De la pasiune la business. 5 sfaturi utile înainte de a porni la drum

succes in afaceri

Locul de muncă reprezintă un factor de stres pentru cei mai mulți dintre noi. Contează foarte mult mediul, colegii, șefii, banii, dar la fel de important este să faci ceea ce-ți place. De ce să alegi să stai legat de un birou, îngropat în hârtii, când tu prefer să lucrezi cu oamenii? Job-ul perfect există. Trebuie doar să ai răbdare să-l cauți. Atunci când faci ceea ce-ți place, ai doar de câștigat. Lucrurile ies mai bine, tu te simți mai bine, ești mai puțin stresat. Cu atât mai mult atunci când ai curajul să-ți deschizi propria afacere în domeniu. Sigur că drumul de la pasiune la business nu e ușor. Dar după ce l-ai parcurs, satisfacțiile sunt imense. Te bate gândul să transformi în afacere una din pasiunile tale? Am câteva sfaturi pentru tine.

Nu confunda hobby-urile cu pasiunile

Hobby-ul este activitatea pe care o practici, din când în când, cu scopul de a te relaxa. Să zicem că ai ca hobby pictura, fotografia sau gătitul de weekend. De ce nu sunt ele pasiuni? Pentru că nu investești timp și muncă în ele zi de zi. Pentru că nu tinzi să devii un profesionist, să faci prăjituri demne de Masterchef, poze de nuntă pe bani mulți sau tablouri care să lase criticii de artă cu gura căscată. Una e să faci tu un tort când ai chef, alta să devii cofetar, să ai un teanc de responsabilități și un program strict de lucru.

Învață pentru a te perfecționa

Drumul de la pasiune la business trebuie să fie neapărat asfaltat cu niște diplome și niște cursuri de perfecționare. Sigur că poți porni la drum și fără ele, rugând prietenii să te recomande în stânga și în dreapta în ideea că faci cele mai bune macarons, cele mai faine felicitări sau cele mai frumoase rochii, dar te vei bucura de mai multe voturi de încredere dacă ești calificat și ai experiență.

O soluție bună ar fi să te angajezi undeva ca ajutor în domeniul în care vrei să te perfecționezi. De exemplu, dacă vrei să fii cofetar, te angajezi ajutor de cofetar la un laborator. Uite aici cât poți câștiga lunar făcând ceea ce-ți place și furând meserie!

Fii pregătit să muncești mult

Mulți dintre cei care decid să lucreze pe cont propriu cred că e ușor să faci asta. Nimic mai greșit. Tu va trebui să fii și angajat și șef, să coci prăjituri, să coși, să te ocupi de curățenie, materie primă, vânzarea produselor, etc. Să nu mai vorbim de perioadele aglomerate, ale sărbătorilor, când un cofetar, sau un creator de produse handmade (ca să dau doar două exemple) vor avea un număr uriaș de comenzi de onorat.

Nu te aștepta să vină banii grămadă din prima

Îmi fac afacerea mea, muncesc pentru mine, fac ce-mi place și o să câștig și mai mulți bani decât câștig ca acum, ca angajat. Asta își spun majoritatea celor care pornesc pe acest drum. Mulți eșuează complet. Majoritatea au mult de tras până să ajungă să scoată bani din ceea ce fac. Sunt multe lucruri în care va trebui investit. Poți totuși economisi, dar nu făcând rabat de la calitate. O idee bună ar fi să-ți implici familia la început, să nu plătești ajutoare sau să folosești rețele sociale pentru a te promova gratuit. Din acest articol vei învăța câte ceva despre asta.

Nu porni la drum fără un plan de afaceri

O altă greșeală pe care o fac mulți dintre cei care pornesc pe drumul de la pasiune la business este că nu au un plan de afaceri prestabilit și bine pus la punct. Este total greșit să te apuci de investit în CEVA fără a ști cui se adresează acel CEVA, cât te va costa cu totul, ce șanse de reușită ai (analizând concurența), cât va dura până vei ieși pe plus și cât de mult se poate câștiga în domeniu.

Te-ai prins că te așteaptă un drum greu, bănuiesc. Greu, dar nu imposibil de parcurs. Totul depinde de cât de pasionat ești de ceea ce vrei să faci, cât de bine pregătit, cât de inedit este proiectul tău, cât de mult ești dispus să muncești și cât de bine te promovezi. Ești pregătit pentru acest pas?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. si eu zic ca multi confunda pasiunea cu un hobby. adevarat, una e sa iti placa sa faci ceva cand si cand, si cu totul altceva e sa faci lucrul ala non stop!

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      ma bucur ca suntem de acord.

    • Valeria Chertes
    • 13/05/2019
    Răspunde

    Cel mai bun lucru este când muncești pentru tine.

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      Dar ai nevoie si de bani si de curaj.

    • Anghelina Irina
    • 13/05/2019
    Răspunde

    Atunci cand muncesti pentru tine ai un motiv in plus sa tragi tare

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      si asta este adevarat.

  2. O idee bună de business poate rezulta dintr-un hobby pentru că atunci când prestezi o muncă plăcută, se pot naște idei profitabile. Și nu simți că muncești 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      eu tot la parerea mea raman ca, nu mai e hobby din acel moment. POate doar daca muncesti ceva gen 3 ore la 3 zile…

    • Nicolae Claudia
    • 14/05/2019
    Răspunde

    M-am gandit de foarte multe ori la o afacere proprie..m-am si documentat putin, dar pana la acest pas, trebuie sa mai studiez putin piata 😊

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      la finante te pricepi, asa ca nu imi fac griji pentru tine.

  3. Răspunde

    mie mi se pare extraordinar sa transform hobby in venit. Si am facut-o – nu e venitul principal dar imi aduce ceva profit. Trebuia sa incerc, imi statea in cap ideea si o tot gandeam si rasgandeam si visam, otherthinkingul nu mi-e bun. Acum pot zice ca bine ca am incercat, altfel as fi visat in continuare, dar nu e cum era in mintea mea – banii din handmade ies putini si greu, dar imi place.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Eu nu pot decat sa te admir ca faci totusi bani din ceva migalos. Eu stau foarte prost cu rabdarea.

  4. Răspunde

    Da, clar, planul de afaceri este esential. Nu poti incepe o afacere daca nu ai si un plan. E ceva logic si de bun simt. Altfel ramai doar la stadiul de hobby 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      fara plan e ca si cum ai pleca la vanatoare fara pusca.

  5. Răspunde

    despre transformare hobby in business am scris si din alt punct de vedere, aici http://iubescorasulmeu.ro/2019/03/18/capcana-moderna-sa-transform-un-hobby-in-profesie-sau-nu -e un drum pe care e important sa il gandim bine si rational, cu plan atent inainte.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Multumim pentru punctul de vedere.

  6. Fara bani de trai pt cek putin 6 luni, nu prea poti sa iti deschizi afacerea. E mare bataie de cap si cu gasirea si pastrarea clientilor.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      mai ales cu pastrarea, as zice.

    • mihaelanistor
    • 16/05/2019
    Răspunde

    Accepta sfaturile celor care au trecut prin diverse experiente in joburi, poti avea multe de invatat.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Bine punctat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares