câte 6 câini, îi lasă să-și facă de cap. Tataie cred că ar renunța la nevastă și-ar dormi cu patrupedul dacă ar putea :))

          • Cristina Dragomir
          • 04/06/2019
          Răspunde

          Stiu si eu ce ziceti voi ca si eu am copilarit la tara. Cainii de acolo cred ca traiesc pe alte reguli si sunt mai rezistenti din toate punctele de vedere.

        • Cristina Dragomir
        • 04/06/2019
        Răspunde

        Oasele de pui de tara sunt excluse, din spusele ambilor medici prin mainile carora am trecut. Este risc mare de perforare a intestinelor. In rest, partial sunt de acord ca un rest de ciorba cu putina paine sau mamaliga merge la cainii de la tara. Dar nu vorbim de caini de rasa, in special din rasele mici, mega sensibile.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Eu am scris si despre care este viata cainilor la tara. Daca primesc oase sau exlusiv paine nu inseamna ca sunt sanatosi. Inseamna doar ca acolo mor cu zile, fara sa ii bage cineva in seama. Acolo nu sunt animale de companie, sunt masini de latrat si atat.

    • Nicolae Claudia
    • 03/06/2019
    Răspunde

    Catelul mamei mele a murit de curand, chiar in cabinetul veterinarului si asta din cauza alimentatiei. Ai mei aveau un caine de talie mica si trebuia sa manance doar boabe, dar la tara, cainele mananca de toate si din pacate ficatul nu a mai rezistat 🙁

      • Valeria Chertes
      • 03/06/2019
      Răspunde

      Adorabil este cățelul tău.Noi deocamdată mai avem doar papagal de când a murit câinele nostru ( Ciobanesc german) a făcut epidepsie și nu a mai rezistat la o criza deși era în tratament.

        • Cristina Dragomir
        • 04/06/2019
        Răspunde

        Imi pare rau. Am pierdut si noi doi caini pe vremea cand eu eram prin liceu si imi amintesc cat de greu este… Nici nu vreau sa ma gandesc cand se va intampla cu piki.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      cei de talie mica oricum sunt mai sensibili.

  1. Babesioza, asa cum am banuit, am verificat, are de a face cu pacatoasele de capuse care sunt periculoase pentru oricine si orice vietate. Mi s-a zburlit pielea pe mine…
    Hrana, medici, trebuie sa ii cautam pana gasim pe cei potriviti, unii oameni sunt pur si simplu agenti de vanzari.
    Tare simpatic Piki al tau, l-am urmarit cum rontaie morcov! :))

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Multumim de compliment. Este perfect adevarat ca si medicii sunt fel si fel si unii traiesc pentru a face comisioane sau eu mai stiu ce. Noi am avut noroc cu o doctorita care este OM.

  2. Răspunde

    Cainelui nu i se potriveste aceeasi alimentatie ca omului, el vine din animal salbatec ce manca mult crud si carne.
    Problema e ca si o parte din granulele pt caini contin multa faina si nu e ok pt.
    In jurul meu cunosc,incet, oameni ce au inceput sa isi hraneasca animalele in sistem Barf, personalizat (le dau carne cruda si legume, in anumite proportii, dupa tip animal si varsta si probleme medicale si mod de viata). Suntem unici. Inclusiv iubitii nostri copii patrupezi.

    (un ultimii ani veterinarii se plang de o explozie de probleme renale, diabet, ambele cauzate de alimentatia incorecta. Vecina mi-a zis cu tristete ca a ajuns sa eutanasieze cainele….suferea rau si cele cateva tratamente nu au functionat)

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Eu, din ce am mai citit, carnea cruda chiar nu e ok la ei pentru ca nu mai e carnea aia de acum 30 de ani si e plina de bacterii care nici lor nu le fac bine. Acum, stii cum e, ca mereu sunt pareri si pareri. Eu am mers pe mana doamnei doctor pentru ca am incredere intr-o femeie care a stat noptile cautand solutii si mi-a salvat in finalul catelul cu niste injectii pentru uz uman pentru a nu-i distruge ficatul cu rinichii de dexa pe care toti o folosesc.

