Duminică. Zi de relaxare la un serial sau cu o carte, pentru mulți dintre noi. Poate chiar la cinema sau în parc. Uneori, aceste activități trebuie încununate și cu ceva de ronțăit. Printre preferatele românilor, se numără semințele și popcornul. Floricelele de porumb, cum ziceam noi. Dar, ma scuzați, floricele erau alea făcute la tuci, astea la microunde nu se cade să fie numite la fel. Trecem peste americanismele care parcă ne dau senzația că trăim la un alt nivel, și nu cu salariul de România, și vă întreb dacă v-ați gândit vreodată cât de nesănătos este popcornul la microunde.
Nu e deloc sănătos și asta chiar fără a face referire la efectele negative ale gătitului la microunde, despre care unii spun ceva, iar alții altceva, deci nu e sigur nimic.
În primul rând, porumbul de floricele pe care-l aruncam noi în tuci era același porumb cultivat de sute de ani. Porumbul din pungile pentru microunde se pare că este modificat genetic. Probabil că ați observat și voi că gustul și textura nu sunt aceleași și cel la microunde nu are atât de multe reziduuri din acelea sub formă de cojițe tari. Știți voi, alea de ne rămâneau pe vremuri lipite de cerul gurii!
A doua problemă o reprezintă aromele artificiale. Sunt diverse sortimente de popcorn – cu unt, cu brânză sau caramel – și toate aromele astea sunt artificiale, adică niște chimicale care ne fac rău. Unele sunt chiar cancerigene. Cu atât mai mult trebuie să ne ferim de ele dacă popcornul este prezent constant în viața noastră.
Nu sunt de ignorat nici conservanții folosiți în aceste produse. Amestecul respectiv de porumb și uleiuri ar putea râncezi ușor dacă nu s-ar lua anumite măsuri. Punga specială închisă etanș este una dintre ele, dar mulți producători adaugă și conservanți. În funcție de ce conservanți și ce arome s-au folosit și în ce cantitate, dar și cât de des le consumăm, floricelele acestea, atât de rapid și comod de preparat, pot duce diverse tipuri de cancer.
Un alt pericol vine din punga specială în care preparăm popcornul la microunde. Ea nu este o pungă clasică din hârtie, ci conține și plastic. Acesta se încălzește în timpul procesului de preparare și se dezintegrează contaminând produsul. La fel ca atunci când bem cafea fierbinte din pahare de plastic sau ne punem mâncarea caldă în caserole din plastic. Este cancer curat, pe termen lung, și cauzează și infertilitate. Studiile pe animale au dovedit asta.
Să mai vorbim și despre cantitatea uriașă de sare pe care producătorii au adaugă în aceste produse? Anumite branduri le fac aproape necomestibile. Și știți cât de nociv este consumul exagerat de sare.
Cu alte cuvinte, dacă vă vine pofta de popcorn, mai bine vă duceți frumos la magazin, luați o punguță de porumb, încingeți o linguriță de ulei și una de unt într-un tuci și vi le faceți singuri. Sau dacă vreți neapărat să scăpați de vase murdare și să aveți gata floricelele în 3 minute, măcar alegeți răul cel mai mic și renunțați la variantele cu arome artificiale, preferându-le pe cele simple, cu sare și ulei. Și, pentru a mai reduce puțin din potențialul cancerigen al ambalajului de plastic, măcar transferați floricelele într-un bol imediat după preparare.
Tu ce alegi – floricele la tuci sau popcorn la microunde?
Mănânc foarte rar si atunci le fac in tuci
Traiasca tuciul!
Se pare ca tot ce era inainte era mai bun .Acum orice produs este nesanatos .Puii au hormoni si antibiotice ,pestii au mercur si alte metale ,apa are de toate pentru toti pana si legumele si fructele sunt tratate si sunt nesanatoase . Oare putem manca ceva care sa fie sanatos organismului ? Nu cred
Practic, nu. Chiar si ce cultivi tu, pui seminte modificate genetic,le uzi cu apa cu nitriti, nitrati si mama lor, cresc sub un soare care radiaza..
Oh. In ultima vreme nu stiu ce m-a apucat ca am cam cumparat popcorn din asta instant ce doar il pui 3 minute la micro si e gata. Nu m-a atras, de obicei ideea, dar uite ca…mai faci si nefacute. Nici nu as putea sa spun ca ma incanta foarte tare la gust. Nu mai iau, gata.
