Eu m-am împrietenit târziu cu stomatologul. După ce am pierdut un molar și am ajuns să am plombați cam jumătate din cei rămași. Igiena dentară nu a fost un capitol pe care mama să mă fi învățat să pun accent. Și probleme am tot avut. Chiar și după ce am început să merg mai des la stomatolog. Obiceiuri alimentare proaste, mi-am spus. Dar era vorba și de igiena incompletă. Nu folosisem până atunci ața dentară sau apa de gură. Văzusem apa de gură prin filme și credeam că se folosește doar pentru combaterea mirosului neplăcut al gurii.
Între timp, mi-am schimbat rutina de îngrijire a dinților și efectele nu au întârziat să apară. Am trecut la periuța de dinți electrică, am învățat să folosesc corect apa de gură și am făcut cunoștință și cu ața dentară. Rezultatul imediat – mai puțin tartru. Dar sunt mai multe probleme de care ești ferit dacă folosești ața dentară.
Tartrul este prima dintre ele. Nu este doar inestetic, dar favorizează și apariția cariilor și a altor probleme dentare chiar mai grave decât cariile. De când folosesc combinația periuță de dinți electrică, apă de gură și ață dentară, am nevoie de detartraj mult mai rar.
Tartrul se depune din pricina resturilor alimentare rămase pe și între dinți. O să-mi spui că tu te speli atent pe dinți și nu se poate așa ceva. Ba se poate pentru că, oricât ai peria, periuța nu poate pătrunde în toate spațiile în care mâncarea a reușit să se strecoare. La prima utilizare a aței dentare am avut un șoc. Mă spălasem deja pe dinți și îi credeam curați. Nu mi-a venit să cred ce am putut scoate dintre ei cu ața dentară. Încercați și vă veți convinge!
Cariile sunt al doilea bau-bau, favorizate desigur de placa bacteriană și tartru depuse ca urmare a unei proaste igiene. De ce credeți că apar cariile acelea interdentare, care sunt cel mai greu de depistat și tratat? Ați ghicit – din cauza resturilor de alimente rămase în locurile unde periuța nu ajunge. Când ața dentară este folosită corect, riscul de a dezvolta genul acesta de carie este mult diminuat. Cum folosim corect ața dentară? Iată un material video ajutător!
Gingivita și paradontoza. Sunt legate între ele și sunt printre cele mai grave probleme pe care le poți avea cu dantura. Gingiile sângerează? Nu trebuie să ne ferim de ața dentară pentru că, folosită corect, așa cum ați văzut în filmuleț, ea nu lezează gingia, ba din contră curăță mai bine zona sub gingivală și contribuie la vindecare mai rapidă sau la stoparea evoluției acestei afecțiuni. Asta bineînțeles combinat cu igienizarea periodică la cabinetul dentar. Cert este că, dacă gingiile încep să sângereze, trebuie tratată problema rapid și cu seriozitate.
Gingivita netratată duce la paradontoză. În acest stadiu dinții încep să se clatine, să se deplaseze și, în final, cad.
Toate problemele acestea nu țin doar de igienă, nu pot să vă mint. Paradontoza, gingivita, cariile, se pare că sunt chiar moștenite genetic. Alți factori care favorizează apariția lor sunt cei de mediu, stresul, dereglările hormonale și stilul alimentar nesănătos. Totuși, cea mai bună metodă de prevenție rămâne adoptarea unei igiene riguroase la nivelul cavității bucale. După cum v-am spus, din omul care avea ditamai placa de tartru în 6 luni de la igienizare, acum am aproape un an și jumătate de când nu am făcut detartraj și nici urmă de depunerile ale de tartru pe care le făceam pe partea interioară a dinților.
Azi nu urmăresc să fac reclamă vreunui brand de produse pentru igiena orală sau vreunui cabinet stomatologic. Mi-am propus doar să vă fac să înțelegeți, sper mai devreme decât am înțeles eu, de ce trebuie să curățați bine dinții cu ața dentară. Corect este să folosim întâi ața dentară, să scoatem acele resturi dintre dinți, să clătim cu puțină apă și abia apoi să ne spălăm pe dinți. Și, la final, să nu uităm de apa de gură.
Există diverse tipuri de ață dentară. Unele sunt foarte subțiri, altele ceva mai groase; unele dintr-un singur fir, altele din mai multe fire împletite; unele sunt cerate, altele nu; unele mentolate, altele simple. Nu există nu pot folosi ața dentară pentru că am spațiu prea mic între dinți. Există doar nu am găsit încă ața dentară potrivită pentru mine.
Tu folosești zilnic ața dentară?
Am să încep să folosesc ata dentară!
Nu prea o foloses
Poate o vei folosi mai des dupa acest articol.
Nu zilnic, dar o folosesc des, mi-aș dori să nu mai uit de ea, știu că poate ajuta mult.
Medicii zic de doua ori pe zi. Eu o folosesc doar seara, dar zilnic de aproape doi ani.
