Verdele ne face bine la nivel psihic. Oxigenul pe care majoritatea plantelor ni-l dau ne ajută enorm. Parcuri tot mai puține, copacii de pe trotuare tăiați pentru a face loc parcărilor, vegetația din fața blocului tinde spre zero. Soluția de compromis o reprezintă plantele de apartament. Poate că nu avem apartamente foarte spațioase, dar nu putem renunța la micile oaze verzi care ne dau o stare de bine, ne purifică aerul, absorb energiile negative și o parte din radiațiile electromagnetice. Dar ar trebui să știm exact care sunt plantele 100% benefice și care sunt cele care ne pot face și rău. Iată doar 4 exemple de plante periculoase!
Feriga
Deși este una din plantele foarte frumoase și bogate în frunze, sursă excelentă de oxigen, feriga necesită atenție specială. Se pare că este mare consumatoare de energie și acționează ca un soi de vampir energetic când ne are prin preajmă. Unele studii au mers până la a afirma că ferigile accentuează stările de depresie. În plus, lucru dovedit, ferigile nu fac deloc casă bună cu animalele de companie, cărora sporii lor le provoacă dermatite.
Vă dați seama că, dacă pisica sau câinele ingerează din frunzele ferigii, problemele digestive vă vor da și ele bătăi de cap. Poate că ar fi bine să țineți feriga departe de animăluțe, dar și de dormitor. Dacă vă place așa de mult și o vreți și în dormitor, puteți apela la varianta unei astfel de ferigi artificiale. Arată adorabil, sunt ușor de curățat, nu rețin umezeală, dar pe partea de decor au efect garantat.
Iedera
Pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă! Cine ar fi zis? Deși arată foarte bine, umplând zidurile sau pereții casei cu frunzele ei de un verde intens, ba chiar anumite părți ale unor soiuri (frunzele) au capacități tămăduitoare, ea poate face și rău. Fructele de iederă, pe care copiii le pot lua ușor drept struguri sau bomboane, sunt foarte otrăvitoare. Și frunzele anumitor specii sunt la fel de periculoase.
Persoanele foarte sensibile se pot trezi cu erupții pe piele la simplul contact cu ele. Dacă un copil ajunge să le ingereze, își pot face apariția febra și halucinațiile. Cum copiii sunt greu de supravegheat secundă de secundă, este mai bine să-i protejăm noi. În locul iederii naturale, ne putem bucura de spectacolul curgător al uneia artificiale. Priviți aici! Nici nu ați zice că sunt artificiale. Imaginați-vă cât de frumos puteți decora balconul cu ajutorul lor!
Ficusul
Pe lista cu plante de apartament preferate găsim și falnicul și veșnicul verde ficus. Ei bine, nici el nu este total inofensiv pentru sănătate. Și nici măcar nu e nevoie să gustăm din el. Simplul contact cu seva secretată de tulpină și frunze poate provoca reacții alergice grave. Atenție în special în cazul persoanelor predispuse la alergii!
Leandrul
Foarte apreciat ca plantă de apartament (arbust) pentru că este bogat în frunze și face flori multe, foarte frumoase, și leandrul poate reprezenta un pericol în special în casele unde sunt animale și sau copii. Chiar și adulții se pot pune în pericol confundând frunzele de dafin cu cele de leandru. Știu personal un caz.
Substanțele toxice din leandru pot duce la deces. Intoxicația cu leandru este printre cele mai grave. Dincolo de vărsături, diaree și dureri abdominale, avem de-a face cu o modificări importante de ritm cardiac, stări de leșin și chiar stări de comă.
Nu este de glumă cu pericolele care pândesc în aceste plante de apartament. Și cele 4 de azi nu sunt singurele. Lista este foarte lungă. Probabil că, dacă stăm să analizăm atent, ne vom speria de numărul plantelor decorative de ghiveci care ne pot face rău. Pe cât posibil, limitați accesul animalelor și copiilor la ele! Este cel mai sigur așa. Le puteți ține în locuri greu accesibile lor, puteți renunța definitiv la ficuși și leandri (prea mari pentru a fi urcați pe etajere) sau vă puteți limita la rolul decorativ și apela la plante artificiale.
Tu ai vreuna din aceste plante în casă?
Doar de leandru stiam?
de el am fost si noi cel mai speriati.
Eu in casa țin doar orhidee și trandafirul japonez restul le țin în sala cazanului pentru foc iarna ,iar vara afara.
ce bine ca ai loc pentru ele acolo!
Vaaaaiiii …. si am o feriga atat de frumoasa, parca e o printesa 🙁 de aia sunt eu mereu prost dispusa, fara motiv. Leandru nu mai am, am convons-o pe mama sa ii dea la tara. Vara ii tneam pe terasa, iarna pe scara blocului sa nu inghete. De leandru stiam ca frunza este otravitoare. Ficus…. habar nu am, are mama o plantuta care seamana cu ficusul 😀 Ea e responsabila SI cu plantele.
mereu dai vina pe ea 😛
Am avut o ferigă care a murit, dar nu stiu de ce, cred că i-am luat toată energia :))
Am renuntat la niste plante care stiam ca sunt otravitoare pentru copii, in rest le prefer pe cele cu flori in casa.
Daca ai reusit sa faci asta, atunci esti tare! 😛
nu am de niciunele. No, sanatoase sa fim.
Altfel nu cred ca e atat de nasol, daca era asa, se afla de zeci de ani ca ar fi murit tot din casele cu ferigi :)))
cateodata nu stii daca sa crezi in studiile astea sau nu, stiu cum e. Dar parca nu as risca sa tin anumite soiuri.
vezi ce bine e de mine? eu nu am nicio planta in casa :)) urasc buruienile astea cu viata mea, am interzis prezenta vreunui ghiveci in casa. lasa, ca un buchet de lalele e mult mai fain si nici nu dauneaza!
Dar nici eu nu ma omor cu ele, zuzi. am doar orhidee si le ingrijeste mai mult sotul.
Da, ai dreptate. Unele plante nu ne fac bine. EU am renuntat la multe. Acum am la fereastra 2 orhidee. Mai putin e mai sigur 😉
Orhidee am si eu. 5.
Aoleu, feriga era una dintre florile mele preferate! Sunt cam dezamagita sa aflu asta despre ea… 🙁
Daca nu ai animalute, merge intr=un colt.
Momentan nu am plante deloc dar cand o sa imi iau voi sti ce sa evit 🙂
Sunt sigura ca ai sa iei ce iti place si ai sa uiti de articol!
Nu am nici o floare din cele prezentate de tine
Ai scapat!
Ficus am si eu si am grija sa nu ii atengem seva, stim ca poate provoca alergii. Altfel floarea in sine, e tare draguta.
Si mai am cateva flori care stiu ca pot fi toxice dar nu le stiu denumirea 😀
e bine ca le stii cu potential vatamator si ai grija unde le tii.
Eu am un ficus pitic in casa. Inainte aveam mult mai multe flori, dar acum ma pot lauda doar cu niste orhidee si acest ficus
Si nu ai avut niciodata probleme cu Sofia, nu?
Da, am cel putin 3 dintre ele in casa si habar nu aveam ca pot provoca neplaceri. Din fericire nici una dintre ele nu sta in camere ci pe balcon, dar totusi o sa fiu mai atenta la ele de acum incolo.
baiatul tau e deja mare, nu cred ca se mai simte atras de plante si gustul lor.
Am auzit si eu anul trecut ca ficusul nu ar fi tocmai indicat sa-l tinem in casa. Eu nu am nimic din toate astea in casa. Am ramas cu o floricica mostenire care nici macar nu stiu cum se cheama, iar in balcom mi-am pus numai ardei iuti, patrunjel si marar 🙂
Foarte multe persoane aleg plantele aromatice si verdeturile in detrimentul plantelor de apartament.