Cel mai bun, pentru mine, ramane ala de la cinema… e fenomenal.
E mai scump ala, de-aia e mai bun. Ma indoiesc ca de ala nu are nimeni nimic rau de zis.
Noi in tuci facem mereu, si mancam destul de des. Desi sincera sa fiu, parca mai delicioase mi se par la microunde dar evit sa le fac asa tocmai pentru ca stiu cat de nesanatoase sunt.
floricelele facute ca pe vremea bunicii imi stranesc amintiri.
Lasa, fa la tuci! Ca sigur mananca si cel mic.
Eu adoooor popcornul. ❤️
Recunosc ca am mai cumparat si din acesta la microunde, insa preferatul meu ramane clar cel din tuci. Nu am incercat inca cu o lingura de unt, dar o voi face. ?
Varul meu face si cu zahar, din alea dulci, cu gust de caramel mai natural, desi nici zaharul ars nu e cea mai safe chestie.
Trebuie sa recunosc ca in urma cu 10 ani foloseam si eu cuptorul cu microunde. Am participat la o conferinta atunci …am discutat cu multi specialisti si cand m-am intors de la conferinta am dus la gunoi cuptorul cu microunde. De atunci traim linistiti si fara el 🙂 Am aflat la acea conferinta atat de multe lucruri negative despre el incat efectiv l-am aruncat fara nici un regret!
Poate ne spui mai multe intr-un articol, ca in ultima vreme informatiile se bat cap in cap. Unii zic ca e nociv, altii ca nu radiaza mai mult decat un aparat de radio. Care e adevarul?
N-ai vrut sa faci rau nici altuia, sa-l fi dat la cineva care nu are 😀 Cineva, cred ca l-a recuperat din gunoi.
După ce am citit nu știu dacă îmi voi mai cumpără.
Sau macar o vei face mai rar si vei fi mai atenta la ingrediente.
Noua ne place popcornul la microunde dar luam doar din ala cu sare si il mancam din castroane nu din punga.
Sunteti iertati!
Cred ca nu am mancat popcorn de 10 ori in viata mea. Nici nu stiu ce sortimente exista. Dar, mi-ai facut pofta 😀 In orice caz, as manca din cel cu putina sare si facut in tuci, fiindca oricum nu am cuptor cu microunde!
Tu mereu ma uimesti! Cum sa nu stii cate feluri de popcorn eu scos pe piata?
Si noua ne plac floricelele. Sotul meu le face la tuci, insa am mai luat si din acelea care se fac la microunde. Si trebuie sa recunosc ca si cu arome 🙁
Eh, sunteti iertati si voi daca fapta nu se repeta prea des.
noi nu avem microunde deci na.
Dar nici floricele nu ne facem. Am incercat, cred ca am nimerit boabe umede, ori nu am stiut cum sa fac, in final au „sarit” doar cateva floricele si ceva fum.
Mancam din astea nesanatoase cand mergem la film, de 2-3 ori pe an.
Sunt sigura ca nu ai plans foarte tare, ca nu prea cred ca esti fan.
Eu aleg ce e dulce 😀 ce e sarat nu ma prea tenteaza! Sotul mai mananca, dar destul de rar incat nu constituie o problema!
Exista si popcorn dulce, iti zic eu!
daca ma crezi, am 2 pungi de chestii din astea de anu trecut prin dulap. ca au si termen mare de valabilitate :)) dar nu ma atrage, niciodata nu am fost prea mare fana a popcornului. dar am eu alte hibe…. ai ceva dulce? o ciocolata , poate?
Si eu tot cu dulcele sunt. Mr e cu rontaiala de orice.
Drept sa zic si eu le cam evit. Dar in general nu mananc popcorn. Incerc sa evit rontaielile de genul asta. Sunt tentante cand te uiti la televizor la un film dar nu fac bine la silueta :p
si nici dintilor.
Recunosc ca iubesc floricelele cu unt la microunde doar ca am inceput sa le consum tot mai rar de-a lungul anilor. Chiar am renuntat o buna parte din timp la ele si prefer sa dau 1 leu sau aproape 2 pe o punga de floricele din care imi facde 2 ori …. portii generoase
Ma bucur sa aud ca preferi varianta e floricele mai sanatoase.