Weekendul vine cu ceva mai mult timp liber, timp pe care unii aleg să-l investească în activități sportive. Tenis, o partidă de fotbal cu băieții, o ieșire la patinoar, o plimbare pe role, sunt forme de mișcare benefice sănătății. Dar ce te faci dacă, după o astfel de activitate, te trezești brusc cu o durere de picior? Care sunt cauzele posibile și când e cazul să ajungi la medic?
Banala febră musculară
Acesta este cel mai fericit caz și cel mai des întâlnit la sportivii de weekend. Mușchii s-au învățat să stea pe scaun, la birou, și se simt suprasolicitați de o oră de alergat după minge sau pedalat. Dacă durerea apare la mai mult de 12 ore după activitatea sportivă și se simte pur și simplu ca o tensiune în mușchi, atunci cel mai probabil ai de de-a face cu febra musculară. Un supliment de vitamina C și niște dușuri reci te vor ajuta să treci mai ușor peste senzația neplăcută.
Febra musculară nu este o afecțiune. Este doar o stare, un răspuns al mușchilor la o solicitare prea mare a lor, brusc. Benefic este și masajul ușor. Nu uita să acorzi corpului câteva zile de relaxare! Febra musculară este cea care doare cam peste tot, ca s-o zicem pe românește. Ea nu se manifestă prin umflături și/sau echimoze.
Lezarea articulațiilor
Durerea de picior poate înseamna și durere articulară. Genunchiul, șoldul, glezna sunt puncte sensibile care, dacă au deja anumite probleme și sunt intens solicitate, pot ceda sau măcar trimite semnale de alarmă care să dea de gândit. Indiferent cât de tare te doare, e cazul să mergi la medic. La o durere foarte intensă, vizita se va face imediat. Dacă durerea este suportabilă, poți amâna câteva zile, dar nu anula.
Este ca în cazul dinților – când apare durerea, indiferent că ai stat în curent/făcut efort, e clar că ceva nu e în regulă și trebuie investigat. În articolul dureri de genunchi vei găsi o listă a tuturor afecțiunilor pe care le poate trăda durerea care te sâcâie. Chiar și dacă articulația este foarte puțin lezată, punând presiune în continuare pe ea, fără un diagnostic și tratament corect, ne facem rău singuri. De ce să riști operații, când există șansa de a trata ușor o afecțiune în stadiu incipient, prin gimnastică, fizioterapie sau suplimente?
Leziuni musculare
Foarte multe lucruri pot merge prost în timpul unei activități sportive, chiar și pentru profesioniști. Cu atât mai mult pentru un amator care probabil că ignoră încălzirea dinainte de meci sau o execută de mântuială. Durerile la nivelul mușchilor pot cere vizita la medic sau nu, în funcție de intensitate.
O durere suportabilă, apărută după activitate, poate trăda o întindere a unui mușchi sau tendon, caz în care trebuie să iei totuși anumite măsuri acasă, chiar dacă nu mergi la doctor. Citește articolul ruptura musculară și vezi acolo ce măsuri poți lua pentru a trece rapid peste acest episod dureros!
Dacă durerea a apărut brusc, în timp ce te mișcai, și este foarte intensă, fuga la medic! Un examen medical și o ecografie musculară vor putea stabili dacă este vorba de o leziune ușoară spre medie sau de una severă.
Reține că orice durere de picior care nu cedează sau nu scade în intensitate în 3-4 zile, ca urmare a aplicării diverselor tratamente la domiciliu, nu trebuie ignorată! Cu atât mai mult cu cât ea este la fel de puternică în stare de repaus sau este însoțită de furnicături și amorțeală. Mai bine să mergi la medic și să râzi că te-ai agitat atâta pentru o entorsă sau o întindere, decât să riști să fie altceva care să se agraveze.
Cred ca toți am avut măcar o data febra musculara
Poti face febra musculara si de la curatenia generala, daca nu esti antrenat.
Din păcate cunosc aceste dureri.
Sper sa ma intarzie putin la mine.
Iti dau perfecta dreptate acum cand scumpul meu sot a calcat aiurea de revelion si a amanat vizita la medic vreo 2 luni cand este prea tarziu. Acum ii pocneste piciorul cand calca si il aud cand umbla prin casa daca e liniste. Mai grav este ca nici la fotbal nu se poate duce pentru ca il doare piciorul. Medicul a zis ca s-a sudat rau piciorul si nu mai are ce sa-i faca
Vai, uite asa facem toti ca si eu ma recunosc. Zici ca trece si uite unde ajungi.
eu oricum am belele cu genunchii si niste sensibilitati la glezne, am avut o gramada de entorse. dar in general, din fericire, nu ma mai aleg decat rar cu febra musculara. in rest, sunt destul de ok, am trecut de categoria sportiv de weekend, eu sunt de cursa lunga :)))
2019 e anul tau, girl!
sa vezi cum accestea astea, cu varsta si greutatea adunate!
Am reusit sa calmez tensiunile si scartiielile de la genunchi cu kinetoterapie si slabit, dar in continuare nu mai pot alerga (cel putin pe ciment).
Am amanat si eu, evident. Noroc ca am discutat despre asta cu medicul de familie la controlul anual…
Sunt convinsa ca tu ti-ai luat toate masurile care tin de tine pentru a-ti usura viata.
Febra musculara este dovada ai pus corpul la treaba, desi ea apare, la mine, doar in prima zi de miscare mai intensa, pe urma corpul se obisnuieste.
depinde cat de tare ai exagerat, ca uneori iti vine sa plangi a doua zi.
Mi se intampla sa urc multe scari in weekend sau sa ies cu bicicleta..sa vezi atunci febra musculara. Am avut multe astfel de reprize..asta denota faptul ca sportul la mine e un subiect tabu 🙈
Te inteleg perfect, ca si eu sunt tot pe acolo.
Nu ma pot numi un sportiv nici macar de weekend 😛 Eu nu prea am avut probleme legate de febra musculara. Insa cu entorsele e alta mancare de peste…am calcat o data stramb si mi s-a umflat foarte tare. Si durea….si mai tare 🙂
Si ai ajuns la medic?
La cat sunt de ipohondra m-as duce la medic imediat ce incepe durerea :)))
ipohondra sunt si eu, dar durerile le mai ignor.