Mda…nu o folosesc deși știu ca ar trebui. Din păcate, la fel ca și tine și eu am descoperit tarziu stomatologul, sau mă rog, l-am descoperit când eram mica și mi-a scos un nerv pe viu și am prins frica 😐
Acum după a doua sarcina, am căpătat câteva carii pe care trebuie neapărat sa le tratez 😦
Conteaza mult pe mainile cui intri la primul contact. Si eu am avut parte de experiente traumatizante in copilarie si de aia nu am mai vrut sa merg la cabinet.
Nu o folosesc dar cred că ar trebui sa incerc.
Vei vedea diferenta, crede-ma!
De cativa ani si eu cu atza dentara (iau de la DM, din aia cu suport de plastic…) si da, am vazut ca am nevoie de un nou periaj.
Dar tartrul e cauzat de alimentatie, asa ca de cativa ani de cand am marit legumele si fructele crude si scazut fainoasele si chestiile gatite, nu ma am tartru deloc (doar sub gingii)
Dar da, pana la 35 ani….am distrus 15 dinti/masele din neglijentza
da, ai dreptate, grija trebuie si la igiena, dar si la alimentatie.
Ata dentara nu prea o folosesc. Apa de gura da
Poate te imprietenesti si cu ea in viitor.
sa stii ca am o ata care sta uitata prin baie… dar nu am mai folosit-o de mult. si totusi, cititnd despre gingii si problemele care sunt cu ele, ma regasesc. am sangerari frecvent, asa ca am o oarecare teama sa nu raman fara dinti prea curand! deci chiar o sa iau in calcul treaba asta si o sa imi impun sa o folosesc de acum incolo
Cred ca cel mai bine iti intrebi stomatologul si iti spune el ce tip de ata dentara sa folosesti ca sa nu fie probleme.
Eu recunosc faptul ca mai sar peste acest pas. Desi stiu cat e de important, dar parca intotdeauna gasesc ceva de facut. Si doar am probleme destule cu dintii, cred ca ar trebui sa oefr mai multa atentie acestui aspect extrem de important pentru a avea o dantura frumoasa.
Eu te inteleg ca si ie imi vine cateodata sa fug din baie mai repede in pat, dar…
Daa, zilnic, uneori de cateva ori pe zi. Nu supor sa simt ceva intre dinti. Ma si spal dupa fiecare masa sau ”rumeg”guma.
spalat la fiecare masa nu practic 😀
Nici eu nu am invatat in copilarie cat de important este sa ai grija de dinti daca vrei sa-i pastrezi toata viata, dar dupa ce mi-am scos cateva masele si mi-am facut o lucrare mi-am dat seama ca preventia e cea mai importanta si am inceput sa merg regulat la dentist si sa folosesc apa de gura, periuta electrica si ata dentara.
Mai bine mai tarziu decat niciodata. Am aflat asta pe pielea mea.
Cam asta am patit si eu in copilarie, nu am avut deloc grija de ei pana la 20+. Mi am invatat lectia si acum spal copilul de 2 ori pe zi de la varsta de 2 ani. Sper sa nu aibe nevoie de stomatolog decat pt detartraj :))
sa il invatati si la medic de mic!
Din pacate pana sa parcurg acest articol nu stiam mai nimic.
pe de-o parte ma bucur ca nu sunt singura care le-a aflat tarziu.
Am ceva retineri in a folosi ata dentara, am senzatia ca imi taie gingiile chiar daca observ ca scoate mici resturi de mancare. Vreau sa incerc in schimb o periuta automata …
daca este folosita cu grija, nu ar trebuie sa taie gingia.
mi-am luat una de la DM, care e deja pe un clestisor fixata. Avantajul e ca pot sa o folsoesc fara sa ajung sa lezez gingiile (imi curge sange continuu). Altfel, pana sa o folosesc, mi-au aparut multe carii fix acolo, la nivel de gingie – „minunat” de tratat…
Vai, cariile alea pozitionate aproape de radacina sunt un cosmar.
Desi stiu cat este de importanta, uit frecvent de ata dentara…Sper sa imi fac un obicei din a o folosi macar o data pe zi 🙂
Macar seara si tot e bine!
Am auzit de multe ori oameni spunand ca ei nu pot folosi ata dentara pentru ca nu au suficient spatiu intre dinti. Am ras, pentru ca eu am dintii strambi (in prezent port aparat dentar), si chiar si la mine se poate intra cu ata dentara printre ei, pentru ca stiu ce tip de ata dentara sa folosesc. Plata, cerata, care isi face loc chiar si prin cele mai putin accesibile spatii dintre dinti ^_^. Ata dentara este foarte importanta in ce priveste ingrijirea danturii.
Si sotul meu zicea ca Batman, ca el nu poate, ca nu intra. SI am luat ata dentara subtire, cerata si iaca poate!
Acum cativa ani imi zicea stomatologul ca ar fi de preferat sa mai folosesc atat dentara. Am zis ca bate campii si ca nu-i vad rostul. Intamplarea a facut ca mi-am luat o atat dentara si am constatat ca mai sunt resturi printre dinti dupa un periaj ca la carte.
Chiar si asa nu ma scarmocesc zilnic. Nici nu stiam ca sunt fel de fel de ate ci ma ghidez doar dupa firma si atat
Important e sa ii cureti, nu mai conteaza cu ce tip de ata dentara.