        • o femeie
        • 04/06/2019
        Răspunde

        paradoxal, ca bacteriile astea au rolul lor. Dar e drept, in viata salbatica multi caini mananca aprox. proaspat (vaneaza) iar la tzara carne si oase primesc fix cand e sacrificat un animal. Asa ca daca nu e buna carnea si oasele din comert pt caine, atunci sigur nu e nici pt om.

        Si eu cunosc un veterinar ce a zis NU la dexa la animale, Alexandra, dat argumentele minunate.

          • Cristina Dragomir
          • 04/06/2019
          Răspunde

          Ai dreptate cu asta cu diferenta dintre mancarea taranului si cea a oraseanului. Binem, salamurile si alte porcarii au ajuns si pe acolo, dar le consuma mai rar oamenii, ca nu o duc bine, ca noi.

    • Anghelina Irina
    • 03/06/2019
    Răspunde

    Și noi avem doi catei care mănâncă mâncare speciala, catelusa am avut-o și internată și am cheltuit o gramada de bani, dar deh,așa e când ai cățel

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Nu vreau sa spun suma pe care am papat-o cand a avut babesioza. Si mai mult pe analize si diagnostice gresite pe la clinici vestite decat pe tratament.

  3. e jale cu ei! zau! si cine zice ca a avea un caine e usor, inseamna ca nu are niciun strop de responsabilitate in el! chiar ieri i-am dat lui aki pastile contra intepaturilor de tantari. pe 28 avem deparazitarea externa. luna viitoare cea interna. la capitolul mancare, recunosc, l-am tinut o perioada prost, pe bobite cu lapte. acum s-a terminat cu laptele, am mai scurtat-o si cu recompensele gen cascaval, sunculita presata, etc, dar ca si boabe le-a acceptat pe unele de le Dein besten de la Dm. nu e fan royal canin… ce sa ii fac?

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Trebuie tinut cont si de gusturile lui. La deparazitare si noua ne-a dat acum ceva mai bun care il protejeaza si de chestiile transmisibile prin piscatura de tantar.

    • Lamiita Petre
    • 04/06/2019
    Răspunde

    E adorabil. Nu am caine dar prietena lui fi-meu are o pekineza si cand venea pe la mine sau mergeam eu pe la ei, imi facea mare placere sa ma joc cu ea. Stiu insa, ca sunt si responsabilitati. La fel si ei, aveau grija ce ii dadeau sa manance. Si ce frica ii era de tunete saraca, nu se dezlipea de tine.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      cu tunetele este la fel si al meu. Nu mai stie pe unde sa se bage.

  4. Răspunde

    Foarte dragalas catelul tau 🙂 Sa va bucurati de el. Nu ma surprinde recomandarea ta de azi. Incep sa aud din ce in ce mai des de faptul ca alimentatia conteaza si pentru animalute. Chiar si la pisici poate face diferenta.

      • Cristina Dragomir
      • 07/06/2019
      Răspunde

      Sunt mai sensibile de cat am crede animalutele noastre.

    • mihaelanistor
    • 09/06/2019
    Răspunde

    Catelul meu mananca ce ramane de la noi, plus bobite potrivite varstei si conserve speciale pentru animale. E un catel tare fericit si rasfatat.

      • Cristina Dragomir
      • 11/06/2019
      Răspunde

      Numai sa nu ii dai oase de pui!

    • Carla Stanescu
    • 07/11/2021
    Răspunde

    Nu pot sa cred ca oamenii inca mai „otravesc” cainii cu boabe. Este cea mai nesanatoasa hrana pentru ei, ca sa nu mai spun de Royal Canin. Am absolvit cele mai avansate cursuri acreditate international, toate despre nutritie canina, nu exista nici o hrama uscata care sa fie ok pt ei. Cainele trebuie sa manance crud, o combinatie de peste, carne, oase permise, oua , organe si vegetale( vegetale fara amidon ), fara carbohidrati

      • Cristina Dragomir
      • 08/11/2021
      Răspunde

      Buna, eu nu te pot contrazice, ca nu am studii. Doar am incredere in medic si pot spune ca analizele cainelui meu arata bine. In schimb, pot sa iti spun ca nu mananca doar boabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares