Covrigul de dimineață, snacks-urile din pauza prânz, gogoașa devorată în drum spre casă, pizza comandă vineri seara, prăjiturile savurate în weekend – le numim plăceri vinovate. Le consumăm frecvent deși știm că nu sunt tocmai sănătoase. E atât de comod să te oprești la cofetărie/patiserie/buticul din colț și să ți le cumperi! De ce ai fi dispus să pierzi timp în bucătărie gătindu-le tu? Poate pentru că devin mai puțin nocive când sunt preparate în casă? Da, vor avea în continuare un aport caloric mare, dar ai control total asupra ingredientelor și a modului de gătire. Plus că faci economie. Uite un top 3 produse preferate pe care eu am ales să mi le prepar acasă în loc să le cumpăr din comerț!
Bruschetele
Știți feliuțele alea de pâine, tăiate dintr-o baghetă, condimentate cu diverse arome, prăjite și ambalate în punguțe arătoase? Îmi plac la nebunie, dar le evit din două motive. Primul, ingredientele. Arome, arome, arome. Ce fel de arome? Cât de naturale sunt? Al doilea motiv, prețul. 3-4 lei câteva feliuțe de pâine? Unde mai pui că uneori le cumpăram și pe jumătate sfărâmate în punguța în care nu ai cum să vezi ce este înainte de a o desface. De ce să nu mi le fac eu acasă?
Tai două felii de pâine, le pun în prăjitor, se rumenesc frumos, pun pe ele puțină sare sau le ung cu puțin usturoi sau pastă de ceapă sau ketchup făcut în casă și gata. Poți adăuga ulei de măsline sau unt și/sau condimentele preferate. Da, e adevărat că vorbeam eu aici despre pericolele din pâinea prăjită, dar când folosești un prăjitor de pâine de tipul celor de pe beko.ro, cu 7 niveluri de prăjire uniformă, e ușor să prăjești pâinea atât cât trebuie, fără margini arse sau culoare pământie.
Gogoșile
Un deliciu! Știu că pe cât de pufoase, arătoase și delicioase sunt, pe atât de rar ar trebui consumate. Nu doar că aluatul este o bombă calorică, prin combinația de făină, lapte, unt, ouă, zahăr, dar mai sunt și prăjite în ulei Ei bine, de ulei putem scăpa dacă apelăm la varianta gogoșilor coapte în cuptor. Cum se fac? Găsești rețeta pe pagina cu rețete de gogoși pufoase. Și sunt și mai simplu de făcut, din punctul meu de vedere. La gogoșile prăjite în baie de ulei, eu fac aragazul varză. Nu mă întrebați cum!
Chiar și prăjite, gogoșile făcute în casă sunt de preferat celor de la gogoșerie. Nu sunt prăjite în același ulei ars zile întregi, nu sunt pline de prafuri (praf de ou, lapte praf, agenți de creștere și coloranți). Și cu siguranță nu vor fi la fel de îmbibate în ulei dacă, după ce le prăjești, le scoți un șervețel absorbant, lucru care în comerț nu se practică.
Pizza
Recunosc că am zile în care lenea domnește. Atunci aș prefera să pun mâna pe telefon și să comand o pizza acasă. Dar foarte rar am făcut asta în ultimii ani.
În primul rând că pizza de la pizzerie mi se pare foarte scumpă pentru ce oferă. De banii pe care îi dau pe o pizza de la ei, eu îmi cumpăr ingrediente pentru 4-5 pizza homemade. În al doilea rând, gustul pizzei cumpărate nu m-a dat niciodată pe spate. De ce să dau eu banii pe ceva uns cu puțin bulion și pe care s-au aruncat maxim 5 felii de salam și 3 firicele de cașcaval, care are gust mai mult de pâine, pâine care uneori vine arsă sau necoaptă? Și, nu în ultimul rând, vorbim despre același control asupra calității și prospețimii ingredientelor. Știu exact ce șuncă pun și cât de veche e. Mă simt deja expertă în pizza.
Recent am încercat chiar și o rețetă de merdenele. Credeam că se face greu aluatul, dar nu a fost deloc așa. Rezultatul? Merdenele mult mai puțin uleioase și cu brânză care știu sigur că e brânză.
Dincolo de costuri, calitatea ingredientelor sau numărul redus de calorii, astfel de produse preparate în casă te feresc și de un aport prea mare de sare. Sarea ucide la propriu și este folosită în exces în tot ce înseamnă alimente procesate, nu doar în preparate și semi-preparate. Cu riscul de a pierde MINUTE în bucătărie pentru a prepara gogoși sau pizza, eu zic să o faceți. Veți câștiga ANI de viață.
