Studenția este o perioadă frumoasă, din multe puncte de vedere, dar și grea. Nevoile sunt multe și banii puțini, în cele mai multe cazuri. Acestea sunt principalele motive pentru care probabil și tu îți cauți un job part-time. Plus că ești deja conștient că ai nevoie de ceva experiență de trecut în CV la finalul facultății, când vei aplica pentru job-ul full time la care visezi.
Până acolo, mai e ceva timp. Important este să găsești acum un job cu jumătate de normă care să-ți permită să mergi și la cursuri și să și înveți, dar să îți ofere și bani de chirie, cărți și puțină distracție. Greu, nu? Ai tot aplicat pentru diverse posturi și nu s-a lipit nimic? Uite unde s-ar putea să greșești!
Țintești prea sus
Prea sus înseamnă joburi cu salariu mare, dar la care ai nevoie de mai multă experiență sau pregătire decât poți oferi tu. Nu te arunca direct spre posturi de asistent manager, chiar dacă te-ar încânta un salariu de 500 de euro! Prea puțini angajatori vor oferi un astfel de post unui candidat entry-level. Mizează, pentru început, pe joburi care cer mai puțină pregătire și experiență – operator call-center, operator introducere date, etc.
Partea bună la un job de introducere date este că se lucrează și de noapte și asta îți poate aduce un spor de salariu. Este vorba de un procent de 25% care se acordă dacă sunt întrunite anumit condiții despre care poți citi mai multe în noul cod al muncii.
Îți umpli CV-ul de clișee
A doua greșeală pe care mulți o fac, indiferent că sunt în căutare de un job part-time sau full-time, este să ia un CV de acum 3 ani, cu copy-paste, și să editeze anumite date. Poate clișee precum spirit antreprenorial, orientat spre rezolvarea problemelor, spirit de echipă sau abilități de comunicare funcționau atunci. Acum angajatorii fug de ele. Un CV trebuie să fie cât mai scurt și să prezinte clar abilitățile, pregătirea și experiența, fără cuvinte care dau bine și nu spun nimic.
Uiți de scrisoarea de intenție
E clar că nu ești singurul student care aplică pentru acel job part-time pe care l-ai ochit. Ca tine mai sunt zeci sau sute de candidați. Și CV-urile voastre sunt cam la fel. Toți fără experiență, toți studenți. Ce te poate diferenția pe tine de restul și scoate mai în față? O scrisoare de intenție.
Scrisoarea de intenție care însoțește un CV este foarte importantă. În ea nu vei trece aceleași informații ca în CV-ul care este standard și poate cuprinde și informații irelevante pentru postul vizat. Scrisoarea de intenție va prezenta doar acele calități care fac din tine candidatul ideal pentru jobul pentru care ai aplicat. O scrisoare de intenție reușită îți va scoate în față CV-ul și îți va crește șansele de a fi chemat la un interviu. Inspiră-te din acest model scrisoare de intenție!
Evită aceste trei greșeli și vei fi cu trei pași mai aproape de primul tău job sau măcar de primele tale interviuri. Despre cum trebuie să te prezinți la acestea și care sunt principalele întrebări pentru care ar trebui să fii pregătit vom vorbi într-un articol viitor. Până atunci, atenție la CV, vezi la ce joburi aplici și nu uita de scrisoarea de intenție!
Sfaturi foarte bune,mulțumim.
Cu drag.
Mulțumim! Sper ca și studentii vor citi acest articol
Si nu doar ca il vor citi, ci vor si tine minte ce au citit!
daaa bine punctat la treaba cu tinteste prea sus…toti se viseaza sefi in ziua de azi ..si ei dabea sunt iesiti din scoala…plus ca pe de alta parte de cere si multa exp4ienta cam peste tot…greu ….
Si s-a umplut lumea de licentiati care nu stiu sa faca nimic.
Fiecare trebuie sa fie constient de nivelul lui. Un CV bine facut, o scrisoare de intentie scrisa corect si o prezenta amiabila pot aduce puncte in plus, si putina rabdare!
Pana la prezenta e cale lunga, desi pare simplu sa aplici si sa astepti sa sune telefonul.
Asta mi-a amintit de anul 2008 atunci cand imi cautam un job si habar nu aveam cum se completeaza un CV. Dar am avut noroc. Acum insa, as tine cont de toate lucrurile pe care le-ai mentionat. Si sa nu uitam de postarile pe facebook care ne pot ajuta sau ne pot ruina sansele la un job bun fiindca angajatorii se uita acum la profilul de pe retelele sociale.
Asta e simplu de facut privat si la noi cred ca inca nu e asa periculos.
of, Doamne…ce amintiri! stiu ca am completat o multime de CV-uri in facultate. desi la noi era complicat, ca aveai nevoie de prezenta la cursuri, la laboratoare si seminarii, nu prea-ti permiteai sa le pierzi, mai ales daca luai si bursa
Am avut colegi care lucrau de noapte tocmai din cauza asta. Erau zombie.
Si eu imi amintesc de vremurile de demult cand aplicam pentru joburi, trimiteam zeci de CV-uri si asteptam sa fiu sunata! Ce emotii aveam cand ma prezentam la interviuri :))) Daca as fi stiut aceste reguli atunci, altfel ar fi aratat CV-ul meu!
pe vremuri era alta treaba. Atunci cliseele alea vindeau.
Tin minte ca ma intrebau de proiectele pe care le facusem si pe care le mentionam in cv. Asa ca recomand din liceu sa caute voluntariate/ mici proiecte de facut cu colegii, sa aiba despre ce discuta la un interviu si sa iasa cu ceva in evidenta
Din pacate, putin sunt cei care isi dau seama la 17 ani cat de importante sunt actiunile de genul asta.
Chiar sunt niste sfaturi potrivite pentru studenti. In acest fel vor sti ce sa faca pentru a-si gasi de munca.
Sigur la va fi mai usor.
Mda, tinerii din ziua de azi, desi nu au experienta viseaza la joburi de conducere. Ar fi bine mai intai sa se gandeasca si la cata experienta au atunci cand vizeaza posturi cheie.
eu nu zic ca nu ne dorim toti mai multi bani, dar director din prima nu se poate.
Nu stiu ce-a fost in capul meu de nu am muncti si eu pe perioada facultatii. Ar fi trebuit sa fac si eu ceva in acest sens, dar am avut alte preocupari 🙂
Nici eu nu am muncit. Doar practica si putin voluntariat. Dar nici pretentii nu am avut dupa.