Si eu prefer sa le fac în casă, pizza, dulciuri de tot felul, chiar și pâine , chiar dacă nu o fac zilnic
Paine mai fac si eu, dar rar.
As manca gogoși acum, ca tot ai adus vorba. Nu stiu sa fac dar poate incerc maine o rețetă.
Sper ca nu le-ai mancat fara noi!
Ai dreptate în ceea ce priveste reducerea cantitatii de E-uri sau a gramajului la zahar si sare, dar oricum o dam, produsele fainoase tot „rele” raman! Si eu fac pizza acasa .. dar tot bomba calorica iese! 😆
la numarul de calorii nu faci economie prea mare,e adevarat.
Nu am mancat niciodata bruschete – am facut candva, dar nu am mancat. Pizza si briose fac si manac. Ii plac mayei si tocmai de aia aleg sa le fac in casa. Stiam ca sunt mult mai sanatoase decat cele din comert.
Bruschetele imi plac la nebunie, de-abia astept sa imi pun coronitele si sa pot rontai putin la ele.
Tot ce este preparat in casa este cel mai bun.
Sigur este mai sanatos.
Ce poftă mi s-a făcut! Partea bună cu gătitul în casă e că poți să te apuci de gogoși la orice oră. Sau asta e partea rea? Mai în glumă, mai în serios, chiar ai dreptate. Tu știi ce ingrediente folosești și în ce condiții gătești.
Eu mereu am dreptate. Glumesc, desigur.
Eu recunosc ca prefer sa comand pizza fiindca mi-e prea lene sa o fac, dar am norocul sa nu ma gandesc la calorii si alte lucruri de genul. Insa le admir pe cele care au talent si rabdare in bucatarie.
Hmmm, nu e vorba numai de calorii, zuzo!
Cand eram mai tanara faceam pizza in casa, dar acum nu prea. Trebuie sa recunosc ca mananc destul de rar pizza, asta pt ca stiu ca nu e prea sanatoasa cumparata. Gogosi si bruschete nu mananc deloc din comert. Gogosi fac acasa..
Cand erai mai tanara? M-ai terminat cu replica asta.
Sunt total de acord cu tine! Deși cu pizza o mai dau în bara și mai comand… Dar la gogoși.. Nici nu mananc. Bruschete nici atat. Lasagna mai fac în casa… Si am început și gofre. Ah, și mi-am adus aminte de plăcinte… As face niște din alea turcesti
Lasagna in casa facem si noi. Nu are nicio treaba cu aia preparata pe care o iei de prin LIDL sau Mega si doar o pui la cuptor.
in privinta mancarurilor, orice facut in casa e mai ok decat cumparat, fie prin ingrediente de calitate (proaspete, bio), fie fara chimicosii stabilizanti si coloranti etc, dar mai ales ca e proaspat facut – nicio cofetarie nu ne face desert fix pt noi fix inainte de a manca.
Semnat: o alergica.
Problema mea e ca mananc fara frana ca doar e sanatoasaa :)))))))))) – dar cand stiu ca e vorba de o prajitura chimicoasa atunci iau o linguritza si gata, mi-am facut pofta, dar la ce e acasa si pun ce vreau…valeu. (mai nou am o perioada grea asa ca dupa ce se culca fata…eu dau iama in …ssst)
Altfel, ca o alergica ce sunt, iti zic ca nu e o problema linguritza aia de desert, o data pe sapt. Nu patzim mare branza daca mai calcam o data pe sapt. stramb ci la obiceiurile de zi cu zi.
Da, eu nu zic ca nu e ca tine, dar acolo unde suntem mai multi membrii intr-o familie, cum suntem noi 9 in aceeasi curte, sa dai 2 lei pe cate o gogoasa mica ajungi departe. Mai bine pui mana si faci.
Incerc sa fac in casa cat de multe pot, dar uneori vreau doar rasfat si apelez la magazine/restaurante, dar doar la cele de incredere.
Din pacate, cele de incredere costa si romanii vor si ieftin si bun.
Incerc sa fac in casa atunci cand am timp dar nu ies atat de bune ca la patiserie,oricum gogosi doar cele facute in casa ,briose nu mananc ,pitzza cumpar dar nu atat de des.
stii de ce ni se par mai bune alea de la patiserie? Pentru ca ni s-au schimbat gusturile si pe acelea le percepem ca fiind cele normale.
Rontaielile si covrigii ma omoara. Mananc tot felul de prostii mai nou si, culmea, este ca stiu ca nu este bine. Poate ma calmez si eu …
Crezi ca eu nu sunt constienta ca fac bine ce fac? Ne lipseste motivatia.